Месец след спонтанния аборт: The sex must go on

| от Йоана Веселинова |


Въпреки, че името на сайта MamaMia.bg предполага да пишем главно за успешни бременности и горди майки, реших че е редно да пишем и за тази страна на „майчинството“.

Защото открих, че спонтанният аборт е като депресията и тревожността – все още хората се срамуват да говорят за това. А трябва. След като споделих с моите близки своята история се оказа, че поне 30% от тях са минали през същата ситуация. През същите терзания и въпроси за бъдещето без да могат да прочетат адекватни съвети за справяне със ситуацията.

Ето и моят личен опит темата, който без претенции за изчерпателност се надявам да ви бъде полезен:

ДА, ЩЕ СПРЕ ДА ВИ БОЛИ– малко по малко. Ден след ден. Времето лекува. Факт. Дайте си време. Позволете си да страдате, за да може лека полека да превъзмогнете ситуацията. Но минава. Все по-малко ви боли. И картината на смеещи се деца пак започва да ви радва вместо да докарва издайнически сълзи на бузата ви.

СПРЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ В ИНТЕРНЕТ по темата. Моля ви, спрете да се ровите в шибани здравни форуми и да четете за абортите и причинители им. Съдби много, причини за спонтанни аборти още по-много. Има сайтове направени, за да ви убедят колко вреден е абортът. Предполагам създадени, за да намалят планираните аборти. За съжаление обаче са в състояние да ви докарат до нови висоти в самообвиненията към себе си и до доста горчиви сълзи. Ако нещо ви притеснява -питайте вашия лекар. Не забравяйте, че е учил с години, за да може да ви посъветва.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА МЪЖА ДО ВАС – Да, знам, че вие страдате и се чувствате по-малко жена, но повярвайте ми и мъжа до вас преживява травмата. Да, мъжете са тези, на които се опираме в такива моменти и с които успяваме да продължим напред, но това не ги прави по-малко чувствителни. Затова прегърнете мъжа до вас, поплачете заедно ако трябва и му дайте време да ви се довери и сподели.

А след това си оставате време само за вас двамата- дали да гледате любими филми, да ходите заедно на разходки или просто да се натъпчете в любимия ви ресторант. Отделете си време само за вас двамата, защото такива препятствия само ще усилят връзката ви помежду.

ПОГЛЕЗЕТЕ СЕ– Мамка му, загубили сте бебе – нормално да се чувствате зле. Самата аз излязох от болницата с проскубана коса, жалък педикюр, със сивкав тен и на увеселително влакче от емоции- стокаратова усмивка за пред близките редуваща се с таен рев у дома. Затова последните няколко дни от болничния ми у дома реших буквално да се размажа на леглото – гледах любими филми, тъпчех се със забраненото до скоро суши, пиех по чаша вино и четях любовни романи без да ме е страх, че секси сцените могат да предизвикат контракции. Запазихме си готин хотел за Нова година с несемейните ни приятели, на който планирам да се раздам, а всяка събота поливам със силно алкохолен Long Iceland Ice Tea. Cheers, ladies.

Та така момичета – имате няколко месеца отсрочка преди да започнете опити отново. Насладете им се. Пийте. Яжте. Купонясвайте и се глезете, защото някой ден бебето ще измести всичко.

ОТДАЙТЕ СЕ НА РАБОТАТА– Това ме учуди, но факт: работата ме закрепи. Бях толкова улисана в наваксването на изостаналите задачи, че не усещах как минава времето. И така ден след ден си мина цял месец. Повярвайте ми, по-добре е да ви ядосват клиенти, шефове или колеги, отколкото да ревете сами у дома.

А най-хубавата част е когато мозъкът ви се изчисти от хормоните на бременността. Отново може да мислите и то бързо, а не да отговаряте на въпрос с реакцията на заспала коала каквато бях аз през кратката ми тримесечна бременност.

ОТИДЕТЕ НА ЛЕКАР – Аз все още не съм стигнала до тази част, защото чакам първия си цикъл, но това е must-have. Отидете на гинеколог и вижте дали всичко е ок. Няма как да имате здраво дете, ако самата вие не се грижите за своето здраве.

А ако не сте доволна от своя лекар – сменете го. Самата аз се сблъсках с двете крайности – от лекарка която ме беше оставила на принципа на „естествения подбор“ до лекар, който седя и държа ръката ми в операционната. Така че, свестни лекари има – намерете ги и им се доверете.

НАВАКСАЙТЕ С ПЛАНОВЕТЕ – Не знам за вас, но новината за бременността ме свари неподготвена с доста задачи- от слаб кръст до недовършения ни апартамент. Затова се зарекох да отметна поне три от нещата, които искам – от това да стегна тялото си, за да може то да издържи товара на бъдещото бебе, през обзавеждане на стаята-склад, до пътуването до Прованс, за което мечтая кажи речи цял живот.

НАПРАВЕТЕ ДОБРО – Идва Коледа. Включете се в някоя благотворителна инициатива или открийте тази кауза, която ви пали. Отдайте й се. При мен бе спасяването на бездомно куче, чийто приемен дом финансирам. И знаете ли – това беше нещо, което отдавна исках да направя. Но чак сега се осмелих. И се оказа не толкова трудно колко си мислех. Няколко глезотии по-малко на месец даряват дом на изхвърлено животно.

А психологията е доказала, че правенето на добрини кара и самите вас да се чувствате добре. Така че намерете своята кауза и се хвърлете с главата напред.

НЕ ГУБЕТЕ НАДЕЖДА – Да, знам, че е трудно особено за тези от вас, на които се случва за пореден път. Честно казано не знам как се чувствате- само вие самите знаете какви борци сте, защото опитвате отново и отново. Но моля ви, не се предавайте, поне не още веднъж. Защото самата аз се сещам за поне 3 истории, в които двойката получава подарък, когато най-малко очаква.

Та така момичета. Както е казал великия Фреди Меркюри “The show must go on”, който бих перифразирала на „The sex must go on”.