„Мозък на бременна“: какво всъщност се случва?

| от Марина Стоименова |


Когато сестра ми беше бременна в шестия месец, ми се обади да си направим среща, защото „искала да се поразходи“. Уговорихме се за точен час на централно място. Аз отидох навреме, но я нямаше. Звънях й по телефона, но не вдигаше. Разбира се, се притесних да не би да се е случило нещо лошо. Чаках я много дълго и тя дойде някъде след 40 минути с тържествена стъпка. Имаше леко разсеян поглед, но очевидно се чувстваше предоволна от разходката. Когато подчертах, че я чакам вече 40 минути и съм се притеснила, тя ми отговори, че това си е мой проблем и щом не съм искала да я чакам, не съм била длъжна. Дори се обиди, че съм й правела забележка за точността. Не съм ли осъзнавала аз колко й е трудно?

Не, това не беше моята точна и отговорна сестра. По време на бременността тя се беше превърнала в съвсем друг човек.

Този феномен се нарича „мозък на бременна“.

При бременност разсеяността, невниманието, забравянето и лошата преценка понякога могат да се съчетаят с неконтролируемо поведение, необуздано говорене на неприятни теми, свръхчувствителност.

Докато беше бременна, една приятелка беше развила истинска параноя на тема „замърсяването на планетата“. С равен глас редеше ужасии за края на света, за безотговорността на човечеството, за бъдещия катаклизъм, за това, че всички се задушаваме сред тонове боклуци и няма никаква надежда. Тежестта на темите, за които говореше, някак си изобщо не хармонизираше с радостните й подскоци насам-натам. За човек, който реди такива мрачни прогнози, тя изглеждаше по-скоро щастлива.

Слава богу, хората са снизходителни към бременните, колкото и налудничаво да се държат те понякога. На всички е ясно, че бременността води след себе си до големи промени не само в тялото, но и в мозъка. Всъщност според редица нови изследвания, бременността се отразява драстично върхумозъчната дейност и я променя по множество начини.

Какво точно означава „мозък на бременна“?

През 9-те месеца на бременността, много жени усещат моменти на неконтролируема радост. Подобно на сестра ми, те забравят за срещи, уговорки, губят предмети и се чувстват като в „мозъчна мъгла“.

Според редица изследователи на паметта при бременните и наскоро родилите жени, промените в дейността на мозъка всъщностпомагат на майките да се подготвят по-добре за грижите, които съпътстват раждането на новороденото. Тези промени помагат и на жените да се преборят със стреса около раждането, както и да се адаптират своевременно към нуждите на детето.

Оказва се, че независимо от забравянето, привидната безотговорност и тоталната разсеяност, всъщност хормоналните промени помагат на жените дa се превърнат в по-чувствителни и отговорни майки. И все пак повечето изследвания категорично показват, че бременните жени показват сериозно намаляване в когнитивните функции на мозъка по време на бременността.

Бременност и памет

Aнализ на мета-данни от 2007 година, цитиран от сайта Verywellfamily.com, сравнява 14 различни изследвания. Във всички тях дейността на мозъка по отношение на паметта при бременни и наскоро родили жени е съпоставена с дейността на мозъка на контролна група от жени, които не са бременни. Установява се, че бременните жени демонстрират значителни нарушения в някои центрове на паметта, но не във всички. Особено засегнати по време на бременноста са зоните на краткотрайната и работната памет. Това означава, че способността да помнят списъци, имена, телефонни номера при бременните жени е сериозно нарушена. Работната памет пък е видкраткотрайна памет, която включва незабавни съзнателни преживявания. Нарушената й функция еи причината за усещането за „мозъчна мъгла“, което спохожда повечето бременни.

Според изследванията, добре запомнени и дълго упражнявани задачи, като например имената и телефоните на близки хора от семейството няма да бъдат забравени при бременност, но новите задачи за паметта ще се окажат доста голямо предизвикателство.

Подобрения в разпознаването

Според изследване от 2009 година, независимо че бременността се свързва с някои проблеми в краткотрайната памет,то разпознавателната памет не се влошава. Всъщност тя е дори малко по-добра по време на бременността, отколкото в месеците след раждането.

Промени в сивата материя

Бременността се свързва с промени както в субективните, така и в обективните когнитивни способности, но според изследване, изнасянето на плода води също така до трайни промени в самата структура на мозъка.

