Световна седмица на кърменето: Да направим кърменето възможно

| от Катерина Атиас |


„Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“ е мотото на Световната седмица на кърменето (ССК 2019), която по традиция се отбелязва през първата седмица на август.

Макар че кърменето се случва между майката и бебето, то оказва влияние на цялото семейство и зависи в немалка степен от отношението, която майката получава. Затова подкрепата и на двамата родители има значение за успеха на кърменето.

Лактацията силно се влияе от емоционалното състояние на майката. Затова спокойната и подкрепяща семейна среда улеснява кърменето, особено когато началото е по-трудно и жената трябва да се справя с физически или психически неудобства. Рефлексът на потичане на кърмата се блокира при силен стрес и се стимулира, когато майката се отпусне и се наслаждава на контакта си с бебето и партньора си. Един масаж от страна на бащата може да направи чудеса.

Кърменето не е само женска работа. Мъжът, който е подготвен за това какво да очаква през първите седмици след раждането, е по-спокоен и подкрепящ. Посещаване на лекции, посветени на кърменето, би било полезно събитие и за двамата партньори преди раждането.

Някога мъжете са били изолирани от раждането и кърменето по различни причини. Тогава обаче около новата майка е имало много близки жени, които да оказват помощ и подкрепя – майка, свекърва, сестра и т.н. Днес животът ни е организиран по различен начин. Най-близкият човек до майката обикновено е партньорът й. Затова и неговата подкрепа е от особено значение.

Подкрепата от страна на майка и свекърва също са важни, но бабите нерядко имат лош опит с кърменето, тъй като са раждали децата си във време, в което процесът е силно възпрепятстван от съвети, които практиката и съвременните изследвания отричат.

И тази година Световната седмица на кърменето се фокусира върху предоставяне на безпристрастна информация и подкрепа за създаване на благоприятна среда, в която майките могат да кърмят. Акцентът е върху положителното въздействие, което всеки един човек в обществото може да има върху кърменето, като оказва подкрепа на майките.

Освен от физиологичните промени след раждането, кърменето е силно повлияно и от социалната среда. Когато бащата, семейството, работодателят и общността подкрепят майката, кърменето се случва много по-лесно.

Световната седмица на кърменето започва да се отбелязва по инициатива на Световния алианс за кърмене WABA, който обединява лица и организации, занимаващи се със защитата, популяризирането и подпомагането на кърменето по целия свят.

В България двете организации, които предоставят информация и подкрепа за кърменето са Национална асоциация „Подкрепа за кърмене„и ЛаЛечеЛига – България.

По случай ССК 2019 от 1 до 7 август Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ организирани безплатни събитияв различни градове от страната.


Повече информация Виж всички