Могат ли бебетата да се родят пристрастени към junk food?

| от |


Затлъстяването е доста сложен проблем – резултат от географията, икономиката, културата, личния избор и личната генетика – комбинацията от тези фактори води до това, че повече от една трета от възрастните се причисляват към групата на хората с наднормено тегло. И тук се появява един друг фактор, който досега не сме взимали предвид – журналистката Кристин Вартман пише в „Ню Йорк Таймс“, че нови изследвания показват, че диетите на бременни и кърмещи жени могат да пристрастят децата към мазните храни. Когато бъдещата или новата майка запълни диетата си с нездравословна храна, това може да повлияе на бебето и да го накара впоследствие да търси повече от същото.

Вкусовете, с които сте израснали, твърдят изследователите, са склонни завинаги да останат във вашето съзнание. „Това ранно пристрастяване води до емоционална привързаност“, казва психологът Гари Боухамп. Храните, на които е изложено вашето дете в ранното му детство или в утробата, мозъкът му ще се адаптира към тях и след това ще бъде много трудно те да бъдат изместени от ежедневието му.

Изследователите доказват, че майките, които са се хранили с храни като Froot Loops, Cheetos и Nutella по време на бременност, имат потомство, което показва повишено желание към точно тези лакомства. „Най-добрият начин да се лишите от junk food-а е чрез негова аналогия” – казва Джесика Гугушев. „Когато някой е пристрастен към наркотиците, се използва подобен аналог, за да може желанието към тях в някакъв момент да бъде изместено”. Същото е и с вредната храна.

Така, че прибавете още едно нещо, за което да мислите, докато износвате детето във вас. Лишете се от шоколада и fast food-а, за да не се наложи то да води ненужна борба с килограмите.


Повече информация Виж всички