6 факта за секса след раждането

| от MamaMia |


Безкрайни хранения, безсънни нощи, непрекъсната смяна на пелени… Това са историите, които близки и познати си умират да разказват на бъдещите и настоящите млади родители. Разговорите за това какъв е сексът след раждането обаче са далеч по-малко, остават под сурдинка.

Независимо от метода на раждане, повечето здравни специалисти препоръчват сексът да се избягва поне в първите шест седмици след това, за да има тялото на майката нужното време да се възстанови.

По отношение и на интимните контакти, и на тренировките е препоръчително лекуващият лекар да определи подходящия момент за възобновяването им след извършен преглед. Дори при липса на каквито и да било усложнения, приспособяването към всички физическите и емоционални промени отнема време.

Много от майките, които при консултацията си след раждането получават зелена светлина да правят секс, признават, че всъщност все още не се чувстват готови за това. Според проучване на Motherly от 2019 година, 38% от майките казват, че са им били необходими от 6 до 12 месеца след раждането, преди да се заинтересуват отново от секс. От друга страна, 11% от респондентите признават, че интересът им се възвръща по-рано от шестседмичната граница. Това само показва, че времето, необходимо за да се почувствате отново готови, може да варира доста.

Дори и да не сте майката, или пък при осиновяване, сексът след бебето в семейството може да се окаже проблематичен. Вероятно сте лишени от сън, отделяте малкото енергия, която имате, за да се грижите за мъничкия човек, който се нуждае от вас, и може би тепърва свиквате с промените в тялото и поведението на партньора си.

Ето някои от неочакваните преживявания, които млади майки споделят за секса след раждането:

1. Възможно е естественото овлажняване да намалее или да липсва.

След като лекарят разреши сексуална активност, много двойки са нетърпеливи да започнат отново веднага. Физическото усещане обаче често се оказва различно от очакваното. Макар и да не е неприятно или болезнено, чувството просто е различно. Най-често това се дължи на вагинална сухота. За преодоляването на проблема помага повече и по-продължителна от обичайната предварителна стимулация, както и употреба на подходящи за целта лубриканти.

2. Не е необичайно и сексът да е болезнен, поне в началото.

Макар и да си мислят, че са подготвени за тази болка, майките често откриват, че не са, особено при наличието на вътрешни свличания. Позите, които някога са били удобни и приятни, дори любими и на двамата партньори, в крайна сметка водят до болка и стават нежелани. Има начини за справяне с проблема, които варират от упражнения и рехабилитационни процедури до лека оперативна намеса в най-тежките случаи. Ако не се игнорира, с времето и с повече търпение ситуацията търпи драстична промяна към подобрение.

3. Раждането със секцио не гарантира по-скорошно връщане към нормалния ритъм на сексуалния живот.

Повечето хора знаят, че след цезарово сечение майката не може да вдига тежести или да тренира за определен период от време. Нужни са и между шест и осем седмици докато коремът заздравее достатъчно, за да бъде безопасно жената отново да прави секс. Тук роля играе и намаленото либидо. Тялото се лекува от тежка операция, но в същото време се налага майката да полага постоянни грижи за новороденото бебе. Нерядко тази комбинация оставя секса на последно място в списъка ѝ с активности за дълго време напред.

4. Кърменето може да ви накара да се почувствате преситени с физически контакти.

Младата майка прекарва толкова много време във физически контакт с бебето, като проявява обич и за грижа към него, че мисълта за дори още малко физически допир става неприятна и отблъскваща за нея. Това явление е разпространено сред родителите с новородени, тъй като най-малките деца буквално поглъщат цялото им ментално и физическо внимание. При кърменето настъпват и физиологични последици върху тялото. Докосването на гърдите може да причинява болка или неприятни усещания. Ако е приятно, тогава е възможно да настъпи отделяне на кърма, което да е смущаващо за майката или партньора ѝ. Ако жената не се чувства привлекателна по собствените си стандарти, последното, което тя иска, е някой друг да докосва тялото ѝ. За щастие, добрата комуникация със сигурен и емпатичен партньор, който оказва подкрепа и не притиска майката да излиза извън зоната си на комфорт, помага за бързото адаптиране и откриване на правилните и за двамата начини за интимност.

5. Да откажеш секс е по-добре, отколкото да го правиш „по задължение“.

Когато човек обича партньора си и иска той/тя да бъде щастлив, удовлетворен и обгрижен, може да се изкуши да не отказва секс, дори ако не сe чувства добре, уморен е или не изпитва желание. „От мен да мине“ обаче не е добра стратегия, нито за самия него, нито за човека насреща, защото сваля качеството на преживяването и превръща интимността в задължение, в рутина. Ако тялото ви все още се възстановява или сте уморени, или просто ви е трудно да съберете сили и желание, за предпочитане е сексът да се отложи малко, да не е точно днес. Всичко ще стане по-добре и ще се върне към по-бързо към нормалното.

6. А ето я и светлината в тунела: В известен смисъл новият споделен опит може да доведе до повече близост и да направи секса още по-интимно преживяване за партньорите.

След като преживее нещо толкова интензивно и емоционално с човека до себе си, понякога родителят открива в себе си още повече страст, целенасоченост и желание за интимни контакти. Дори и само заради това, че му се налага да бъде изобретателен в откриването на подходящото време и място за секс с партньора. Тази нелека задача може да се окаже забавно и сближаващо предизвикателство и за двамата. 

Вижте още: 

Секс след раждане: кога е безопасно?

 


Повече информация Виж всички