По-умните жени искат по-малко деца и затова прогресивно оглупяваме (особено мъжете)?

| от MamaMia |


Или поне така сочат данните от ново проучване…

Изборът дали и колко деца да имаш е строго лично решение. Поради тази причина не дължим обяснение на никого за него. Ако искам, ще имам седем деца, или пък нито едно, независимо дали съм с партньор, или не. Нали така?

Еволюционният психолог Сатоши Канадзава предлага малко по-различна перспектива. Той е същият човек, който твърди, че интелигентността може да бъде предадена на момченцата само от майка им, благодарение на Х хромозомата.

Известно е, че общата интелигентност е силно наследствена… и се смята, че гените, които влияят на общата интелигентност, се намират в X хромозомите… Това означава, че момчетата наследяват общата си интелигентност само от майките си, докато момичетата наследяват общата си интелигентност от майките си и от бащите си, настоява Канадзава. От тази гледна точка може да се твърди, че жените имат пропорционално по-голяма роля в генетично обусловения интелект. Особено този на синовете си.

В книгата си The Intelligence Paradox, психологът разкрива заключението, че с всеки 15 IQ точки нагоре, желанието на една жена да стане майка намалява с 25%. Математиката тук не е особено трудна, нали?

И така, означава ли това, че интелигентните дами всъщност възпират човечеството, като нямат достатъчно бебета? Може би защото мислят, че няма да са най-добрите майки, имат различни приоритети, предпочитат да пътуват и да се развиват, не искат да останат у дома, ценят свбодата си… Такъв е изводът от теорията на Канадзава.

Ако питате нас – не. Работата е там, че не дължим яйцеклетките си на човечеството. Нито личните си причини.

Вижте още: Скъпи, радвам се, че няма да имаме деца

А има и още нещо… Природата не е единственият фактор, който води до умни деца. Не забравяйте, че възпитанието също играе огромна роля. И всъщност изглежда, че различните форми и измерения на интелигентността са комбинация от природа и възпитание. грижа. Така че тази теория пропуска половината от това, което е необходимо за интелектуалното развитие на хората.

Доказано е например, че в държавите, където се оказва повече помощ за младите родители, и е по-лесно за тях да си позволят дом, семействата инвестират повече в образованието, включително и неформалното такова, на децата си и това резултира в по-умни деца.

Установено е също и че първородните деца са по-умни, но само защото родителите са склонни да прилагат по-високи стандарти към тях, отколкото към следващите си деца. Има много фактори, които формират интелигентността на детето и по-значителната част от тях не са свързани с желанието или нежеланието на жените да имат деца. Така че няма нужда да изпитват вина за личнните си решения.

Вижте още:

8 личностни съвета, които не научих от родителите си, но децата ще научат от мен


Повече информация Виж всички