Порно + гадже: Да гледате или не, това се пита

| от Кристина К. |


Разбира се, Netflix & chill може да бъде ефективен план за вечерта, но някакви преяждането пред телевизора, поне за мен не е начало на някаква секси диванна рутина. Ние с партньора ми понякога имаме друга идея за забавна вечер – порно и чил. Всичко започна съвсем случайно, когато той веднъж ме хвана да гледам, при това по повод статия, която имах да пиша, и го поканих да погледа с мен. Минути по-късно, това доведе до… третият най-добър секс в живота ми. (Да, когато се занимаваш с писане, при това писане за секс, си имаш класация дори и за тези неща!)

От години насам, различни сексолози, между които например Джес О’Райли и Рейчъл Райт, защитават тезата, че гледането на порно с човека до теб може да донесе до много повече ползи за връзката, отколкото да навреди. Ползите, впрочем, не са свързани само с очевидното – сексуалния живот и прякото отражение върху него. Като например…

Подобрява общуването

Въвеждането на порно в спалнята изисква обмислена комуникация от двете страни относно това защо искат да гледат порно заедно, какво искат да гледат и кога. Най-трудно неловко е началото. Започнете, като споменете, че не сте гледали порно заедно преди или просто предложете да покажете на човека до вас нещо, което ви харесва. Най-вероятно порното е присъствало в навиците и на двама ви, преди да се съберете. Ще сте по-откровени един с друг, ако занапред го правите открито или съвместно, вместо да се преструвате, че такова нещо не се случва. Поговорете си за ползите. Ако трябва, изпратете му/ѝ статия с тези ползи. Може даже да е тази. Ако обаче отговорът е „не“, не натискайте човека насила.

Помага за установяването на здравословни граници

Следващата стъпка е да разберете какво, по дяволите, искате да гледате и защо – и това включва още повече комуникация. Заедно ли ще изберете, всески ще покаже нещо, което допада на него, ще се редувате, ще пуснете нещо случайно? Или как? Нито един избор не е правилен или грешен – това, което е от ключово значение, е да се уверите, че сте вербализирали границите си около това, което искате и не искате да виждате или опитате предварително. Например, ако не ви допадат сценарии с доведени братя, BDSM, или секс сцени с повече от двама участници, партньорът ви трябва да знае това.

Очевидното: Може да е адски възбуждащо!

Имам предвид… помислете за това: гледате секси видео с човека, който така или иначе вече ви възбужда. Порното стимулира ума ви, а ръката ви или тази на партньора ви може да стимулира тялото ви. Ако приемем, че изпитвате дълбоки емоции към човека до вас, сърцето ви също е замесено. Нужно ли е да продължавам?

Връща еротиката в ежедневието ви

Понякога сексът е последното, за което мислите. Много от нас са толкова претоварени от работа, деца, социални ангажименти и други отговорности, че въпреки че обичаме секса и сме сексуално привлечени от нашите партньори, не се намираме спонтанно в настроение достатъчно често. Порното може да смени контекста доста бързичко, и дори, ако не се награбите, още пред екрана, да ви донесе повече фокус върху секса в отношенията и ежедневието ви.

Дава нови идеи за експерименти

Рабира се, порното не е наръчник с инструкции или сексуално образование – тя е само оза забавление. Но това не означава, че не може да ви вдъхнови с някоя идея или сценарий. Възможно е да видите нещо, което искате да научите как да правите и да опитате, или което забелязвате, че интригува партньора ви. Понякога порнографията ни запознава със сексуални действия, пози и роли, за които дори не сме подозирали, че съществуват. Това е особено случаят с приобщаващата, етична порнография,  която е предназначена да направи удоволствието достъпно за хора от всички възрасти, етноси, сексуална идентичност и сексуални предпочитания.

Вижте още: Сексът, когато си с увреждания? Мисията е възможна

Подпомага по-смелите фантазии

За двойки, които се интересуват да проучат как би изглеждало да участват в тройка, порното може да бъде начин да потопите да се доближите до динамиката и да можете да си представите как се случва на практика, за да се ориентирате дали това е вашето преживяване, както и какви граници бихте си поставили, ако решите да опитате. Дори ако никога не осъществите тази фантазия, като отидете онлайн, можете да се потопите по-отблизо в нея без притеснения за полово предавани заболявания, непланирана бременност и застрашаване на отношенията си.

Оживява разговора преди лягане

След като изключите (или приключите) еротичното забавление, обсъждането му също е доста сближаващо. Какво беше чувството да гледаме порно заедно? Искаш ли да пробваме отново? Ако ще има следващ път, изговорете какво искате да направите, за да подобрите изживяването – може би да приготвите лубриканта и контрацептивите предварително…

Вижте още:

Сексът не е като порното: заблудите, които приемаме за яки, а не са

 

 


Повече информация Виж всички