На 15 август 1912 г. в слънчева Пасадена, Калифорния, се ражда една жена, която години по-късно ще промени завинаги начина, по който Америка готви.
Джулия Чайлд, висока почти 190 см, с характерен глас, заразителна усмивка и още по-заразителна страст към френската кухня. Но преди да стане кулинарна икона, животът ѝ преминава през доста неочаквани завои.
След като завършва образованието си, Джулия започва работа в рекламния отдел на компания за обзавеждане в Ню Йорк. Не след дълго обаче е уволнена - и така съдбата я отвежда към Вашингтон, където започва да работи като доброволец в Службата за стратегически услуги - предшественик на ЦРУ.
В бележките от интервюто ѝ пише:
"Добро впечатление, приятна, бдителна, способна, много висока."
В ССУ тя не шпионира с коктейл в ръка като във филмите, но разработва средство за отблъскване на акули и помага в комуникацията на строго секретна информация.
Да, Джулия можеше да бъде и Джеймс Бонд, ако не беше толкова добра с телената бъркалка.
Големият ѝ кулинарен пробив идва през 1961 г. с издаването на книгата "Овладяване на изкуството на френската кухня" - истинска кулинарна Библия за всеки американец, който иска да превърне кухнята си в малко парижки ресторант. Благодарение на тази книга френската кухня влезе в милиони домове, а Джулия - в сърцата на милиони читатели.
Първата ѝ телевизионна поява е малко странна, отива в ефир на живо, за да демонстрира как се прави омлет.
Звучи скромно, но публиката е запленена.
Следват покани, предложения, а малко по-късно и собствено предаване: "Френският готвач".
Оттам нататък Джулия се превръща в национално съкровище. Не само заради рецептите, но заради стила ѝ: непретенциозен, забавен и леко хаотичен.
Говори с хумор, допуска грешки в ефир и се смее на тях. И, разбира се, не пести маслото.
Само при заснемането на епизодите на едно от предаванията си - "Печене с Джулия", тя използва над 340 килограма масло. Това не е грешка.
Джулия не вярва в диетите, вярва в добрия вкус, както обича да казва:
"Единственото време за ядене на диетична храна е докато чакате пържолата да се сготви."
Милиони зрители я запомнят с нейния лек и фин френски почерк и с една от най-запомнящите се рецепти - френската лучена супа. Проста, но елегантна, точно като самата нея.
Джулия Чайлд не само пренесе френската кухня отвъд Атлантика - тя буквално преобърна и начина, по който американците готвят у дома.
С нейна помощ в кухните започват да се появяват нови (тогава екзотични) уреди и техники.

Джулия Чайлд със съпруга си - артиста Пол Чайлд, се наслаждават на чаша бяло вино в градината (Снимка: Lee Lockwood/Getty Images)
Например, тя е сред първите, които популяризират използването на кухненска горелка за приготвяне на крем брюле - нещо напълно непознато за американските домакини по онова време. В нейната кухня се намират и професионални ножове, медни тигани, точни термометри. Оборудване, което дотогава се е смятало за запазено за ресторантите.
Тя настоява, че добрият резултат идва не само от рецептата, а от вниманието към детайла и правилния инструмент. Често повтаря:
"Не се страхувайте от кухнята. Ако имате добър нож и рецепта, вече сте наполовина готвач."
През 1993 г. Джулия става първата жена, въведена в Залата на славата на Кулинарния институт на Америка - признание, което само потвърждава нейния принос не само като готвач, но и като културен мост между два свята.
През 2000 г. получава Президентския медал на свободата - най-високото гражданско отличие в САЩ.

Джулия Чайлд преди 90-тия си рожден ден, 1 август, 2002 година, Сан Франциско, Калифорния.
Това е признание не просто за една телевизионна личност, а за жена, която с хумор и страст е променила нагласите към готвенето и храненето.
Франция не остава безмълвна. Родината на вината, маслото и кулинарните традиции ѝ присъжда Ордена на почетния легион (Légion d'honneur) едно от най-големите отличия, което може да получи чужденец за заслуги към френската култура.
Като водещ на едно от първите излъчвани в Америка национални телевизионни готварски шоута, нейната бодрост и позитивизъм, ентусиазъм и непосредствено поведение й печелят многобройни фенове през 10-те години излъчване на шоуто. Много от феновете й се прекланят и до наши дни.
Чайлд почина през 2004 г., два дни преди да навърши 92 години.
Животът на Джулия Чайлд е толкова пъстър и вдъхновяващ, че, естествено, Холивуд не остана безразличен.
През 2009 г. на голям екран излезе филмът "Джули и Джулия", в който Мерил Стрийп превъплъти Джулия с такава грация и чувство за хумор, че си спечели номинация за "Оскар".
Лентата преплита историята на Чайлд с тази на млада блогърка, която решава да приготви всички 524 рецепти от нейната култова готварска книга. Филмът не просто съживи интереса към Джулия, а направи маслото отново модерно.
През 2022 г. HBO Max също ѝ отдаде почит със сериала "Julia" - драматична, но топла и забавна интерпретация на живота ѝ, с акцент върху първите години на нейната телевизионна кариера.
С участието на Сара Ланкашир в главната роля, поредицата показва не само кухнята, но и личните ѝ борби, брака ѝ с Пол Чайлд, и пътя към утвърждаването ѝ в един свят, в който "жена готвач" все още е звучало почти невъзможно.
Сериалът се радва на добри отзиви и вече има два сезона.
Макар оригиналните ѝ предавания като "The French Chef" да не бяха широко разпространявани в България, кулинарните фенове у нас все пак имаха възможността да се докоснат до магията на Джулия Чайлд.
През 2000-те години, по кулинарния канал Fiesta TV, бяха излъчени епизоди от предаването "Julia and Jacques Cooking at Home", в което тя готви заедно с френския майстор-готвач Жак Пепен:
Двамата не просто демонстрираха рецепти - те спореха, шегуваха се, съгласяваха се, несъгласяваха се и превръщаха всяко ястие в забавен диалог между стилове и поколения.
Това предаване донесе на Джулия и Жак наградата "Еми" и се превърна в едно от най-обичаните ѝ партньорства пред камера.
Спомням си този канал и нейните прекрасни рецепти с Жак Пепен, един изключителен кулинар:
Докато ги гледах, с тяхното сладкодумие ме пренасяха на село.
Много хора, когато чуят френска кухня си представят петлета, патици с портокал и други сложни рецепти, но не е само това: френската кухня те пренася в домашен уют и аромат, който докосва сетивата.
Рецептата, която дори сам приготвям във вкъщи е френската лучена супа - неповторима е!
Джулия Чайлд не просто ни научи как да приготвим телешко Бургиньон. Тя ни показа, че готвенето е приключение - с грешки, с проби, с много смях и с още повече масло.