Антистрес трикове за всяка майка

| от Mamamia |


Може и да не сте от най-организираните майки, но дори и да сте, родителските и домакински задължения често, даже твърде често, идват в повече на почти всяка жена.

„Толкова много работа имам…“, „Не мога дори да си помисля да се погрижа за себе си“, „Ех, ако можех само малко да си почина…“, „Нямат край задълженията, ей!“…

Ако имате малко дете или деца – всички тези реплики са ви познати. Усещате се преуморена, претоварена и имате чувството, че се превърнали в просто неспираща да се труди машина. А може би помните, че и майка ви беше така… И нейната майка. Изобщо сякаш преумората и неспирните задължения са част от живота и от отговорността да отглеждаш поколение.

Но когато към заниманията с децата, и домакинската работа, и готвенето, се добави и ходенето на работа, и финансовите притеснения – животът на майката се превръща в един постоянен стрес.

Заетост и стрес – това е най-прекият път към така наречения „майчин бърнаут“.

Това не е нова диагноза. Но вероятно поколението на съвременните жени изобщо не е толкова склонно да си мълчи за преумората, както са го правили десетки предишни поколения майки.

И все пак има ли стратегии, за да намалим стреса и да организираме неспирната домакинска, служебна, лична и родителска работа, която имаме като жени, съпруги и майки?

Ето няколко трика, които ще ни позволят да направим родителското си ежедневие една идея по-малко хаотично:

1. Намалете „ТРЯБВА ДА“-тата в списъка със задачи

Който постоянно си повтаря: „А сега трябва да…“ и в главата му вече е следващата дейност, докато още е в настоящия момент – ще се побърка. А много майки го правят и това води единствено до усещането, че сте прекалено заети дори да си отдъхнете за миг. И понеже мозъкът може да обмисля задълбочено задачите ЕДНА СЛЕД друга, но не и едновременно – не трябва да го затрудняваме с непрестанното повтаряне на „ТРЯБВА ДА“.

Затова е добре да помислите дали всичките „трябва да“-та, които сте си намислили, написали (или ви се струва, че ТРЯБВА) да направите, са чак толкова важни.

Ако има нещо, за което не намирате време ден след ден, но продължава да стои в списъка със задачи, значи е време да изпадне оттам! Дори да е нещо приятно или много необходимо според вас, като например „ТРЯБВА ДА отида на маникюр“… Ами не! Ако нямате време или постоянно не успявате да стигнете до козметичния салон, значи няма да си правите маникюр. Не се напъвайте. Поне не и този месец.

Трикът е задачи, за които наистина нямате време, изобщо да не попадат в списъка ви. Нека отпаднат, просто защото докато седят там, ще ви напомнят КОЛКО СТЕ ЗАЕТИ и КАК НЯМАТЕ ВРЕМЕ да свършите всичко. А ако наистина ви потрябва маникюр – защото например сте на сватба или кръщене – веднага ще отидете и ще си направите, ще видите. И няма да се наложи това да стои в списъка със задачи.

Вижте още:

Имат ли право на ваканция младите майки

2. Създайте структура и план за деня си

Преди да имате дете, може и да сте усещали удоволствието и лекотата на това да живеете ден за ден. Но когато имате да се грижите за някой друг или отговаряте за семейство, няма как да си го позволите. Затова е хубаво, ако дните ви имат поне нещо подобно на структура.

Това е пътят. И докато сте се усетили ще започнете да ПРАВИТЕ ПЛАНОВЕ И ЗА УИКЕНДА: ултимативния символ на зрелия, възрастен живот. Но е истина: с дете е много трудно да отидете където и да е спонтанно. Затова и планирането трябва да се превърне в част от бита ви, ако искате да свършите каквото и да е.

3. Различавайте нуждите от желанията си

Ако ви е трудно да разберете кое ви е необходимо и кое просто ще ви достави удоволствие, задайте си въпроса: „Това нужда ли е или желание?“.  помислете добре над отговора. Така ще ви стане ясно дали наистина трябва да се видите с приятел или искате, дали трябва да направите крем-карамел или искате, дали ви е необходимо да купите сладко ново колело на детето, или просто го искате.

