Хамаци, мента и… здрава кожа за едно съвършено лято

| от Лора Младенова |


Парещото лято е вече пред прага ни. Време е за хамаци, ледена мента и посрещане на изгреви – ура! Вече ни се причува шумът на морето, а нямаме търпение и да извадим палатката от килера и да я разпънем в любимото си планинско кътче. През този сезон обаче започваме да усещаме и промени в състоянието на кожата си, нали така? При прекомерна топлина и висока влажност през целия ден тя направо си „крещи“ за по-специална грижа и защита. Прави го чрез досадни слънчеви обриви, акне, упорит тен, който се бели на сектори, хиперпигментация. От значение е да станем по-грижовни към своята кожа. И без да отлагаме, да го направим още сега. Защо е нужно?

Ето как се отразяват летните дни на нашата кожа.

Мастните жлези на кожата ви започват да произвеждат излишен себум заради по-високата влажност и горещината. Отделеното количество се задържа върху повърхността на кожата, което води до лепкавост, омазняване и запушени пори. Акнето е най-честият проблем, който се появява през лятото. Хората с по принцип мазна кожа са по-податливи на него, тъй като бактериите и маслата в кожата се смесват с потта, причинявайки запушване на порите. Когато кожата ни е изложена на вредни UV лъчи, производството на меланин също се увеличава, за да предпази кожата ни от увреждане от слънцето. Меланинът има фотозащитни качества. Излишъкът му води до по-тъмна, загоряла кожа, може да предизвика образуването на тъмни петна, които, макар и да не са опасни за здравето, са неприятни визуално и може да повлияят негативно на нашата самооценка.

Други проблеми могат да включват сърбеж на кожата, слънчево изгаряне и обрив. Разбира се, с подходящата грижа ние можем да противостоим на тези неприятни ефекти. Когато говорим за подходяща грижа, тя е свързана както с някои общи препоръки за начина ни на живот, така и с конкретни действия, насочени към кожата.

Пийте повече течности

Приемът на вода през лятото трябва да бъде минимум 2-3 литра на ден. Кокосовата вода, дините и пресните сокове са добър начин да останете хидратирани. Питейната вода също помага за изхвърляне на токсините от тялото. Включете в диетата си кисело мляко и мътеница.

Вижте още: Може ли да се прекали с консумацията на вода?

Придържайте се към правилно хранене

Включете салати и зеленчуци като краставица и маруля в храната си – те помагат на тялото да остане хладно отвътре. Сезонни плодове като дини и пъпеши, както и всички видове цитрусови плодове и сокове също помагат за поддържане на кожата здрава.

Забравете подсладените напитки

Сладките газирани напитки ни карат да се чувстваме мудни поради излишната захар. Освен това те не добавят никаква стойност към тялото, тъй като нямат хидратиращи качества. Наред с всичко останало, те спомагат едновременно за наддаването на тегло и за репликацията на бактерии, включително и по кожата ни.

Вижте още: 5 хитри начина да намалим добавената захар неусетно

Подбирайте облекла от естествени материи

Памукът е най-добрата материя за носене през лятото. Носете леки и широки дрехи. Избягвайте плътно прилепнали дрехи от синтетични тъкани. Те могат да увеличат дискомфорта и да ни провокират да се потим повече, което от своя страна кара кожата да сърби и може да доведе до възпаления.

Не пропускайте душа сутрин и вечер

Поддържането на добра хигиена е особено важно през лятото. Хладната вана (или душ, в зависимост от индивидуалните предпочитания) вечер преди лягане може да помогне за премахване на цялата мръсотия, мръсотия и пот, натрупани от тялото ни през деня, и предотвратява обривите. И сутрин, и вечер, в идеалния случай те трябва да бъдат последвани от рутина за почистване, тонизиране и овлажняване.

