Социосексуалност и още нещо могат да доведат до секс при раздяла

| от MamaMia |


След раздяла често често остава усещане за незавършеност, за неотговорени въпроси. За мнозина физическата интимност с бивш партньор може да осигури усещане за окончателност и финално решение – начин да се сбогуват с връзката според собствените си условия или да потвърдят емоционалната връзка, която някога е съществувала. Особено за тези от нас, които се мотивирани от социосексуалност.

Изследване през 2020 г. установиява че независимо от пола, хората могат да се обърнат към секс при раздяла, за да поддържат или възобновят връзката си или да търсят сбогуване на емоционално равнище.

Изследователите обаче предполагат също, че сексът при раздяла може да е непропорционално повече от полза за мъжете, отколкото за жените. Мъжете участници в проучването съобщават, че се чувстват по-добре за себе си след секс при раздяла, докато жените съобщават, че се чувстват по-добре от прекратената връзка, но по-зле за себе си.

Ново проучване, публикувано в списанието Personality and Individual Differences, предлага по-внимателно изследване на разликите в това защо мъжете и жените биха практикували секс при раздяла.

Изследователите откриват две основни мотивации за секс при раздяла: страх от това да останеш сам и модел на „социосексуалност“.

Страх от самотата

Изследователите установяват, че жените, които изпитват повишен страх от това да останат необвързани, изразяват по-голямо желание за секс при раздяла. Това не е мотиватор за мъжете в проучването.

Страхът от това да останеш сам или притесненията относно способността на човек да намери нов партньор може да доведе до желание за секс при раздяла като начин за избягване или смекчаване на тези страхове. Комфортът на физическата близост с познат бивш партньор може да осигури временно чувство за сигурност.

Освен това, изследванията показват, че страхът от това да останеш сам води до примиряване с по-малко в романтичните връзки и прави хората по-склонни да останат в незадоволителна връзка. Този страх също кара хората да избират партньори, които са по-малко емоционално отзивчиви, отколкото те желаят.

Социосексуалност

Социосексуалността се отнася до желанието за участие в случайни сексуални контакти. Тя се очертава като друга движеща сила както за мъжете, така и за жените да инициират секс при раздяла. Индивидите с по-лежерно отношение към секса са по-склонни да участват в сексуални контакти след раздялата, изглежда водени от повишеното си желание за сексуални преживявания. За тях е по-вероятно да са имали секс при раздяла в миналото.

Изследователите установяват, че мъжете, повече от жените, участват в секс за раздяла за хедонистично удоволствие и вълнение. Това желание е в съответствие с концепцията за „огнено лимбо“, етап на връзка, в който бившите партньори продължават да изпитват сексуално привличане един към друг, докато се борят със знанието, че вече не са заедно. Желанието им вероятно се засилва от несигурността около състоянието на връзката им.

Изследователите предполагат, че жените може да имат по-ниска мотивация да участват в секс с раздяла, мотивирани от желание за удоволствие, поради възможността да забременеят с партньор, който не ги подкрепя. Освен това, хетеросексуалните жени може да не са толкова заинтересовани от секса след раздяла за удоволствие поради „разликата между оргазма“, която се отнася до по-малката вероятност те да достигнат оргазъм в сравнение с мъжете по време на сексуален контакт.

Сексът при раздяла е сложен и многостранен феномен, движен от комбинация от емоционални, психологически и индивидуални фактори.

При жените както социосексуалността, така и страхът от необвързаност водят до по-голямо желание за секс при раздяла. Mъжете са по-мотивирани от социосексуалност и търсене на хедонистично удоволствие. Последствията от интимността след раздялата могат да варират. Няма универсално решение за справяне с емоциите, които следват раздялата. Най-доброто, което можем да направим, е внимателно да оценим как ни влияе сексът при раздяла. И да изберем какво е от полза за психичното ни здраве в дългосрочен план.

Вижте още: 

10-те най-търсени професии в Tinder


Повече информация Виж всички