Рядък случай на бебе с човешка опашка в Бразилия

| от MamaMia |


Момченце се роди с истинска човешка опашка, която е била успешно премахната без усложнения в детската болница „Алберт Сабин“ в град Форталеза, Бразилия. Новината беше съобщена от индийския вестник Tribune и цитирана от Fox News.

Според Journal of Pediatric Surgery Case Reports в медицинската история са записани само около 40 подобни случая.

Майката на детето е описана като здрава жена, която не е консумирала алкохол или използвала наркотици, но е пушела по 10-ина цигари на ден по време на бременността. Единственото й оплакване е била инфекция на пикочните пътища през първия триместър, което е било лекувано с антибиотици.

Бебето е преждевременно родено в 35-тата седмица по естествен път и без усложнения. Единственото отклонение при иначе здравото бебе е била човешката опашка с топка на края.

Такива случаи са познати, описани и документирани, но са наистина изключително редки.

Около 4-тата гестационна седмица не е рядко зародишът да започне да формира опашка в утробата, но обикновено тя изчезва към 8-мата гестационна седмица, когато се слива с опашната кост. Ако има отклонения, те обикновено се забелязват още по време на първичните ултразвукови прегледи.

В случая след раждането на бразилското бебе също е извършен ултразвуков преглед, за да се прецени дали може да се проведе успешна операция по премахването на опашката, Хирургическата интервенция е била успешна, уточняват от Fox News.

Според статията в Journal of Pediatric Surgery Case Reports човешките опашки може да бъдат „истински“ или „псевдо“. Като „истински“ се описват остатъците от ембрионалната опашка, образувана между четвъртата и осмата гестационна седмица. Такава опашка е съставена от мастна и съединителна тъкан, кръвоносни съдове, мускулни и нервни влакна.

За разлика от тях, „псевдоопашките“ са описани като „издатини, съставени основно от мастна или хрущялна тъкан и наличието на костни елементи“.

Снимка: https://www.sciencedirect.com/

Често пседвоопашките се появяват в следствие на Спина Бифида или други анормалности в развитието на опашната кост. 

Смята се, че нашите прародители са имали някаква форма на опашка, но благодарение на еволюцията нуждата от този орган е отпаднала и човешкият род ги е загубил.