„С бившия сме приятели“ е лъжа. Ето защо

| от MamaMia |


Раздялата с човек, с когото сте имали интимна връзка, обикновено е трудна. Но да се връщаш към тази връзка отново и отново може да доведе до още по-големи трудности.

Защото да сте приятели с бившия или бившата е много коварно и лъжливо.

Дори и да звучи като добра идея на пръв поглед, да поддържаш приятелство след връзката, не е чак толкова разумно, а хората, които смятат, че това работи, сериозно подценяват последствията от своето решение.

Много пъти се надяваме, че след раздялата ще поддържаме добри отношения, кълнем се, че ще си останем „най-добри приятели“ или най-малкото „приятели“. Но изобщо не очакваме, че когато романтиката и интимността си отидат, ще се появят някои други неочаквани трудности, които ще направят приятелството почти невъзможно.

Ето защо е (почти) невъзможно да поддържаш приятелство с бившия/та:

1. Сексът е променил всичко и е „минирал“ възможността за приятелство

Не малко хора имат горчив опит с последствията на приятелство, внезапно завършило в леглото. Когато приятелството се развие в нещо друго и към него се появи химията, нещата се усложняват многократно и на хоризонта се появява идеята за връзка… Или се появява разбито сърце.

По време на секс хормоните се активират, за да свържат хората по специален и много силен начин. Тази обмяна на хормони може да ни заблуди, да ни заслепи и дори да ни излъже, че изпитваме истинска привързаност. Специално за жените е по-характерно да развиват различно отношение към мъжете, след като имат сексуална връзка с тях.

А след като сте наясно колко е трудно да продължите приятелството, след като веднъж се е превърнало в интимност, как си представяте обратния процес: че ще бъде лесно да бъдете приятели с някого, с когото сте били заедно в леглото? Как ще стоите в едно и също помещение с този човек и няма да се докосвате? Как ще приемете той да има подобни на вашите интимни отношения, но със съвсем друг, нов човек? Възможно ли е да се чувствате добре, ако неизменно осъзнавате, че вашите силни емоции са отминали безвъзвратно?

Независимо дали искаме или не, сексът пренася нашите отношения на друго ниво. Интимността стеснява отношенията, като ги лишава от свободата и своеволието на доброволното желание за кратко споделено време, което отличава приятелството.

2. Хилядите неща, заради които сте се разделили, винаги ще изплуват в отношенията

Връзките не се разпадат, защото всичко е вървяло „по вода“. Те се разпадат по много причини, но при някой от тях ежедневните болки и обиди се трупат една по една, до момента, в който „чашата прелее“. Как ще имате приятелство с някого, с когото сте имали хиляди спорни моменти? Нали рано или късно тези проблеми ще изплуват и уж „приятелската“ ви среща, ще се окаже среща на врагове. А можете ли да бъдете приятели с някой, с когото сте се ранявали взаимно?

3. Ще станат ясни различията в нивата на привързаност

Според психолозите двойките, които искат да запазят приятелски отношения след раздялата си, се състоят от хора, които са имали различни нива на привързаност. За тях са характерни също така чувства, които не са ясно формулирани и от двете страни.

Често онзи, който иска да остане приятел с бившата половинка, иска просто да омекоти удара от раздялата. Той всъщност няма намерение да бъде „приятел“, но иска да заблуди себе си и другия, че нещо от връзката ще бъде запазено и ще продължи да съществува.

За човека, с когото са скъсали, често желанието за „приятелство“ по-скоро изразява отчаян опит да задържи половинката и евентуално да си върне връзката обратно. Ако във връзката е имало различно ниво на привързаност, то често единият човек се бори за разбитото си сърце и иска да задържи своя бивш на всяка цена.

Изяснете своите цели: дали не искате „приятелство“ с бившия именно по една от двете причини? Във всички случаи, единствената възможност да съществува приятелство след връзката е, ако и двете страни изпитват еднакви по сила чувства и ако раздялата е била по взаимно съгласие. В противен случай приятелството ще представлява непосилно усилие.

4. Такова „приятелство“ спира личния живот и на двамата

Когато връзката приключи, първото нещо, което трябва да направиш, е да спреш да контактуваш с бившия. Това означава да не използваш социалните медии, да не пишеш съобщения, да не ходиш на места, където той/тя може да се озове и да не разпитваш общите си приятели къде е той/тя. Не прави нищо.

Защо? Защото може да се окаже невъзможно да продължиш напред, ако все още комуникираш с бившия. Нима да виждаш как той води своя живот без теб и излиза с ваши общи приятели и как успява или се проваля в живота, ще ти донесе нещо повече от страдание?

Ако искаш „да запазите приятелство“ как ще успееш да намериш друг човек до себе си? Как ще успееш да спреш да гледаш назад и да се питаш колко ти липсва бившия/та? Как ще погледнеш напред към бъдещето? А как ще понесеш гледката на бившия/та, който флиртува в бара с някой друг човек?

Да тръгнеш напред след раздяла е ключово за щастието, а да се опиташ „да запазиш приятелство“ е сигурен начин да не успееш.

5. Това „приятелство“ ще затрудни твоята следваща връзка

Да кажем че си във връзка с някой нов човек, с когото наистина виждаш своето бъдеще. Представи си, че този човек те запознава с бившата, която сега представя просто като „приятел“. Как ще се чувстваш?

За много хора старите любовници са повод за тревога и те не могат да приемат това. Както мъжете, така и жените, може да се чувстват некомфортно от интимността, която този „приятел“ е имал с тяхната половинка. Те си представят как двамата са се държали за ръка и се страхуват, че може отново да възникнат чувства, които да заплашат тяхната връзка.

Наистина ли бившият ви е толкова важен за вас, че да заплашвате съществуването на настоящите си отношения? Ако е така, то тогава останете си „приятели“.

Когато сме имали връзка с някого, ние не искаме да го губим и правим всичко възможно, за да облекчим болката от загубата. Но наистина, да си приятел с бившия, в смисъл да имате истинско приятелство – е почти невъзможно. Възможно е да се доближите до идеята за приятелство, но това може да стане едва след като мине доста време – често години – след раздялата. Възможно е също така да се свържете приятелски с този човек, отново след като е минало достатъчно време. Но пак остава въпросът– доколко истински са тези отношения? Истинско приятелство ли е, ако някъде в миналото е имало болка и страдание от раздялата? Признайте си – с бившите може да сте приятели – но никога такива, без които да не можете да си представите живота си.

Затова преди да се съгласите на „приятелство“ в бившия, си помислете добре!

Има много причини да не сте близки – приемете ги.