Най-дразнещите съвети към бременни

| от Цветелина Вътева |


Да кажем, че белята вече е станала и там, където някога в тялото ви хармонично съжителстваха далак, черен дроб, черва, стомах, матка т.н. с нормални размери, сега расте гигантски фетус, който се храни от вас и уринира във вас. Иначе казано – бременна сте. И това е страхотно.

Предстоят ви разкошни моменти на охкане, подпъшкване, купуване на бели гащи XXL и очакване на края на бременността, когато ще поемете в ръцете си малкия насилник от корема ви, който тепърва ще насилва душата ви.

И все пак, най-лошото на бременността не са нито стриите, нито гаденето, нито емоционалния ролъркоустър, на който ви возят хормоните. Най-лошото са непоисканите съвети, които ще получите от майка си, баща си, партньора си, касиерката във Фантастико, чистачката в офиса, сайта Bremennasam.bg, блога Lelemalechakambepka.com др.

Съветите и препоръките валят отвсякъде и ви карат да се чувствате като пълен идиот: и без това след като няколко пъти подадохте личната си карта вместо дебитната, за да платите с нея, не се уповавате особено на мозъка си, а онова, което се предполага, че трябва да знаете и да правите, а вие не знаете и не правите, ще ви накара тотално да скъсате нишката на доверие към собствения си разум и адекватност.

И, разбира се, ще ви доведе към най-култовия въпрос на бременността: „Каква майка ще бъда аз, по дяволите?“.

Ето няколко съвета, които ще намразите от първо чуване:

Разхождай се, за да родиш по-лесно

Супер. Всички искаме да родим лесно, но понякога разходките не са толкова прости, колкото изглеждат. Ако говорим за първото тримесечие, внезапно появилата си нарколепсия, досадната умора и евентуалното гадене или повръщане със сигурност няма да ви предразполагат към дълги разходки в парка, по време на които блажено да похапвате царевица (от която получавате запек) и да държите за ръка любимия си (който е виновен, че ви се гади). Второто тримесечие може и да ви се отвори парашута за малко повече ходене, но пък с третото идват съвсем нови герои: тежест, непрекъснато желание за уриниране, дискомфорт в корема пр. неща, които няма да ви подтикват да се впуснете в ежедневни, разпускащи разходки, а ще предпочитате да лежите с възглавница между краката и да четете нещо подходящо: например „Гробище за домашни любимци“ на Кинг или „Човекът в търсене на смисъл“ на Франкъл. И това е ОК.

Обгради се с красиви неща

Доброжелателите твърдят, че за да е спокойно и щастливо бебето, трябва бъдещата майка да съзерцава красоти: да се наслаждава на хубави природни гледки, да гледа красиви картини т.н. Което би било прекрасно, ако ситуацията предразполагаше към качване на връх Вихрен, пътуване до водопадите Игуасу или напускане на дома и нанасяне в някоя галерия за съвременно изкуство. А, казахме „красиви“, значи не съвременно, а някакво друго изкуство. Само дето забременяването не означава автоматично преместване в дворец с прислужници, които по цял ден ще се редуват да идват под балдахина, на който си лежим, и да ни показват пасторални картини на пъстри крави, пасящи в швейцарските Алпи. У дома често има и некрасиви неща, като неизмити чинии или фуги за чистене, и ако се правим, че ги няма и съзерцаваме някоя картина с втренчен, вдебилен поглед, най-много да потънем в хаос и мръсотия.

Пускай Моцарт на бебето

Ако искам ще му пускам Моцарт. Но ако съм в настроение да си пусна „Контрол“, ще си слушам „Контрол“. Даже ще си пусна „Бий хлапето“. Класическата музика е мехлем за душата, наистина го вярвам. Тя е единственият начин да достигнем до космоса. Но понякога човек има нужда от пънк или хип-хоп, или изобщо от нещо, което да събуди бунтарския му дух и да го накара да си каже: „Мамка му, ще издържа тая бременност, ще родя това бебе, и всичко ще бъде наред“.

СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ ИЛИ ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ

Никой не се съмнява в добронамереността и истинността на този съвет: тютюнопушенето вреди на вас и на вашето бебе и това е доказано един милион пъти. И го пише навсякъде. И освен ако току що не сте паднали от Мелмак, вие сте наясно с това. Излишното натякване за това колко вредите на себе си и на плода, палейки цигара, няма да ви накара да спрете цигарите, ако не сте го направили досега. Но може да постигне други завидни ефекти: да ви накара да се чувствате виновна, да ви убеди, че няма да има по-лоша майка от вас на света, да ви тикне към пренатална депресия и да ви изнерви или натъжи толкова много, че да ви накара да запалите две цигари едновременно и да смучете като компресор от тях, докато зъбите ви не пожълтеят в рамките на минути.

Яжте здравословно

…или бебето ще повърне в утробата ви/вие ще повърнете бебето/ще родите рано/ще родите късно/ще развиете множествена склероза/ще стане земетресение…допишете каквото искате. Да, естествено, бременността е период, в който е особено важно как ще се храните. Подобно на това че трябва да спрете да пушите и да спрете да пиете алкохол, и това е ясно и няма нужда да се повтаря постоянно. Ако сте над 18-годишна и сте грамотна, го знаете.

И все пак, когато ужасно, адски, обсебващо много ви се яде шоколадова торта и ви се гади при вида на телешка пържола, по-добре хапнете малко торта. Нищо че са ви казали, че трябва да консумирате по два тона червено месо на ден. Освен ако нямате специфично заболяване (като диабет, гестационен или не), което наистина да налага стриктен контрол върху менюто ви, удовлетворявайте желанията си.

Психичното здраве не е по-маловажно от физическото по време на бременност. И не само по време на бременност. Затова го пазете, доколкото е възможно. Ограничете нежеланите съвети до максимум и гледайте да правите това, което ви кара да се чувствате добре.

Ако ще да е муане на ГЛУТЕНОВ продукт и цигара в леглото, докато слушате творчеството на рапъра Necro.


Повече информация Виж всички