Папа Франциск обвини хората с домашни любимци, че нямат деца

| от Кристина К. |


В свое обръщение при общата си аудиенция на 05 януари, духовният глава на католическата църква Папа Франциск коментира, че според него е цивилизационна загуба, когато домашните кучета и котки заменят децата в обществото. Той насърчи двойките по света да поемат риска да станат родители.

„Много двойки нямат деца, защото не искаат, или имат само едно – но имат две кучета, две котки“, коментира духовният лидер. „Да, кучетата и котките заемат мястото на децата. Да, забавно е да ги имаш, разбирам, но това е реалността и този отказ от бащинство и майчинство ни намалява, отнема от човечеството“, продължи той.

Цивилизацията застарява. Богатството на бащинството и майчинството се губи. Двойките проявяват егоизъм. Тези твърдения също принадлежат към прочувствената реч на Папа Франциск в залата „Павел VI“ във Ватикана.

По думите му родителството внася пълнота и завършеност в човешкия живот, особено сега, когато живеем в ера на сираци.

Да, родителството със сигурност внася пълнота и завършеност в живота на всички онези хора, които копнеят да бъдат родители. И макар да разбирам какво има предвид Папа Франциск с тази си гледна точка, ми се струва, че иначе популярният като умерен, приобщаващ, съвременен и либерален духовен лидер този път прекалява.

Живеем в интересни времена. 

Ако попитаме някои по-радикални еко защитници, на които принципно симпатизирам, те ще ни кажат, че е ужасно егоистично да имаш деца заради климатичната криза, дори че би било добре човек да пристъпи към стерилизация и да не обмисля да стане родител изобщо, понеже тия деца ще издишват въглерод, ще консумират и купуват, ще ядат говеждо. Нищо че дори самата Грета Тунберг поясни миналата година, че не иска да стимулира хората против родителството.

Ако попитаме църквата, пък и стринка си от Лом, която не ни е виждала от деца, е ужасно егоистично да нямаш деца, та да продължиш традиционните християнски ценности, пък и неповторимия ломски ген на рода ви.

Странно, винаги съм имала различна дефиниция за егоцентризъм. 

На първо място в егоцентризма няма нищо нередно, докато той не вземе да навлиза в личната сфера на другите, тъй както папският коментар или радикалното зелено го правят. В егоцентризма има самоуважение, грижа за себе си, познаване на собствените нужди.

Забавно, лицемерно, или тъжно е, че католическата църква изисква целибат, тоест безбрачие и сексуално въздържание от всички свои духовници, а еко защитниците говорят от гледната точка на хора, чиито родители егоистично са ги създали? Дали всички тези лица се чувстват егоисти? Вредители? Непълни? Незавършени?

И кому, по ангелите, всъщност дължим да имаме, или да нямаме деца?

Вижте още:

Скъпи, радвам се, че няма да имаме деца


Повече информация Виж всички