Има ли изоставане при развитието на бебетата след секцио

| от MamaMia |


Броят на ражданията със цезарово сечение (секцио) нараства глобално всяка година, като в страни като България достига до 43% от всички живородни раждания, според статистика на Евростат за 2017-а.

Секциото може да бъде животоспасяващо както за майката, така и за бебето, но увеличаващият се брой на този вид раждания е тревожен. В тази връзка Световната здравна организация (СЗО) съветва да се намали прилагането на цезарово сечение в световен план, тъй като голяма част от операциите не се налагат по медицински причини.

Страхът от болката и масовото приемане, че секциото е безопасно, е сред причините много жени да го предпочитат. Но всъщност този вид хирургична операция носи голям риск, а изследване, публикувано в BMC Pregnancy and Childbirth твърди нещо повече – че планираното секцио има негативен ефект върху развитието на бебето между 4 и 12-месечна възраст, сравнено с бебетата, родени по естествен начин.

В изследването се сравняват данните на 66 бебета, родени с планирано цезарово сечение, и тези на 352 бебета, родени вагинално.

Бебетата се наблюдават още от раждането, като първата оценка за тяхното развитие се осъществява на 4-месечната им възраст. След това се проследява развитието им на 12 месеца.

За да се разбере влиянието на метода на раждане над развитието на детето отговорите на родителите са записани във въпросник, който отразява месеците и нивата на умения.

Анкетата съдържа 30 въпроса, които изчисляват развитието на детето в пет области: комуникация, фина моторика, обща моторика, умение за решаване на проблеми и личностни социални умения. Например един от въпросите към родителите за развитието на бебето през 4-ия месец е дали то стиска или драска с нокти по техните дрехи. Друг въпрос отчита дали бебето гледа играчката, когато е поставена в ръката му. Въпросникът се основава на тестове за развитие, които се извършват от медицински професионалисти, и е използван от различни изследователи, както и в детски здравни центрове.

Изводите на изследването са, че бебетата, родени със цезарово сечение имат по-малко точки във всичките пет зони на развитие на четири месеца. Най-голямата разлика спрямо родените вагинално бебета се установява в областта на моториката, докато най-малко е изоставането в областта на комуникационните умения. На 12-месечна възраст разликите намаляват драстично за всички области, освен за общите двигателни умения (например дали бебето може да върви без подкрепа), които остават по-добри при вагинално родените бебета.

Изследването потвърждава резултатите, установени от британски, американски, шведски и австралийски учени, които показват, че при децата, родени чрез планирано секцио, има повишен риск от забавено развитие в училище. Други изследвания установяват, че бебетата, родени чрез планирано цезарово сечение имат увеличен риск от проблеми с дишането след раждане и увеличен риск от развитие на затлъстяване, астма и диабет.

Все пак изследването признава, че има и слабости: например кога са извършени тестовете, както и възрастта и теглото на майките. При бебетата, родени вагинално, тестовете на четвъртия месец са извършени два дена по-късно, а при тези на 12 месеца – три дена по-късно, така че това е възможно да се е отразило на резултатите. Това намалява разликите между децата, особено при развитието на 12 месеца.

Анкетираните майки, раждали с цезарово сечение, също така са били средно с 1.9 години по-възрастни и са имали по-висок индекс на телесна маса, но се приема, че тези разлики не се отразяват на развитието на бебето. Малкото на брой наблюдавани случаи на цезарово сечение в изследването също ограничава резултатите.

Цитираните данни показват, че методът на раждане може да окаже ефект върху ранното развитие на мозъка, но има и други фактори, които имат огромно значение: например гените, храненето и преживяванията на детето.

Планирането на деня на раждане при цезаровото сечение също има голямо значение: обикновено операциите се насрочват 10 до 14 дни преди термина, така че майките не отиват да раждат спонтанно. Бебетата, родени с цезарово сечение, идват на бял свят средно 8,4 дни по-рано, сравнено с бебетата, родени по естествен начин. Така че за разликата в точките при въпросника може би допринася и по-ранното раждане.

Все още няма съгласие сред акушер-гинеколозите за най-подходящия ден, в който да се извърши цезаровото сечение. Въпреки това, изследване между 153 730 деца, цитирано от The Conversation, установява, че развитието е нарушено при всички деца, родени преди 39-ата седмица – като ефектът е по-видим при бебетата, родени чрез цезарово сечение.

Разбира се, учените са категорични, че трябва да се проведат още изследвания, за да се стигне до по-сериозни заключения. А междувременно майките, които са родили или им предстои да родят със секцио, не бива да се притесняват, защото секциото се извършва в името на тяхното здраве и здравето на детето.

Важно е да се знае, че има редица фактори извън метода на раждане, които имат значение за развитието, включително храненето, гените, изживяванията на бебето. Тези фактори са от първостепенно значение, за да може бебетата, родени със секцио, да се развиват точно толкова правилно, колкото и децата, родени по естествен начин.

 


Повече информация Виж всички