Докато светът се бори с епидемията от затлъстяване, инициативите на известния британски готвач Джейми Оливър вдъхновяват действия и у нас, където статистиката за затлъстяване сред децата е тревожна.
Преди години британското правителството обяви мерки за борба със затлъстяването, които включваха забрана на рекламата на нездравословната храна и въвеждане на калории в менютата на ресторантите.
В подкрепа на тази кауза, тогава британският готвач Джейми Оливър стартира "Хранителната революция" - кампания, която целеше промяна в начина, по който обществото гледа на храната и здравето.
Абсолютната страст на Оливър, освен самата храна, от години е борбата с наднормените килограми основно при децата.
САЩ са известни със своите заведения за бързо хранене, където всеки може на една ръка разстояние да се сдобие с бургер, пържени картофки, крилца и много други пържени храни, затова в Америка Оливър се фокусира върху Хънтингтън, Западна Вирджиния - град с едно от най-високите нива на нездравословно хранене.
Кампанията му целеше да подобри училищните обяди, да въведе образователни програми за здравословно хранене и да насърчи физическата активност сред децата.
Той направи експеримент в детска градина, като занесе различни зеленчуци.
Малките деца не успаха да познаят кой зеленчук какъв е. Бъркаха доматите, картофите и много други зеленчуци.
Проблемът на градчето Хънтингтън беше, че не се готви в домовете, консумират се полуфабрикати и много малко зеленчуци.
За съжаление тази тенденция започна да става световна.
На форума TED Talks Оливър нагледно показа колко захар поглъщат всекидневно децата чрез млякото с подсладител. Количеството е стряскащо:
"Хранителната революция" на Джейми обаче не спира дотук.
Инициативи в различни страни насърчават правилното хранене и борбата с полуфабрикатите, подсладените със захар напитки и заседналия начин на живот. Според Глобалния доклад за храненето, примерът на Джейми Оливър доказва ефективността на простите послания и широката мобилизация в борбата с обществените здравословни предизвикателства.
България също е застрашена от епидемията на затлъстяването.
Новосъздадената асоциация "Заедно" обединява специалисти и граждани в усилията за повишаване на информираността и подобряване на грижата за хората със затлъстяване.
През месец март от асоциация "Заедно" обявиха, че България е на шесто място в Европа по дял на населението, страдащо от затлъстяване.
Според ендокринолога доц. Явор Асьов заболяването има и генетични компоненти, но ключова роля играят начинът на живот и обществената нагласа към проблема.
Въпрекивръзката му с множество хронични заболявания и съкратената продължителност на живота, у нас заболяването често не се разпознава като сериозен здравословен проблем, въпреки
Особено тревожно е положението сред децата.
През 2023 г. Министерството на здрвеопазването обяви, че България е на трето място в Европа по затлъстяване сред първокласниците. Това показват данните от Европейската инициатива на СЗО (COSI). Анализът на тези резултати е от ключово значение при оценка на тенденциите в хранителния статус на 7-годишните деца в България.
От резултатите става ясно още, че всяко второ дете не консумира ежедневно пресни плодове и зеленчуци.
За сметка на това половината от първокласниците консумират по-често от три дни седмично храни и напитки, подсладени със захар, а всяко четвърто дете консумира солени снаксове по-често от три пъти седмично. Освен това всяко трето дете прекарва пред екран над два часа дневно, а всяко шесто спи под препоръчителните 9 часа.
Българското обществото все още не възприема наднорменото тегло като болест, а често просто като "естетически проблем".
Примерът на Оливър показва, че със страст, ангажираност и обществена мобилизация, могат да се постигнат реални промени. България също има нужда от подобна хранителна революция - не само в училищата, но и в общественото съзнание.
България се намира на тревожен кръстопът
С тревожна честота на затлъстяване сред възрастни и деца, и с липсата на ефективни и устойчиви национални политики в областта на превенцията, страната ни има остра нужда от подобна революция - адаптирана към местните условия, но със същата енергия, решителност и яснота на посланията.
Необходима е не просто здравна кампания, а национално движение, което започва с образованието, продължава с политическа воля и завършва с ангажирана общественост.
Промяната трябва да започне от училищата, но да обхване и медиите, семействата, ресторантьорите, производителите на храни и институциите. Защото, когато здравето на бъдещото поколение е заложено на карта, компромисите вече не са допустими.
Джейми Оливър показа, че с постоянство и ясна визия, дори навиците на цели нации могат да се променят.
Той е доказателство, че една личност, въоръжена с познания, страст и публична платформа, може да повлияе на цели обществени системи и нагласи.
Оливър не просто готви - той възпитава, вдъхновява и настоява за действия, които да променят не само индивидуалните навици, но и цялостната култура на хранене. В свят, в който затлъстяването вече не е само личен, а социален и икономически проблем, неговата "Хранителна революция" се оказва жизнено необходима.
Въпросът е: ще има ли България своя Джейми и ще има ли волята да го последва?