Монсерат Кабайе почина тази сутрин на 85-годишна възраст

| от MamaMia |


Тази сутрин почина оперната певица Монсерат Кабайе на 85-годишна възраст в Барселона. Това съобщиха от болницата „Кант Пау“, в която е издъхнала музикалната легенда. Тя бе приета там през септември, заради продължаващи от години здравословни проблеми след прекаран през 2012 година инфаркт.

Кабайе е родена в Барселона. Завършва тамошната Консерватория в класа на Еугения Кемени. През 1957 г. дебютира на оперната сцена с ролята на Мими в „Бохеми“. През 1960-1961 г. тя пее в Бременската опера, където значително разширява репертоара си. след това се завръща в родния си град и дебютира в „Арабела“ от Рихард Щраус.

През 1970 г. прави отлагания си дълго време дебют в „Ла Скала“, а през 1972 г. – в „Ковънт гардън“.

През 1974 г. Кабайе достига апогея в кариерата си с множество удивителни представления – „Аида“, „Сицилианска вечерня“ и „Парижанката“, „Норма“, всички изпълнени в едни от най-големите оперни театри – „Ла Скала“, „Болшой театър“ и др.

Кабайе имаше проблеми със закона през 2015 г., след като бе обвинена в данъчни измами. Заради влошеното й здравословно състояние, съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това, тя даде показания чрез видео конферентна връзка.

Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 г.

Монсерат Кабайе е печелила няколко пъти наградата „Грами“. През 1988 година тя издава съвместен албум заедно с вокалиста на група Queen – Фреди Мъркюри.

 

 


Повече информация Виж всички