Ето какво пише д-р Шерил Зиглер (Dr. Sheryl Ziegler), майка, доктор по психология, и автор на книгата „Бърнаутът на мама“:

„Имам лично правило за списъкa със задачи, което ми помага да не се чувствам претоварена: първо поставям нуждите, а след това желанията. Това е като правилото: първо работа, после играта. И двете са важни, но за да се отпусна на вечеря с приятел, трябва да чувствам, че нещата, които ТРЯБВАШЕ ДА свърша, вече са изпълнени“.

4. Разберете кога сте най-продуктивни

Опознайте навиците и биологичния си часовник и помислете кога сте най-пълноценни като родители, кога сте най-продуктивни в работата, кога сте в най-силната си физическа фаза за правене на упражнения, кога най-обичате да пазарувате и кога ви е най-приятно да се виждате с приятели.

За много хора сутрините са най-продуктивното време и те ги използват, за да свършат най-тежката или най-креативната си работа. Закуската за други е рутина и добра мотивация да започнат да се движат, а трети имат нужда първото, което правят сутрин, да са упражнения.

Има и хора, които са най-продуктивни вечер и през нощта. Такива майки трябва да съобразят ритъма си така, че са могат да приспят детето и след това да свършат всичко важно, свързано с работата им.

Важно е да се научите и да изключвате от полезрението си нещата, които ви разсейват. Това означава да намерите система, която работи добре за вас, когато вършите нещо съсредоточено. Съответно сами разбирате, че когато работите от вкъщи, или правите нещо наистина важно, е добре да не гледате междувременно детето. Същото е и да се научите да не пускате пералня, докато четете научна литература за докторската си дисертация.

В деня има време за всичко, но само ако премахнете нещата, които ви разсейват. И ако вършите дейностите по време на деня, което е съобразено с нивата на концентрацията ви.

Вижте още:

4-те принципа на дисциплинираните хора

5. Научете се да режете, да отказвате и да казвате „не“

Ако не можете да поставяте граници, родителството ви ще бъде хаотично и стресиращо. Наистина да се отказва, да се „режат“ хората, за които няма време и да се казва „не“ на задачи, но и на удоволствия, е много трудно. Но родителите нямат избор.

Може би трябва да спрете да се престаравате да сте най-добрите: не се натискайте да доброволствате, когато става дума за събития на децата ви (освен ако изключително много не искате), отказвайте срещи на приятели, които не се съобразяват с факта, че сте обвързани или с дете, не се престаравайте да се харесате на родителите пред блока или да присъствате на детски рожден ден, който е много над бюджета ви. Ще видите, че ако започнете да слагате твърди граници, хората ще започнат да ви уважават повече.

Д-р Зиглер съветва да започнете да практикувате чрез малки откази. Постепенно ще започнете да цените повече времето си. И другите ще започнат също да го ценят и да се съобразяват с него.

Вижте още:

„Да“-то ни прави хора. Но „не“-то ни прави индивиди

6. Станете пример за децата си

Никога не забравяйте, че сте ролеви модел за децата. Те гледат вашия пример и се учат от вас как да си подреждат времето, как да управляват емоциите си, стреса си и как да общуват с другите хора.

Ако забелязват, че сте постоянно преуморени и стресирани, и те ще смятат, че животът е такъв. По-рядко ще практикуват уменията, необходими да регулират живота си и да контролират стреса. Те са достатъчно претоварени и стресирани в собственото си детство и от всички възможности, които имат, така че е добре да ги учите на действия, които ще им създадат усещане за контрол в живота.

Съвременните майки отчитат рекордни нива на стрес в живота си. Но тези стратегии наистина могат да им помогнат да променят насоката на ежедневието на себе си и на тези около тях. Така, контролирайки собствения си стрес и тревожност, те могат да постигат повече с времето си и да имат по-качествен и задоволителен живот.

Вижте още:

Защо якото бачкане да гледаш дете не се признава


Повече информация Виж всички