Шансът да (се) родите на Коледа е минимален, ето защо!

| от MamaMia |


Ако някой ви помоли да познаете рождения му ден или термина на бъдещото му бебе, без никаква допълнителна информация, шансовете ви не са добри – едва едно към 365, че и 366 в някои случаи. Един жокер ще помогне – ако не да познаете кога е, то поне кога не е.

Има един ден в годината, когато се раждат много по-рядко в сравнение с всеки друг ден, и то не кой да е, а 25 декември, или както го познаваме и обичаме – Коледа.

И това не е шега, нито догадка. Реален статистически факт е, установен първоначално за статия от 1999 г., изследваща някаква съвсем нерелевантна към темата особеност на данъчната система на САЩ. Първоначално се установява, че 25 декември е най-малко вероятният ден за раждане в САЩ, Австралия и Нова Зеландия. По-късно се изчислява, че в Англия, Уелс и Ирландия той е вторият най-малко популярен, след 26 декември, когато британците продължават с празненствата с така наречения Boxing Day (той няма общо с бокса, a с подаръците). Впоследствие изводите продължават да се потвърждават и за други държави. Позовавайки се на тези заключения и използвайки информация от регистри за раждаемост от 1978 до 1992 г., изследователите Стейси Дикерт-Конлин и Амитаб Чандра успяват да изброят всеки един ден от годината по реда на вероятността тогава да се роди дете – и през 2006 г. тези данните са събрани в списък, публикуван в New York Times.

Като изключим 29 февруари – тъй като се случва само веднъж на всеки четири години – има ясен победител. Или по-скоро явен губещ: от всички налични дни в годината никой не е по-малко вероятен за раждане на дете от 25 декември.

Но това е странно, нали? Ако беше произволна дата – такава без особено културно значение – тогава нямаше да е толкова интересно. Но коледният ден е различен. И така, дали просто някаква особена форма на късмет е превърнала този традиционен за целия християснки свят празник в единствения ден от годината, в който на хората не им се ражда? Има ли някаква биологична променлива величина, която влиза в действие? Или е нещо съвсем различно?

Е, изследователите са открили биологични причини за годишните „приливи и отливи“ на раждаемостта.

Ражданията в края на лятото и началото на есента са по-чести в сравнение с всеки друг период през годината и се смята, че това се дължи на редица фактори, които свързват телата ни с променящия се свят около нас.

Хипотезите включват влошаване на качеството на сперматозоидите през лятото, сезонни разлики във функцията на предния дял на хипофизата и яйчниците, причинени от промени в продължителността на дневната светлина, и вариации в качеството на яйцеклетката или възприемчивостта на ендометриума, разяснява статия от 2001 г. в списанието Obstetrics and Gynecology.

Повишената сексуална активност, свързана с празничните тържества в края на годината, също се извежда като възможно поведенческо обяснение за декемврийския пик на зачеванията.

Но въпреки че това може да обясни защо има толкова много септемврийски бебета, то всъщност не обяснява липсата на коледни рождени дни.

В края на краищата, върнете се девет месеца назад от ваканционния сезон и сте в края на март – много далеч от най-горещите летни дни, които се отразяват зле на качеството на спермата. И така, какво е тогава?

Всъщност причината, поради която е особено малко вероятно да родите на Коледа, е почти разочароващо практична. Далеч не е съвпадение. Хората не се раждат често по празници, точно защото са празници. Всъщност се установява, че всички дни през годината, за които се наблюдава отчетливо по-ниска раждаемост, са все празнични. Просто Коледа е най-явният след тях – тогава се раждат средно 30-40% по-малко бебета.

Въпреки че може да мислим за рождения си ден или за ражданет на своето бебе като за нещо изцяло извън човешки контрол, в този модерен свят истината е, че датата е планирана много по-често, отколкото осъзнаваме.

Лекарите избягват да планират раждания със секцио около официални празници – това е сигурно. Но същото се отнася и за медикаментозно предизвиканите раждания, а това към момента са около 25% от всички вагинални раждания.

Лекарите предпочитат да празнуват празниците със семейството, отколкото на работа, а в този смисъл и самите бременни предпочитат да получават подаръци, отколкото епизиотомии.

Така че, ако сте един от сравнително малкото хора, които е трябвало да прекарат живота си в правене на подаръци на всички останали на рождения си ден, можете поне да се утешите със знанието, че сте рядък вид. Със същия аргумент може да успокоите и своето коледно бебе.

А ако се чудите защо Нова година не измества Коледа в тази класация – е, иначе как щяхме да имаме ежегодната надпревара на тема кое ще е първото бебе за годината?

Вижте още:

Родих със секцио, не съм родила „неестествено“


Повече информация Виж всички