Нормално ли е да кървя след секцио

| от MamaMia |


Ако никога не сте преживявали секцио, може да не знаете какво да очаквате, когато се възстановявате от операцията. Ще трябва да подготвите аптечката си с консумативи за последващи грижи и както при всеки вид раждане, ще ви е необходимо да имате под ръка много дамски превръзки. Точно така: вагиналното кървене след цезарово сечение се случва точно както и след вагинално раждане, така че пригответе специализирано следродилно бельо и превръзки. Вероятно се чудите защо вагиналното кървене се случва при всички типове раждане и кога можете да очаквате то да намалее.

Защо кървите след цезарово сечение?

Когато раждате вагинално или чрез цезарово сечение, вашето бебе и плацентата излизат. Това, което не се изтласква или отстранява хирургически, е цялата лигавица, кръв и останалите течности в матката. Така че, независимо от това как раждате, всички тези неща ще излязат вагинално (като следродилно течение, наречено лохия).

След вагинално раждане или цезарово сечение, лигавицата на матката ще се отлепи. Бебето излиза, след това плацентата излиза, след това лигавицата на матката ще излезе и след определен период от време всичко се изчиства. Това е естественият алгоритъм.

Следродилното кървене обикновено е едно и също като количество и като продължителност, независимо дали жената ражда вагинално или чрез цезарово сечение.

Колко дълго да очаквате да продължи?

Вагиналното кървене след секцио (или всяко раждане) обикновено продължава четири до шест седмици, като става по-нередовно към края. Този диапазон може да бъде малко по-дълъг за някои жени, които стават родители за пръв път. Нормално е да кървите между шест и 12 седмици след раждането, независимо дали чрез секцио или вагинално. Обикновено до шест седмици кървенето вече не е обилно, но можете да имате нередовно кървене до 12 седмици след раждането.

Ако не сте голям фен на превръзките, може би се чудите дали можете да използвате тампони или менструални чашки. Но експертите с малки изключения са единодушни, че е добре родилките да се придържат изцяло към превръзките, поне през първите шест седмици.

Тампоните не са препоръчителни поради риска от внасяне на инфекция в организма.

В този дух е и препоръката по отношение на сексуалната активност – изчакайте поне шест седмици, за да се върне всичко към нормалното и да намалите риска от потенциална инфекция.

Какво се счита за необичайно кървене след цезарово сечение?

Нормално ли е кървенето да се появява и спира след цезарово сечение? Ако сте забелязали, че кървенето ви идва и си отива, не се притеснявайте. Следродилното вагинално кървене може да спре и да започне отново. Обикновено преминава от ярко червено до жълтеникав цвят през първите четири до шест седмици след раждането. Ако внезапно се усили много – или твърде рязко промени консистенцията и честотата си в сравнение с предишния ден – това може да е индикатор, че майката прекалява с физическата активност.“

Докато вагиналното кървене след цезарово сечение е напълно нормално, важно е да знаете как да разпознавате сигналите, че нещо може да не е наред. „Ако имате прекомерно силно кървене  – например да ви се наложи да смените няколко превръзки в рамките на час – тогава трябва да се свържете с лекаря си. Същото се отнася за случаите на треска или коремна болка. Те могат да са признак на инфекция.

Така че следете и наблюдавайте как вашето вагинално кървене се променя с времето. Ако забележите нещо тревожно, обадете се на лекаря си. В случай че се колебаете, е по-добре да го направите, отколкото да не го направите.

Какви са признаците на вътрешно кървене след цезарово сечение?

Хората, които имат цезарово сечение, са изложени на риск от вътрешно кървене, защото в редки случаи кръвоносен съд може да се отвори отново след края на процедурата. Ако имате вътрешно кървене, може да забележите:

  • сърцебиене
  • усещане за отпадналост или слабост
  • подуване или болка в корема
  • внезапен спад на кръвното налягане
  • по-интензивно потене от обикновено
  • болка в таза

Хората кървят вътрешно както след цезарово сечение, така и след вагинално раждане, но рискът след секцио е по-висок. Ако кървенето излиза вагинално, знаете, че това е кървене от матката, а не вътрешно кървене. Вътрешното кървене обаче е спешно и трябва да бъдете прегледани веднага.

Възстановяването от цезарово сечение все още ще включва вагинално кървене, защото тялото ви трябва да се отърве от всички онези тъкани и вещества, които са поддържали вашето бебе щастливо и здраво по време на бременност. Така че, запасете се с бельо след раждане и много дълги превръзки и знайте, че след около шест седмици нещата ще се върнат към нормалното.

Вижте още:

Какво точно се случва в тялото по време на секцио


Повече информация Виж всички