Повече емпатия, по-малко памет: какво да очакваме от мозъка си като майки

| от MamaMia |


Продължавате да губите хода на мислите си по средата на изречението… и ключовете от колата си. И да се чудите пред рафта с млечни продукти защо всъщност влязохте в този супермаркет. Да, всички сме чували за „майчиния мозък“. Това е реално съществуващо състояние, а не проста метафора. Ако сте нова или бъдеща майка, има голям шанс да живеете с него в момента. В мозъка на жените, когато очакват или вече имат бебе, се случват редица промени и на тях се дължат различните усещания в ежедневните ситуации в живота на младата майка.

Сивото вещество в мозъка се свива

В случай, че имате нужда от леко опресняване на познанията по неврология, „сиво вещество“ наричаме розово-сивата материя, която изгражда най-външния слой на мозъка и дължи цвета си на висока концентрация на тела на невронни клетки. То играе ключова роля в когнитивните процеси, двигателния контрол, емоционалната регулация, социалното познание и всяка друга форма на обработка на информация, за която се сетите. Без него би ви било невъзможно да дочетете този текст до края например.

Вижте още: Как да контролираме стреса по време на бременността

Изследване на д-р Елселин Хекзема от 2016 г. показва, че в мозъците на бременни жени и новородени майки настъпват драматични промени и една такава промяна е намаляването на обема на сивото вещество. Това може да ви звучи като лоша новина, но не се притеснявайте, не означава, че оглупявате. Теорията за свиването на сивото вещество е, че мозъкът на младите майки става по-ефикасно свързан с новороденото дете и директно насочен към грижите за него. С други думи, намаляването на сивото вещество е полезна, адаптивна промяна, която гарантира, че майките могат да разпределят своите ресурси по подходящ начин и да посветят цялата си мозъчна сила на грижите за детето.

Синаптичното подрязване нараства

Неврално подрязване е естественият процес на тялото за премахване на неврони, които вече не са полезни за мозъка. Значителна част от този процес се развива по време на и след бременността. Всъщност той върви ръка за ръка с намаляването на сивото вещество, за което току-що говорихме, и е средството, чрез което мозъкът се изчиства и става по-находчив, като същевременно си отваря място за създаването на нови пътища с допълнителните нужди на бебето в ума.

Случва се загуба на умствени процеси

Като се има предвид това, което обсъдихме относно промените в сивото вещество след раждането и невронното подрязване в мозъка, не трябва да е изненада, че то се свързва със загуба на умствено пространство. Психологически казано, мозъкът на жената след бебето се превръща в компютър, който никога не спира да работи, проследява и изчислява всяко движение и звук на бебетата им от съня към храната до процесите на храносмилане и отделяне. Има толкова много новости, че умът на майката никога не може да се изключи напълно или да премине в режим на изчакване. Добавете променящо се тяло, хормоналната въртележка, течащите гърди и и болезненото ходене до тоалетна и няма как да не получите претоварен ум. В крайна сметка: Намаляването на сивото вещество и бързото невронно подрязване са фантастични промени, подкрепени от изследвания, които се случват в мозъците на новите майки, докато загубата на умствено пространство е  по-скоро следствието от тях, което изпитвате ежедневно.

Вижте още: Антидепресантите не помагат по време на бременност?

Налице е растеж на префронталния кортекс, париеталния лоб  и темпоралния лоб

Както вече споменахме, мозъкът ви на млада майка се свива по много смислени причини. И все пак мисълта за загуба на сиво вещество не е точно разведряваща. Така че, ето ги и добрите новини. Проучванията показват растеж в префронталната кора на мозъка на младите майки. Това е зоната, отговорна за ученето, планирането, забавеното удовлетворение и преценката. Те също така откриват растеж в теменните лобове (тоест в мозъчния център за емоционално регулиране) и темпоралните лобове, които са свързани с емпатия и разбиране. По принцип работата ви и паметта ви може да са получили временен удар, но вие се усъвършенствате по други начини, защото този растеж подобрява способността на майка да разчита и разбира невербални знаци, позволява по-дълбоки връзки и привързаност и дава на жената допълнителното търпение, необходимо, за да се грижи за бебето, както и за себе си. Всъщност точно това е научното обяснение на майчинския инстинкт.

Вижте още: Майчинството: любов от пръв поглед… или не

Амигдалата също се увеличава

Ето още една област на растеж. Изследванията показват, че амигдалата на жената  (частта от мозъка, участваща в обработката на заплашителни стимули и активиране на реакцията на тялото при опасност) се увеличава след раждането на бебе. Тази увеличена амигдала прави майката по-свръхчувствителна и отзивчива към нуждите на новото си бебе и заобикалящата я среда в опит да запази всички в безопасност.  Тя също така участва в създаването и поддържането на положителна обратна връзка между поведенията на майката и на бебето.

Вижте още: Пациент SM-046: майката, която не изпитва страх

Появяват се дупки в паметта

Млада майка сте и вероятно се чувствате, сякаш започвате да развивате дементни процеси. Пропуските в паметта и замъгляването на ума са почти повсеместни сред новите майки и се дължат на редица фактори, като например повишеното умствено напрежение и намаления и прекъсван сън, които също допринасят за това замаяно и объркано чувство. Въпреки това, някои изследователи казват, че гореспоменатите структурни промени в мозъка оказват влияние върху паметта  и това също се случва с еволюционна цел.  Твърди се, че еволюцията кара жените да забравят болките и изпитанията от раждането и ранните години от отглеждането на детето като начин да се гарантира, че ще продължат да изпитват желание да раждат. Ако паметта ви  подвежда често напоследък, това вероятно е защото или сте заета да се справяте с цялата логистика на майчинството, или природата е решила да ви помогне. Или, най-вероятно, и двете.

Вижте още: Как да се предпазим от деменция?

И така стигаме до заключението, че майчиният мозък е много повече от симпатичен начин да приемете със смях сериозната липса на сън, от която страдате – това е научно подкрепено явление. Въпреки това нищо не е загубено. Дяловете на мозъка просто са станали по-усъвършенствани и тясно специализирани, така че майчинството да се превърне в една от вашите области на експертиза. Независимо от това, трудностите, които този процес поражда, са съвсем истински, поради което може да се утешите, като си напомняте, че промените, описани по-горе, не се смятат за перманентни. Обикновено продължават около две години или малко повече. Те просто улесняват връзката с вашето бебе и отглеждането му.

Вижте още: 

Моят безумен списък с неща за вършене, преди бебето да се роди