Всъщност бременността предизвиква толкова големи и силни промени в мозъка на жените, че дори е възможно само чрез скенер на мозъка да се определи дали жената е раждала или не.

В какво се състоят тези промени? Според същото изследване, сивата материя всъщност се свива в областите на мозъка, свързани с обработката и реагирането на социални сигнали. Ученитепредполагат, че загубата на мозъчен обем в тези области всъщност действа като процес на узряване и специализация на мозъка, което позволява на жените да станат по-фокусирани и приспособени към нуждите на своите бебета.

Според друго изследване бременните жени показват влошаване на пространствената памет, като тези смущения стават по-сериозни с напредването на бременността. Жените във втория и третия триместър на бременността се представят и значително по-зле на тестовете за памет и освен това отчитат по-лошо настроение и по-висока тревожност.

На какво се дължат всъщност промените в мозъка?

Въпреки че повечето изследвания подкрепят идеята, че има поне няколко значителни неврологични промени в мозъка на жените по време на бременност,то причините за тях не са напълно ясни. Някои от факторите може би включват промяна в нивата на хормоните, недоспиването и стреса.

Хормони

Както и при другите симптоми, свързани с бременността, хормоните често са смятани за основна причиназа проблемите с паметта. Някои изследователи предполагат, че повишените нива на половите хормони по време на бременността могат да засегнат зони от мозъка, които отговарят за определени задачи, свързани с паметта.

Недоспиване

Физическите промени по време на бременността могат да изиграят голяма роля върху състоянието на мозъка, но онова, което най-много влияе, са житейските фактори – например липсата на достатъчно сън. Недоспиването се появява, когато на бременната й става все по-трудно и неудобно да спи по чисто физически и физиологически причини (тегло, голям корем). Но недоспиването по-често е проблем, който се появява след раждането, когато много от новите майки се опитват да се нагодят към ритъма на новороденото.

Стрес

Повишените нива на стрес са свързани с мисълта, че ставаш родител. Това усещане може да изиграе частично отрицателна роля върху дейността на мозъка. Същото изследване установява, че нивата натревожностнарастват с напредването на бременността, а нивата на стрес може да се повишат силно и след раждането.

Има ли дълготраен ефект от промените в мозъка?

Много от промените, които се случват в мозъка по време и след бременността, имат благоприятен ефект върху способността на жената да се грижи за детето. Според изследване от 2010 година, промените в областите на хипоталамуса или амигдалата са критични за регулацията на емоциите.

Невролозите знаят, че промените в нивата на естроген, пролактин и окситоцин след раждане координират действията на жените спрямо нуждите на техните деца.

Оказва се обаче и че наскоро родилите жениосвен това имат натрупване на сиво вещество в ключови области на средния мозък. Това са области, свързани с мотивацията и поведението, които играят важна роля при желанието на жените да се грижат за бебето. Изследователите са използвали ядрено-магнитен резонанс за да изследват мозъците на наскоро родили жени. Сравнителните снимки, направени на жени във втората и четвъртата седмица след раждането, разкриват малко, но значително увеличение на обема на сивото вещество в определени области на мозъка: хипоталамуса (който се свързва с майчината мотивация), префронталния кортекс (който се свързва с преценката и разсъжденията) и в амигдалата (която се свръзва с емоционалната обработка на информацията).

Също така изненадващо се оказва и че при наскоро родилите майки, които обясняват, че се чувстват страхотно привързани към своите бебета, се наблюдава увеличение на сивото вещество в средната част на мозъка.Майките, които съобщават за по-силно чувство за привързаност, показват по-големи промени в обема на сивото вещество.

Всичко това показва, че промените, които настъпват в мозъка по време на бременност, могат да доведат до известни затруднения с паметта и вниманието, но пък те носят също така и важни ползи.

Въпреки че са необходими повече изследвания, ясно е, че бременността е ключово време заневрологичноторазвитие не само на плода, но и на майката. Бременността оставя отпечатък както върху тялото, така и върху мозъка, а все повече изследвания сочат, че някои от тези промени са трайни.

Така че, ако се чувствате „като в мъгла“ или „оглупели“ по време на бременността, не се притеснявайте – не губите ума си. Вие просто изграждате мозък, който ще бъде много по-адекватен, за да реагира на многото изисквания на родителството.