Защо мъжете харесват много по-млади жени

| от MamaMia |


В обществото е прието да се смята, че мъжете по подразбиране харесват, а често и се женят, за по-млади жени от себе си. Повечето хора смятат, че това е, защото по-младите жени изглеждат по-атрактивни (защото са по-плодовити) от жените на възрастта на мъжа, да не говорим за по-възрастните от него. Първичното мнение е, че еволюционно мъжете мъжете нaмират готините цици, блестящата коса и лицето без бръчки за по-привлекателни, защото такива жени ще родят по-здрави бебета.

Всъщност въпреки вярванията и на двата пола, че това е така, се оказва, че няма никакви научни доказателства в подкрепа на тази теория. Това са единствено предположения. А може ли да се окаже, че еволюцията няма нищо общо с възрастовата разлика между мъжете и жените? Или че мъжете се привличат от по-млади жени по причини, които нямат нищо общо с гърдите, косата и лицето?

Изследване, проведено във Финландия, показва, че хетеросексуалните мъже действително са привлечени от по-млади жени, но разликите съвсем не са толкова драстични, колкото витаят в общественото въображение. В изследването учените задават различни лични въпроси на близо 2700 възрастни между 18 и 50 години. Въпросите са били коя възраст смятат за подходяща при избора на сексуален партньор, както и за годините, на които са техните партньори през последните пет години. Жените, които участват в проучването, са на средна възраст общо 35 години. Те заявяват, че най-младият мъж за сексуален партньор, който биха избрали, ако имаха възможност, е на 27 години. Не е изненадващо, че за мъжете, които са на средна възраст 37 години, най-младата възраст за избор на сексуална партньорка е много по-ниска: 21 години.

Всичко това е напълно очаквано.

Неочакваното е друго: според финландското изследване се оказва, че в действителност мъжете обикновено правят секс или се обвързват сериозно с жени, които са близо до тяхната собствена възраст. Същото важи и за жените, особено когато им се задава въпроса кой е най-възрастният мъж, с когото биха имали сексуална връзка. Нещо повече: колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-висока е възрастта на жените, с които той заявява, че би правил секс. За всяка следваща година от възрастта на мъжа, най-младата предпочитана възраст на желаната му сексуална партньорка се качва с два месеца.

Едно класическо проучване, което предшества финландското с 27 години, се спира върху традициите за сключване на брак в 37 различни култури. Еволюционният биолог Дейвид Бъс установява, че мъжете обикновено избират да сключат брак с жени, които са средно с 2.66 години по-млади от тях самите, а жените предпочитат мъже, които са средно 3.42 години по-възрастни. Мнението на Бъс също е, че тези възрастови предпочитания се дължат на еволюцията.

От друга страна Кели Фейгън, дипломант в американския университет „Темпъл“, установява, че за 100 години – между 1910-а и 2010-а процентът на мъжете, които сключват първи брак с жени с 11 или повече години по-млади е паднал от 18.9 до 2.3%. През същия период разликата в годините между съпрузите също е паднала – от 4.07 години на 1.86 години.

Излишно е да се казва, че няма единодушие в научните среди защо мъжете предпочитат по-млади жени. Но според изследването на Бъс, това е факт, докато както финландското изследване, така и това на Фейгън, отчитат, че този „факт“ е в голяма степен социално обусловен.

И все пак въпросът си остава: ако мъжете предпочитат връзки с по-млади жени, защо е така?

В теорията на еволюцията съществува силно оспорваната теза, че мъжете не са естествено програмирани да предпочитат по-младите жени единствено заради продължението на рода. Вместо това вероятно обществото ги насочва в тази посока. В действителност съвременните данни показват, че разликата в годините между мъжете и жените във връзките и в брака намалява.

Според американската статистическа служба U.S. Census към момента мъжете са средно с 1.84 години по-възрастни от съпругите си. Колкото до финландското изследване, то отчита тенденциите в едно общество, което е доста по-напреднало по отношение на равнопоставеността на половете. Възможно е, че колкото по-равнопоставени са мъжете и жените, толкова по-малка да е възрастовата разлика между партньорите.

При малката възрастова разлика, която се забелязва при повечето връзки в развития свят, определено е под въпрос дали мъжете предпочитат по-младите жени заради техния външен вид. Един автор определено не е съгласен с това.

Зоуи Уилямс пише за The Guardian статия, в която предполага, че причината мъжете да харесват по-млади жени е, че те вярват (или се надяват) тези жени да нямат все още собствено формирано мнение и да мислят, че по-възрастният мъж ще е „прав за повечето неща“. С други думи младите жени предлагат на мъжа възхищение заради знанията и уменията му, както и заради опита му. А ако това „възхищение“ идва от страна на някоя с готини цици и крака без целулит – това си е чист късмет.