Проявявайте постоянство в рутинната грижа

След като подберем правилния режим на грижа за кожата, е необходимо да следваме ритуалите си ежедневно. Изберете гелообразни продукти за суха кожа и продукти на водна основа за мазна кожа. Те са за предпочитане пред кремообразните, защото са по-леки и не омазняват. Почистването, тонизирането и овлажняването два пъти на ден ще ви помогне да поддържате кожата си чиста и свежа. Изберете меки почистващи препарати без алкохол и с балансирано pH.

Ексфолирайте кожата си

Има два основни метода за ексфолиране в домашни условия – механичен и химичен – и избраният от вас метод трябва да се ръководи от вашия тип кожа. Механичното ексфолиране използва инструмент, като четка или гъба, или ексфолиант за физическо отстраняване на мъртвите кожни клетки. Химическият пилинг използва химикали, като алфа и бета хидрокси киселини, за нежно разтваряне на мъртвите клетки от кожата.

Използвайте слънцезащитен крем

Слънчевите UV-A и UV-B лъчи могат да бъдат много опасни. Освен че ви дават упорит тен, те могат да причинят преждевременно стареене, старчески петна, фини линии и бръчки. Добрият слънцезащитен крем с фактор между 30 и 50 е жизненоважен за летните месеци за всички типове кожа, дори ако сте на закрито през повечето време. Ако ходите да плувате, препоръчваме да нанесете слънцезащитен крем няколко пъти. Не пропускайте да нанасяте слънцезащита и при ходене на планина, както и на ски зимно време – прохладата може да ви заблуди и да изгорите напълно неусетно.

Открийте подходящия серум против тъмни петна

Той ще ви помогне за намаляването на отделянето на меланин, за което ви разказахме по-горе. Можете да се спрете на Anti-Pigment Серум за Сияйна кожа или на Anti-Pigment Серум с двойно действие. Общото между тях е, че и двата работят върху изравняване тена на кожата от гледна точка едновременно на подобряване на вида на тъмните петна и превенцията наповторната им поява. Те съдържат активната съставка Thiamidol. Тя редуцира натрупването на меланин в кожата, намалява интензитета на пигментните петна до -75% за до 12 седмици и предотвратява повторната поява на петна. Първите резултати обаче проличават още след първите две седмици употреба. Съдържат също така и хиалуронова киселина, благодарение на която кожата привлича и задържа хидратация и се обновява нейния вид. Ако се стремите към цялостно по-сияйна кожа, подходящият избор за всяка рутина и за по-млада кожа е Anti-Pigment Серум за сияйна кожа, а за фокусирано таргетиране на пигментни петна – Anti-Pigment Серум с двойно действие. Подходящи са за всеки тип кожа и подпомагат равномерния тен, който е безценен особено през лятото.

Избягвайте тежкия грим

Той пречи на кожата да диша. Влажността и топлината също влияят върху способността на кожата да диша. Вместо тежък фон дьо тен и друга козметика, можете да помислите за използването на цветен балсам за устни и цветен овлажнител, ако все пак искате да носите малко грим.

Вижте още: Мъж с грим – иу или уау?

Опитайте употребата на тонер

Добрият тонер може да бъде ефективен при затваряне на отворените пори. Максималният брой мастни жлези се намират в Т-зоната на лицето. За да предотвратите запушването на тези пори от пот и масло, използвайте тоник на базата на алое вера или краставица, тъй като те са по-леки.

Хидратирайте кожата

Овлажняването е жизненоважно за защита на кожата ни през лятото. Можете да изберете немазна формула въз основа на вашия тип кожа. Но обърнете внимание и на състава – потърсете съставки като антиоксиданти (например витамини А и С). Ако има слънцезащитен фактор, още по-добре. Най-добре е да нанесете овлажнител веднага след банята.

Може би всички тези съвети ви се струват много на брой? Така е, но пък следването им отнема едва няколко минути на ден или просто се отнася до цялостното ни отношение към кожата ни и към нас самите, а дава резултати, които ще ни радват през цялото лято, а и след него. Съвършено здравата кожа е една от предпоставките за истински съвършеното и безгрижно лято.

Вижте още: 

Сияйната кожа е вечен идеал за красота: Как да я постигнем?


Повече информация Виж всички