Яденето на коледни елхи няма да спаси планетата, но е интересно решение в името на по-чиста съвест
Много хора не си представят Коледа без истинско, живо Коледно дърво - елха, бор или смърч, но да е зелено, с иглички и онзи характерен аромат, около който се завъртат всички добри коледни традиции - от бабината рецепта за сарми и джолан, до пожеланията и подаръците...
Всяка година само в Съединените щати се продават между 30 и 40 милиона коледни елхи...
Ако все повече се притеснявате за въглеродния отпечатък, можете да превърнете своето коледно дърво в нещо годно за консумация.
Това предлага британската пекарка и готвачка Джулия Георгалис, която издава през 2020 г. книгата "Как да изядете коледната си елха" с десетки рецепти за това.
"Започнах този проект с моя добра приятелка през 2015 г., която работи много по темата за устойчивостта и опазването на околната среда. Беше в навечерието на Коледа, затова решихме да е нещо в тона на празника. Отначало се чудехме какво ще правим, дори не бяхме сигурни дали наистина можеш да ядеш коледната си елха. Но се оказа, че може", разказва авторката в интервю със Сузи Чейс от "Сookery by the book".
"Винаги съм се интересувала много от природата, винаги съм обичала растенията и грижата за тях. Много се интересувам от ядливи растения, събиране на храни и отглеждане на билки", добавя тя.
Яденето на коледни елхи няма да спаси планетата, но тази книга се основава на идеята, че просто трябва да започнете да мислите в посока да поискаме да опитаме, да рециклираме и да употребяваме повторно, казва Георгалис.
Книгата предлага още растителни алтернативи на нейните рецепти с месо и насърчава читателите да купуват месо, което е отглеждано по устойчив начин, ако все пак изберат да ядат месо.
Наистина хабим много неща, особено по Коледа, това е най-разточителното време от годината, смята тя.
За предлаганите в книгата рецепти кулинарката използва бор, ела и смърч, като специално отбелязва, че видове като тис, кедър и кипарис са отровни за консумация.
Доста дървета се пръскат с боя и с всякакви химикали, така че ако купуваш дърво и планираш да го ядеш, се увери, че го купуваш от място, където се продават органични и добре третирани дървета, съветва тя.
Елата е наистина пикантна и има тревист вкус, смята тя.
Смърчът е изненадващ, с леки нотки, които напомнят ванилия, а вкусът на бора е много деликатен, почти флорален.
"Изненадващо е, но борът всъщност няма кой знае какъв вкус, когато го сварите, освен ако не добавите други неща към него", казва кулинарката. Лично тя предпочита смърч, и особено сладоледът, който приготвя с него.
Най-лесната рецепта е специалният коледен ароматен оцет, смята Джулия Георгалис.
За приготвянето му са нужни един голями буркан, литър качествен оцет и приблизително 100 грама иглички от ела, бор или смърч.
Поставяме нарязаните иглички в буркана, заливаме ги с предварително загрят оцет и оставяме да отлежи поне две седмици.
Естествено, колкото повече отлежава, толкова по-наситен вкус ще придобие, обяснява авторката на рецептата. Когато решите, че е отлежал достатъчно прецедете и съхранете за някоя свежа, зелена салата през пролетта.
"В крайна сметка, не аз съм изобретила готвенето на коледни елхи. Това е нещо, което се случва от стотици години, особено в алпийските и планинските общности. Мисля, че използването им за напитки е най-оригиналната форма", казва още Георгалис.
Сред рецептите, добили популярност, е и коледната маринована риба.
За приготвянето ѝ се нуждаете от около 2 кг прясна риба; 350 грама елови или смърчови иглички, или 700 г борови иглички (или комбинация); 770 грама нерафинирана кафява захар; 500 грама сол, настъргана кора от 3 лимона; настъргана глава цвекло.
Смесете съставките, поръсете върху стреч фолио и увийте суровата риба добре, като се уверите, че навсякъде е плътно покрита със сместа.
Поставете рибата върху тава за печене под нещо тежко и я охладете в хладилник за 24 до 36 часа.
Преди консумация отстранете игличките - те вече са изиграли своята роля за изненадващия вкус и аромат, които ще усетите.
Ако оставим 40 милиона дървета да растат всяка година, вместо да ги отсичаме по Коледа и да ги слагаме в хола си, те биха могли да абсорбират 880 милиона тона въглерод, припомня Джулия Георгалис.