Родиха се първите деца, създадени чрез роботизирано зачеване

| от MamaMia |


Първите деца, заченати чрез роботика, вече са родени. Студент инженер от стартъп компанията Overture Life насочва малка, механизирана игла за ин витро оплождане (IVF), за да постави единични сперматозоиди в човешки яйцеклетки. И то не как да е, а чрез контролер за PlayStation. И повтаря този процес повече от дузина пъти.

Необичайната техника се оказва резултатна. Защото тази пролет в резултат на роботизирано оплождане се родиха две момиченца.

„Бях спокоен“, разказва Едуард Алба пред MIT Technology Review. „Постарах се да действам с нагласата, че това е само още един експеримент.“

Ако процесът звучи по-малко футуристично, отколкото сте си представяли, това може и да е така, но реално, по същество това е просто роботизирана актуализация на традиционното ин витро оплождане, което включва човешки фактор, тоест специалисти, съединяващи женска яйцеклетка и мъжка сперма в съд с помощта на специална игла под микроскоп, което понякога – но невинаги – води до оплождане.

Тъй като настоящата практика на IVF е толкова деликатна и трудоемка, тя е много скъпа навсякъде по света. В САЩ например всеки опит за ин витро бременност струва около 20 000 долара.

Именно поради тази причина стартъпи в тази сфера, като Overture Life и някои други, целенасочено работят за модернизация на процеса. Те се стремят да го направят процеса много по-евтин и по-достъпен чрез все повече автоматизация и изваждане на човешкия фактор от уравнението.

До момента посочената компания е набрала финансиране в размер на около 37 милиона долара, от поддръжници, между които е и бившият изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки.

Според експерти това е само постепенна стъпка към пълно автоматизиране на процеса.

„Концепцията е невероятна, но за момента сме постигнали само малка стъпка“, каза за MIT Technolgy Review докторът по фертилитет от Weill Cornell Medical Center Джанпиеро Палермо, който през 90-те години е разработил вече обичайната процедура за интрацитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI).

Палермо добавя, че инженерите на Overture все още трябва ръчно да зареждат сперматозоиди върху иглите на инжектора, което означава, че това все още не е изцяло роботизирана технология.

Въпреки това, това все още е впечатляваща крачка напред в лечението на безплодие – и мисълта, че се случва благодарение на контролер за PlayStation, е невероятна.

Вижте още:

Бременността в изкуствена утроба ще промени абортите завинаги