На какво да обърнем внимание в месеците след раждането

| от Ана Новогродски, Ню Йорк Таймс |


Когато бях бременна, прочетох четири книги за бременността и две за раждането. Не четох нито една за това как ще се промени тялото ми през първата година след раждането, защото не бях чувала за такива. По време на първата година повечето хора са слабо информирани за собствените си тела, дори и когато учат много за децата си.

За повечето от нас няма проблем да правят секс и упражнения шест седмици след раждането, но тяло, което е отгледало в себе си друго човешко същество, може да има нужда от много повече време, за да се възстанови, а в някои отношения може да бъде променено завинаги.

Всички експерти казват, че е нормално хората да имат много въпроси и препоръчват да се обадите на акушера, гинеколога си или джипито, ако имате притеснения за нещо конкретно. За много симптоми може да се наложи да се наложи да се свържете и с физиотерапевт. Експертите подчертават, че не трябва да живеете в болка, дискомфорт и протичаща урина, а вашето здраве е също толкова важно, колкото това на бебето ви.

Основни неща, на които да обърнете внимание:

 • Много жени имат проблеми с таза след раждането, които може да изискват физиотерапия. Обърнете внимание, ако пишкате, когато се смеете, кихате или правите упражнения, или – ако имате чести позиви за уриниране. Причина за това е неспособността да стискате заради проблем с мускулите на влагалището. Това се случва заради бременността, естественото раждане или цезаровото сечение – особено ако не е било планирано и се е наложило по време на раждането.
 • Правете упражнения за тазовото дъно, но не само Кегел – много хора и без това го правят грешно.
 • Ако изпитвате болка по време на секс след първите няколко опита, действайте бавно, ползвайте лубрикант и опитайте да практикувате форми на секса, които не изискват проникване. Ако продължи да боли, консултирайте се с физиотерапевт.
 • Ако имате усещане, че нещо ще изпадне от влагалището ви, може да имате пролапс, или изпадане. Задължително се консултирайте с лекаря си.
 • Много често както след секцио, така и след естествено раждане, може да усещате болка в областта на белега. Това може да продължи до година след раждането, а масаж може да помогне.
 • Ако изпитвате болка в гърба, раменете или хълбоците, уверете се, че носите бебето си така, че да разпределяте тежестта му от равномерно от двете страни на тялото си. Посетете и физиотерапевт за болката.

Кога трябва да се притеснявате:

 • Ако се задъхвате, изпитвате болка в гърдите или имате припадъци, обадете се на бърза помощ.
 • Ако имате незаздравяващ белег и висока температура, кървите обилно, имате подут крак, който боли или е горещ, или имате главоболие, което не минава въпреки лекарства, съпроводено от проблеми със зрението, свържете се с лекар.
 • Ако сте имали гестационен диабет, уверете се, че не пропускате скрийнинга за диабет според съветите на лекуващия лекар.
 • Ако по време на бременността сте се сблъсквали с високо кръвно налягане (прееклампсия), следете кръвното си. Шест седмици след раждането все още има риск от прееклампсия.
 • Ако сте спрели цигарите или други стимуланти по време на бременността, потърсете помощ след раждането, тъй като стресът може да доведе до това да започнете отново.

Текстът е публикуван със съкращения.


Повече информация Виж всички