Следродилните отношения, за които никой не те е предупредил

| от Ана Динкова |


Има някои неща, които не ги пише в нито една книга. Какво става с отношенията между хората след като родиш, например. Пише за следродилна депресия, пише за отношенията между новите майка и баща, но за всичко останало никой не те предупреждава. Нито дума – все едно всичко е идеално, изведнъж става перфектно и младата майка и новороденото са център на вселената. Изобщо не е така. Аз го разбрах по трудния начин. Ето нещата, които не знаех, защото никой не ги споделя:

Различията – ако има различия в семейството и си мислите, че след като родите бебето нещата ще се „наместят“ – грешите. Това е най-голямата заблуда. Всъщност всичко става още по-зле. Не говоря само за различия между младите родители, а изобщо в отношенията с роднините. Ако имате да се изяснявате и да изглаждате отношения с някого, то го направете докато сте бременна. В момента, в който бебето се появи на бял свят и започне да диша само, никой повече няма да ви щади, слуша или да прави каквото му кажете – всички гледат основно новороденото.

Навиците – също като малко по-горе, ако има нещо, което ви дразни в някой роднина или в партньора ви, момента за изясняване е преди раждането. После всичко става много по-сложно.

Правила – решете какво искате и как го искате. От начина по който да бъде подредена детската стая, до дрехите и шишетата, до къпането. Обяснете на всички около вас, че щом това е вашето дете, то те трябва да слушат вас, а не вие тях. Как обличате бебето, как го гушкате и как го разхождате е ваша отговорност, а не чуждо решение. Обяснете също така много ясно, че ако имате нужда от съвет – ще го поискате, за това няма нужда непрекъснато да се сипят мъдрости от баби, лели и братовчедки.

Условия – поставете ясни условия кой какво да върши, също как точно го искате свършено. Изведнъж може да се окаже, че сте обградени от „помагачи“, които правят хаотично каквото си искат и после трябва да вървите след тях и да пооправяте. Бъдете ясни и конкретни: какво искате да ви се помогне и точно как го искате свършено.

Помощ – ако имате тази възможност наемете гледачка, която да идва почасово да ви помага. Това е най-чистия вариант, така после няма да има обяснения кой колко е свършил и как в замяна трябва да го слушате.

Разпределяйте – разпределяйте задачите според възможностите. Не вярвайте на хората, че могат всичко, просто трябва да преценявате ситуациите. Понякога дори от най-добри чувства и намерения хората надхвърлят възможностите си и започват правят глупости. За да избегнете момента с лошо свършена услуга или помощ, разпределяйте вие.

Искайте – ясно и високо казвайте какво искате. Повечето хора са в транс от появата на бебето и щом се приберете вкъщи след болницата може да се окаже, че постепенно все по-рядко ще се сещат, че сте недоспала, гладна или жадна и всъщност, за да е добре бебето трябва да се грижат първо за вас.

Сън – това го пише на много места, но го подцених. Когато бебето спи – спете и вие. Винаги и задължително.

Съвет – търсете съвети от професионалисти. Не се ограничавайте да питате само майки, баби и лели, защото може те да нямат нужния опит и знания. Ровете в Интернет, питайте лекари или приятелки, които могат да помогнат, но не се ограничавайте само до мнението на близките ви.

Накратко това е трудната част. Останалото горе-долу се напасва от самосебе си. Никъде не го пише, но малко след раждането се оказва, че освен кърмене, дондурене, сменяне на памперси, преобличане и къпане от майката се очаква да бъде един малък организиран пълководец, който смело и решително да ръководи всички около себе си. Също така да наложи собственото си виждане за отглеждане и възпитание на отрочето.


Повече информация Виж всички