Василица 2023 – мост между деца, институции и традиции

| от MamaMia* |


За поредна година стотици ученици, образователни медиатори и учители от близо 20 училища от цялата страна пътуваха до София, за да предадат своите послания по повод ромския празник Василица. Те бяха посрещнати от посланиците на Нидерландия, Великобритания,Франция,САЩ, Полша, Германия, Испания, Индия, Ирландия, Австрия, Дания, Белгия, от Вицепремиерите Пеканов и Лазаров, от министрите на образованието, културата, здарвеопазването, заместник председателите на Народното събрание Никола Минчев и Кристиян Вигенин, народни представители, Омбудсмана и други. Събитията бяха организирани от Център Амалипе като част от кампанията „Да възстановим мостовете помежду ни“.

Честванията започнаха още от 12 януари. Ударно начало на инициативата даде участието на учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в гр. Септември в Министерство на културата. Децата пожелаха на министъра и екипа на Министерството на културата здраве, благополучие и берекет през Новата година. Споделиха обичта си към фолклора на различните етноси, своите мечти и надежди, като представиха и два празнични танца.

Програмата продължи с посещенията на учениците от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”, гр. Ихтиман в Посолството на Нидерландия и Тръста за социална алтернатива. Те изпълниха песни с пожелание за здраве и щастие за новата година на посланик Симон ван дер Бург и служителите на Посолството.

На 13-ти януари координатор Силвия Станчева придружи ученици от СУ “Христо Смирненски”, гр. Койнаре и ОУ “Отец Паисий”, с. Лозенец, общ. Добричка в Посолството на Великобритания. След изключително топлото посрещане учениците представиха възстановка на легендата за Банго Васил и възстановяването на мостовете между хората. Сред музика, танци, сурвакане, подаръци и почерпка усмивките ставаха все по-големи, настроението по-празнично, мотивацията за работа и учене – по-голяма.

По случай ромската Нова година вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров прие сурвакарите от Основно училище „Капитан Петър Пармаков” в с. Градец, община Котел. Учениците представиха ритуалите, свързани с Банго Васил, сурвакаха политическия кабинет на МТСП, а 6-годишният именик Васко се надиграва с министъра в кръшна ръченица. Вицепремиерът поздрави и екипа на център „Амалипе“ за дългогодишната работа за превенция на отпадането от училище на децата от ромски произход. „Благодарение на Вашите усилия все повече от тях успяват да завършат своето образование, което им дава шанс да намерят работа и да имат пълноценна трудова реализация“, добави той.

Училищата пресъздадоха пред домакините богатството на празника Василица, отбелязван от много роми като начало на новата година, неговите ритуали и символи, както и посланията, стоящи зад тях. А именно:

  • ромите в България са етническа общност със своя култура и традиция, които са част от националната културна съкровищница;
  • днешните ромски младежи ценят образованието и в същото време – традициите и идентичността си;
  • културата и интеркултурното образование са мостове, които сближават всички етноси и правят децата приятели.

Те пресъздадоха легендите, стоящи зад празника Василица и особено легендата за моста, като пожелаха на домакините да изграждат мостове между държавите и гражданите. В допълнение те отправиха и конкретни искания към националните институции за по-добри политики, които да подпомогнат усилията на училища, учители и образователни медиатори, като поставиха отново някои от най-наболелите проблеми:

  • Позицията на образователния медиатор все още не е постигнала устойчивост: медиатори са назначавани от проект на проект, за 6 месеца или година; те все още са на минимални заплати, въпреки приноса, който всички им признават за задържането и мотивирането на децата от уязвими общности; има училища, в които задържането на медиаторите на работа зависи не от резултата и ефикасността от тяхната работа, а от това дали не трябва да се намери място за “някой свой човек”;
  • Реформата в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси все още е пожелание, което не е излязло извън рамките на Васильовденските наричания;
  • Режимът на държавни помощи, който необяснимо продължава да се прилага към работата на неправителствените организации с уязвими групи, лишава от възможностите за реално участие работещите организации;
  • Необходимостта Министерство на културата да подкрепя дейността на ромските читалища и центровете, които работят за запазване на ромската култура и идентичност.

*По информация на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Вижте още: 

Лили Макавеева: Казваме на ромчетата „не си част от обществото ни“, после се оплакваме – „те не искат да се интегрират“