Кухо яйце – ужасът на ранната бременност

| от MamaMia |


През първите няколко седмици има сравнително висок риск да се случи едно от две неща – да се окаже, че бременността на жената всъщност представлява кухо яйце, или някой наблюдаващ лекар да я я наплаши прибързано, определяйки състоянието ѝ като кухе яйце, и да я подтикне към предизвикан аборт.

Като кухо яйце е познато състоянието, при което оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, но не се развива в ембрион. Нарича се още анембрионална (без ембрион) бременност и е водеща причина за незадържането на ранната бременност или за спонтанен аборт. Често се случва толкова рано, че дори не знаете, че сте бременна, много момичета може просто да останат с впечатлението, че са имали по-тежък цикъл. Кухото яйце причинява средно всеки втори спонтанен аборт през първия триместър на бременността. Спонтанен аборт е, когато бременността приключи от само себе си през първите си 20 седмици.

Вижте още: Баба ти все с вакуум е правила аборт

Когато жената забременее, оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката. На около петата до шестата седмица от бременността трябва вече да има ембрион. Приблизително по това време гестационният (плодният) сак, където се развива плодът, е широк около 18 милиметра. При кухото яйце обаче плодният сак се образува и расте, но ембрионът не се развива. Ето защо кухото яйце се нарича още анембрионална бременност.

Какво причинява това състояние?

Спонтанните аборти от кухо яйце често се дължат на проблеми с хромозомите, структурите, които носят гени. Това може да е поради некачествен сперматозоид или яйцеклетка. Или може да възникне поради неправилно клетъчно делене след зачеването. Независимо от това, тялото само спира бременността, защото разпознава тази аномалия. Важно е за жените да знаят да разберат, че не са направили нещо погрешно, с което да са предизвикали спонтанния аборт, защото той не е можел да бъде предотвратен, не се влияе от техни действия. Предизвиканият аборт, към който лекарите често съветват, когато разпознаят състоянието на майката като кухо яйце, обаче е в повечето случаи излишен, а понякога може да бъде и опасен – обикновено организмът разпознава аномалията и се изчиства сам, а предизвиканият аборт при неправилно разпознаване на състоянието може да доведе до прекъсването на напълн витална бременност.

При повечето жени кухо яйце се случва само веднъж.

Ето ги и признаците, по които можете да разпознаете, че се случва на вас.

При кухо яйце, ако спонтанният аборт не е съвпаднал като време с менструацията и тя да е протекла леко, така че изобщо да не разберете, може да сте изпитали признаци на бременност. Например, може да сте имали положителен тест за бременност или пропусната менструация. Тогава може да имате признаци на спонтанен аборт, като:

  • Коремни спазми
  • вагинални зацапвания или кървене
  • по-силен и тежък от обичайното цикъл.

Вижте още: 10 мита за абортите и истините зад тях

Ако изпитвате някой от тези признаци или симптоми, може да имате спонтанен аборт. Но бъдете сигурна и не забравяйте, че не всяко кървене през първия триместър завършва със спонтанен аборт. Така че не забравяйте да посетите своя лекар веднага, ако имате някой от тези признаци, и да потърсите второ мнение, ако ви диагностицират с кухо яйце.

Ето как се извършва диагностицирането.

Ако сте вярвали, че имате нормална бременност, а се е оказало това, не сте сами – жени с окухо яйце мислят така, защото техните нива на човешки хорион гонадотропин (hCG) могат да се повишат. Плацентата произвежда този хормон след имплантиране. При кухо яйце hCG може да продължи да се повишава, тъй като плацентата може да расте за кратко време, дори когато ембрионът не присъства. Поради тази причина обикновено е необходим ултразвуков тест, за да се диагностицира кухото яейце – всъщност за да се потвърди с абсолютна сигурност, че гестационният сак е празен.

Какво се случва при диагноза кухо яйце?

Ако сте получили окончателна диагноза кухо яйце, следва да обсъдите с лекаря си какво да правите по-нататък. Някои жени се спират на дилатация и кюретаж. Тази хирургична процедура включва разширяване на шийката на матката и остъргване на съдържанието на матката. Тъй при дилатация и кюретаж незабавно се премахват всички тъкани едновременно, някои жени твърдят, че това им помага да приключат едновременно физически и психически с тази бременност, да затворят страницата и да продължат напред. Може също да е полезно, ако искате патолог да изследва тъканите, за да потвърди причината за спонтанен аборт.

Друга алтернатива е медикаментозният аборт, който може да се случи само с лекарска препоръка.При него може да отнеме няколко дни, докато тялото ви изхвърли цялата тъкан. С това лекарство може да имате повече кървене и странични ефекти. И при двата варианта може да имате болка или спазми, които могат да бъдат лекувани.

Много жени предпочитат да се откажат от медицинско лечение или хирургия. Те избират да оставят тялото си да се очисти от тъканта от само себе си. Това е основно лично решение, но следва да се коментира с лекар. След спонтанен аборт, вашият лекар може да ви препоръча да изчакате поне един до три менструални цикъла, преди да опитате отново да забременеете.

Вижте още:

„Съжалявам, че спонтанният ми аборт ви кара да се чувствате неудобно“


Повече информация Виж всички