Мама ходи на работа? Това не е лошо, дори напротив

| от MamaMia, по lifehack.org |


Работещите майки обикновено трябва да се справят с много стресови ситуации – баби, стринки и съседки, които ги критикуват, че не са непрекъснатозалепени за децата си, но същевременно – шефове, способни да проявяват разбиране, но не и безкрайно разбиране, когато става дума за баланса между кариера и семейство.

Оказва се обаче, че това майката да ходи на работа имаположителенефект върху децата, а различни изследвания подсказват, че това създава адаптивни и способни да се справят с живота си деца.

Ето и 7 позитивни страни на това майката да не бъде домакиня, а да ходи редовни на работа.

1. Работещите майки създават позитивен модел на поведение. Така децата осъзнават от ранна възраст, че майките не са домашни прислужници и имат собствен професионален живот. Момичетата се учат, че кариерата е перспектива, не по-малко възможна от брака и децата. От друга страна момчетата разбират, че домакинската работа се споделя между цялото семейство, а не е задължение само на жената. Това оказва позитивно влияние и за момента, в който те решат да създават семейство.

2. Работещите майки отглеждат независими деца. На малките се налага да поемат отговорност за малки всекидневни занимания, включително – винаги да са навреме на масата.

3. Работещите майки са по-малко застрашени от депресия – според статистиката домакините по-често страдат от депресия, която може да се отрази негативно и върху децата. За тях стресирана и депресирана майка никога не може да бъде нещо добро.

4. Работещите майки по-добре организират времето с децата си. Всички говорят за качественото време с децата, но много голяма част от родителите не чуват и половината от това, което детето им казва, защото са залепени за мобилния си телефон. Работещите майки са способни да се „изключат“, когато се приберат и могат да се посветят на 100% на децата си. Мейли, съобщения и Facebook могат да изчакат, докато децата са по леглата.

5. Децата на работещите майки имат по-малко проблеми с поведението. Много жени се тревожат дали прекарват достатъчно време с децата си, а това може да доведе до проблеми в поведението. Изследвания от 1960 г. насам показват, че това майката да е на работа, не пречи изобщо на децата. В много случаи дори се оказва, че те имат по-добро поведение и се справят по-добре в училище.

6. Работещите майки изграждат по-щастливи връзки. За една жена, която съчетава работа и семеен живот, подкрепата на партньора е безценна. За много майки, които ходят на работа, е по-лесно да бъдат в здравословни връзки, защото са по-щастливи и удовлетворени. Това от своя страна подобрява връзката и я прави по-силна.

7. Работещите майки си почиват. Има много шеги за това как майките затварят входната врата и оставят целия хаос зад гърба си, без да се вълнуват дали бавачката ще се справи с всичко. Всъщност работещите майки наистина успяват да си починат от семейните задачи, докато същевременно постигат удовлетворение.