10 причини да оставиш пола на бебето си изненада

| от MamaMia, по Motherly |


Напълно разбирам защо всичките ми приятели избраха да знаят предварително пола на бебето си. Когато обаче казах на моята лекарка, че не искам да знам, тя реши, че се шегувам. Бях първата от месеци, която й казва, че иска полът да остане тайна.

Не беше защото не искам да знам – мислех за това всеки ден. Просто избрах да не знам.

„Радвам се, че ще изчакаш. Така правехме всички, когато бях млада. Няма изненада, която да си заслужава чакането повече от тази“, каза тя.

И наистина, мога да измисля безброй причини, поради които си заслужава да разбереш пола на бебето при първа възможност. Но мога да измисля не по-малко причини за това да изчакаш.

Първа причина

Загубата на контрол. Въпреки че доброволно се отказах от това да знам, това ме побъркваше. Но беше приятно побъркване – знаех, че майчинството означава нещата винаги да са извън контрол. Защо да не потренирам?

Това да не знам пола на бебето беше начин да се уча да не откачам в дните, в които всичко ще бъде тотален хаос, отвъд контрола ми.

Втора причина

Да се научиш да приемаш нещата такива, каквито са. Всеки си има мнение по въпроса какво дете трябва да имате – момиче или момче. „Силните жени раждат момчета, значи твоето ще е момче!“ или „О, ти си такава кифла, със сигурност ще е момиче!“.

Чувала съм дори и изказването: „Дано е момче, съпругът ти сигурно иска повече момченце“. Представяте ли си?

Когато една жена е бременна, всички си представят, че тя има някакви предпочитания. Истината е, че на мен не ми пукаше – исках само бебето да е здраво.

Но все пак – какво става, ако имате предпочитание за единия пол, но се окаже, че очаквате дете от другия пол? Моя приятелка се вайкаше в продължение на месеци, че няма да успее да изгради връзка с дъщеричката си – толкова силно искаше син. Когато обаче роди, се влюби в малката. Кому са нужни тези излишни тревоги?

Бебето е преди всичко човек, който има уникална и красива душа. Не просто „момиченце“ или „момченце“.

Трета причина

За да избегнете разочарование и да спестите натиска върху все още нероденото бебе.

В патриархалните общества все още се цени мъжкото отроче и е възможно в семейството ви да има някой, който ще се окаже разочарован от новината, че чакате момиче. Защо да не си спестите това излишно натоварване и всички заедно да очаквате с нетърпение да се роди бебето?

Четвърта причина

Зеленото и жълтото са по-яки от розовото и синьото. Не ви ли писна от стереотипните цветове? Когато не мислите в категориите „момче“ и „момиче“ откривате цяла нова палитра от цветове. Дори дрешките за изписване от болницата могат да изглеждат много по-вълнуващи с жълто и зелено. А и е по-забавно да се купуват дрехи за момиченце или момченце няколко седмици след раждането.

Пета причина

Побърква околните, а това е забавно. Всъщност, когато не знаете пола на бебето, си спестявате всички непоискани съвети за това как се отглежда момче или момиче. Спестявате си и реплики от типа на: „Ти наистина ли не знаеш?“

Шеста причина

Ако сонограмата е сгрешена? Представете си как в продължение на месеци купувате розови рокли и боядисвате детската стая в цветове за принцеси… и малко по-късно прегръщате в болницата сина си… Да, случва се рядко, но все пак… ако има грешка? Ще е сякаш оплаквате загубата на дете, което никога не сте имали.

Седма причина

Връзка с миналото и съдбата. Всички поколения преди нашето са откривали пола на децата си едва след раждането. Тогава появата на детето е била съпроводена от щипка мистика. Близките на майката са щъкали наоколо в очакване, вместо да дебнат в социалните мрежи за новини.

Е, почти всичко около раждането е много по-добро и безопасно днес. Но все пак да не знаеш пола на бебето си е израз на вяра, върховно доверие, че всичко ще бъде наред и ще се случи както е писано.

Осма причина

Очакването. Спомняте ли си как като дете с нетърпение сте чакали момента, в който можете да отворите коледния си подарък и да видите какво ви очаква? Да очаквате бебе, без да знаете пола му, прилича на същото вълнение, но умножено по сто. Леля ми ми беше казала: „Помага ти и да напъваш, защото си нетърпелива да разбереш какво следва“. И беше права. Това наистина се оказа най-добрата изненада в живота ми.

Девета причина

Бебето никога не е това, което очаквате. Независимо дали знаете пола или не. То е човек, който има собствен характер и разбива на пух и прах предварителните ви идеи. Да очаквате детето си, без да знаете дори пола, помага да преодолеете това очакване и да се влюбите в човечето, независимо какво е то.

Десета причина

Да вървите обратно на течението. Днес е толкова лесно да разбереш всичко – има сонограми, кръвни тестове, дори такива, които можеш да си купиш от аптеката. Ако искате да разберете пола на бебето, напълно ви разбирам. И аз на няколко пъти почти попитах лекарката.

Ако репите обаче да чакате, не сте сами. Има много като нас, които пазят в ръкава си две имена, и са заобиколени от прелюбопитни приятели в очакване.

А знаете ли в крайна сметка какво родих? Онова, на което семейството ми най-силно се надяваше – най-красивото бебе на света, което бихме могли да си представим.


Повече информация Виж всички