Новите майки се нуждаят най-много от… своите майки

| от MamaMia |


Да бъдеш майка в епохата на интернет има плюсове и минуси. Независимо в кой момент от денонощието, бременните или току-що родилите винаги могат да зададат въпрос онлайн, да намерят отговора му сравнително бързо, да получат съвет или медицинско напътствие. Много фейсбук групи на майки или форуми създават усещане за доверие, комфорт, общност.

Но независимо, че Google винаги е на линия за съвет и помощ, майките винаги ще имат нужда най-много от помощта на… своята собствена майка.

Ново изследване, цитирано от сайта Moterly, показва, че независимо от безкрайния брой съвети, техники и възможности за комуникация, почти всички съвременни бременни и наскоро родили жени продължават да търсят съвет и емоционална подкрепа основно от своите собствени майки.

Те поставят тяхното мнение на първо място, а съветите им имат по-голяма тежест от всички останали.

Изследването е осъществено от университета в Синсинати. В продължение на месеци американският професор по социология Даниел Бесет провежда задълбочени интервюта с бременни жени от различни общности и националности, живеещи в САЩ, и с техните майки.

Жените, които не са можели да разчитат на собствената си майка по време на бременността или след раждане, са намирали някой друг, който да я замести, и да ги подпомага емоционално по сходен начин.

Изводът е, че никой не може да замени майката на младата родилка, но ако нея я няма, жените се обръщат за емоционална помощ към партньор, сестра, леля, близка приятелка.

Изследването на Даниел Бесет върху връзката майка-дъщеря не е първото подобно.

Проучване на университета Едит Коуън в Западна Австралия проследява живота на родилките, загубили своите майки, и анализира как това се отразява на бременностите и ражданията им. Наблюдава се и кои са хората, на които бъдещите майки разчитат най-много и чието мнение ценят.

Много педиатри съветват майките да следват стриктно мнението на експертите и да пренебрегват остарелите подходи при гледането на деца, включително тези от предишните поколения. Но според Даниел Бесет е опасно да се обсъжда колко точно емоционална подкрепа и съвети могат и трябва да дават майките на родилките.

Да се смята, че бабата може да постави живота на новороденото в риск, защото има старомодни възгледи, е разрушително.Бременната или току-що родила жена лесно би се стресирала, ако й се внуши, че тя самата е отгледана от неадекватна майка.

В крайна сметка собствените ни майки би трябвало да бъдат най-добрата реклама за успешно майчинство.

Затова е напълно нормално – и даже препоръчително – младите майки да слушат съветите на собствените си майки. Да търсиш подкрепа от тази, която те е родила, е важно. И почти всички жени, интервюирани от Басет, споделят, че не се сърдят, ако тяхната майка не е напълно в течение с новите тенденции при грижа за бебето. Вместо това те й помагат да „влезе в час“, споделят детайли около бременността и раждането и я „просвещават“, за да могат да разчитат на нейната помощ.

Разбира се: има и изключения: някои жени не желаят да разчитат на своята майка за помощ, не искат присъствието й в близост и нямат нужда от нейните съвети. Но това са основно жени, които имат сложни или травматични семейни отношения и проблемни връзки с родителя. В такъв случай е напълно нормално те да не искат да се натоварват с негативни емоции. Това също е вариант, макар и драстичен, защото за всяка майка най-важното е нейното дете да се чувства добре емоционално, а за тази цел тя самата трябва да е добре.


Повече информация Виж всички