Управление на личните финанси за начинаещи

| от Николина Михайлова |


Всеки има какво да каже и да сподели по темата за личните финанси, но почти никой не го прави. Въпреки че на всички ни се налага ежедневно да се справяме с управлението на парите си, само малка част от нас реално са експерти по темата. В действителност, ако отделяме по 5-10 минути на ден да развиваме финансовата си интелигентност по един или друг начин, рано или късно всички ще имаме едно добро ниво на разбиране на това как всъщност функционират парите. С оглед важността на парите за по-доброто качество на нашия живот, предлагам в следващите редове да си поговорим за тях.

Най-важната стъпка, която трябва да предприемем, за да се справим в личните си финанси, е да знаем с какво наистина разполагаме. Има много и различни подходи – както дигитални, така и аналогови. Балансът по сметката ни не е достатъчен като информация, защото ни оставя с подвеждащото чувство, че това са свободни средства, които можем спокойно да харчим. Докато реално те ни трябват за множество конкретни цели – битови разходи, храна, данъци, лекарства, ремонти, мебели, дрехи.

В случай, че искате да сте подготвени за непредвидени ситуации и изобщо да сте по-наясно с какво разполагате, предлагам на вашето внимание два метода.

Какейбо

Какейбо е японски метод за управление на личните финанси, като крайната му цел е да увеличите размера на спестяванията си. Базира се на няколко основни правила и изисквания. На първо място, трябва да си записвате в една тетрадка всички приходи и всички разходи – всеки ден. На ръка. Може да звучи като много и излишен труд, но всъщност не е толкова сложно. Има си причини да се пише на ръка – то ни позволява да се фокусирате над това, което е наистина важно, гарантирайки че информацията преминава през мозъка, а не е поредното механично действие, което извършваме на телефона си. В краен случай, ако ви се струва много трудно, има безброй приложения, които могат да ви помогнат.

Следващата стъпка е да си направите месечен бюджет като първо отделите пари за всички сметки и задължителни плащания, а след това сумата, която искате да спестите. Чак накрая каквото остане след това са парите, с които можете да разполагате свободно през месеца. Това е изключително отрезвяващо упражнение, което може да бъде трудно и неприятно първите няколко пъти. Ползите в дългосрочен план обаче са безспорни и определено си струва да опитате.

Кеш система

Това е друг доста нетрадиционен в XXI век подход. Много хора получават заплатите си по сметка и е все по-популярно навсякъде да се плаща с карта. Разходите обаче така са трудно проследими и накрая на месеца се чувстваме сякаш парите ни са ни се изплъзнали през пръстите като шепа пясък. Дори да проследим в онлайн банкирането си какво и кога сме плащали, това всъщност не ни помага, защото парите вече са похарчени.

В случай, че се опитвате да имате контрол над разходите си, то е важно той да е предварителен. Тоест, когато искате да си купите нещо, да имате ясната представа дали реално можете да си го позволите или тези пари, които имате налични, са ви далеч по- необходими за нещо друго. Тук кеш системата е много полезна. Тя се води от принципа „плати първо на себе си“. Идеята е, ако получавате парите си по банков път, веднага да ги изтеглите (преди да сте почнали да ги харчите). След това разпределяте наличния кеш в няколко основни категории:

  • Фиксирани разходи (битови сметки, абонаменти и др.)
  • Променливи разходи (тук видът и броят на категориите зависи от вас – храна, развлечения, хобита, разходи по автомобила, пари за подаръци за рождени дни/сватби, за данъци, за лекарства) Общо взето става дума все за неща, които през годината ще ви се наложи да платите и ако не сте подготвени за тях, ще са доста неприятни.
  • Спестявания (тук също броят и видът зависят от вас и вашите нужди и желание – за кола, за апартамент, за почивка, за дрехи).

Основното предимство на кешовата система е, че буквално виждате колко пари имате (или нямате). Това, също като при какейбо, е доста отрезвяващо.

Разбира се, има и други подходи, подкасти и книги, посветени на темата за личните финанси. В случая, всяка допълнителна информация би ни била полезна, защото, когато става въпрос за личните ни финанси, нещата много бързо стават много объркани, ако нямаме необходимите познания. За повечето от нас това е трудна и проблемна тема. Както и да решите да подходите, преди всичко бъдете искрени със себе си – какви са финансовите ви цели и каква е финансовата ви реалност. Можете да постигнете желаните промени, стига да започнете да предприемате необходимите стъпки.

Вижте още: 

Помагат ли 650 лв. месечно на майките?