Пандемията отключи нова тенденция: завръщането на бившите

| от MamaMia |


Обади ли ви се бивше гадже през изминалите месеци? Ако да – съвсем не сте единствените. Пандемията от COVID-19 сякаш подейства като машина на времето за много хора и възкреси комуникацията между отдавна разделените двойки.

Все повече жени (а и мъже) споделят, че бивши, с които никога не са предполагали, че някога ще се чуят, изведнъж са изникнали отново в живота им. Дали с кратко обаждане, имейл или съобщение в любимите интернет платформи, връзките, които смятаме за забравени, отново са тук и искат да бъдат част от нашия живот.

Усещането е, сякаш хората от миналото са се заели да подреждат пъзела на своя живот и неочаквано въвличат и вас.

Завръщането на бившите в най-добрия случай е объркващо. Понякога може и да е любопитно, вълнуващо – или обратното: разочароващо и дори дразнещо.

Но защо бившите се завръщат точно сега?

Защото им е скучно по време на социалната изолация, защото са имали време да преосмислят миналото, защото са разбрали колко много значите за тях, от престорена загриженост, защото са самотни – причините могат да бъдат много.

В момента бушуват куп различни емоции във всеки един от нас. Тревожността от кризата и чувството за изолараност и за откъснатост от обществото могат да накарат хората да се потърсят отново. Пандемията създаде голяма несигурност, неяснота и повдигна въпроси за смисъла на живота и за смъртта и мнозина се чувстват неспокойни и уязвими. Като добавите и социалната дистанция, хората са самотни и уморени от това. Нормално е да се обърнат към миналото“, коментира Гурприйт Сингх, съветник по взаимоотношенията от британския сайт Relate, цитиран от английското подразделение на Cosmopolitan.

Спомените са източник на спокойствие и увереност. Когато ни е трудно, обичаме да се сещаме за хубавите дни. Връщаме се към моментите, когато сме се чувствали щастливи, значими и свободни – и към хората, които са били заедно с нас. Целта, в повечето случаи, е да се почувстваме по-добре.

Но отново пред Cosmopolitan, експертът по срещи Хейли Куин от платформата за запознанства Match обяснява, че не бива да бъркате загрижеността с егоистичните подбуди.

Дали бившият си прави труда да пише след толкова време, защото наистина го е грижа за нас, или защото иска да се почувства по-добре?

Когато ние сме в ролята на „бивши“ и търсим контакт

Да си изясним личните мотиви важи и в обратния случай – ако имаме намерение да търсим бившия или бившата. Помислете си сериозно: Какво целите, свързвайки се с човек, който вече е тръгнал по свой собствен път? Любопитни сте дали е добре? Искате да се разсеете от собствените си мисли? Искате да се почувствате по-уверени? Или искате да задоволите някаква своя емоционална нужда?

Експертите съветват да си дадете време да помислите, вместо да действате импулсивно. Ако решите да потърсите контакт, направете така, че другият да разбере ясно вашите намерения и цели. В противен случай той или тя ще се пита (и съвсем разбираемо) защо точно сега се сетихте за него/нея. Хейли Куин напомня, че представата, която имаме за бившите ни партньори, често е изкривена – или в положителна, или в негативна посока. Но може да е изкривена и тяхната представа за нас. Искаме ли да създадем ново впечатление и защо ни е? С каква цел?

Помислете си и върху следното: щяхте ли да потърсите бившия/та, ако нямаше пандемия от коронавирус?

Готови ли сте да поддържате контакт и да се виждате с него, след като кризата отмине и животът възвърне нормалния си ритъм? Отговорете си честно на тези въпроси. Помислете за дългосрочните последствия от вашите отношения. Обмислете и различните сценарии за развитие.

Ако раздялата ви е била тежка и болезнена, готови ли сте да преминете през същото отново? Можете ли да се почувствате още по-наранени в бъдеще? Как ще реагирате, ако той/тя изобщо не ви отговори или категорично откаже да общува с вас? Ако тези въпроси отсега ви карат да се чувствате неудобно, то вероятно идеята да потърсите бившия/та не е добра.

Бившето гадже се появи. Какво да направим?

Естествено, имате пълното право да решите дали разговорът да продължи или не и то без да се чувствате виновни. В крайна сметка бившето гадже не знае на какво ниво в живота си сте в момента, нито с какво се занимавате, нито имате ли си някой до вас. Ако са минали повече години, е много вероятно той/тя да не знае изобщо подробности за семейния ви статус.

Затова ако не искате по никакъв начин да общувате с човек, който си мисли, че нещата са останали същите, това е напълно ОК.

Запомнете: нормално е и да не отговаряте изобщо на съобщенията или на обажданията. Всъщност мълчанието само по себе си е красноречив отговор.

Ако все пак отговорите от учтивост или в името на добрите спомени, имайте предвид, че това може да тласне разговора в нежелана посока.

Няма нужда да изпадате в обяснителен режим, да споделяте лична информация или да поемате ангажименти, просто защото не искате да кажете „не“. Любезността не е лошо качество, затова просто благодарете за съобщението или обаждането, но покажете, че не желаете отново да поддържате контакт, след което да си пожелаете всичко най-хубаво.

В крайна сметка вие вече познавате този човек. Опитайте се да предвидите как ще реагира. Правил/а ли е опити за сближаване и друг път? Изчезвал/а ли е набързо от разговор, който не му харесва?

Възможно е и да възстановите отношенията си с бившия/та – но внимателно

Ако пък и двамата наистина искате да възстановите отношенията си и сте „на една и съща страница“ – продължавайте напред, но бавно.

„Запомнете, че се налага да изградите наново вашата връзка – тухла по тухла, стъпка по стъпка. Не бързайте да се обвързвате емоционално с човек, който в момента дори не можете да видите лице в лице“, допълва Хейли Куин.

Експертите имат съвет и за варианта, в който не сте сигурни дали да отговорите на съобщението на бившия/та.

Тогава просто изчакайте извънредното положение да свърши. Нека светът се нормализира. Когато обстановката е по-предразполагаща, отново потърсете отговора вътре в себе си. И ако тогава смятате, че можете да се справите с комуникацията – давайте.