Месецът, когато всички се развеждат

| от MamaMia |


Има “ време да обичаш, и време да мразиш; време за война, и време за мир“ – поне така е според Еклисиаст. А има и време да се разведеш.

Повечето хора приравняват по-топлите месеци от годината един на друг. Това е така, защото хората са навън, общуват повече и носят по-малко дрехи. Има повече срещи, а и повече раздели. Докато зимните месеци се считат за „сезон за взаимоотношения“ поради времето, прекарано на закрито в гушкане и поддържане на топлината в пряк и в преносен смисъл.

Но кога е най-популярното време за развод?

Доскоро се смяташе, че това са именно летните месеци, подходящи за свалки и нови закачки, на които по-неустойчивите връзки просто не издържат. Лятото е и сезонът на семейните почивки и ваканции, а твърде често раздялата идва именно след съвместно пътуване, тъй като тогава различията между хората особено силно проличават.

E, можем да забравим за това. Според FindLaw в календара трябва да пише „развод“ срещу месец март. Уебсайтът, който се използва за безплатна правна информация, казва, че регулярно получава 50% увеличение на търсенията за думите „разво“, „семейно право“ и „попечителство над деца“ именно през този месец.

Въпреки че са обмисляли развод от известно време и са предприели стъпки като получаване на брачна консултация, за да спасят брака си, много мъже и жени може да отложат решението си да подадат документи за развод дотогава, за да избегнат допълнителен стрес по време на празничния сезон.

Има смисъл. Цял живот ни казват, че празничният сезон е времето, когато всичко е „вълшебно“ и събира всички заедно.

Истината е също така, че това е времето, когато хората потискат много проблеми, които може да имат, за да избегнат да провалят празниците на всички останали. Също така, неудобните разговори за развод не са избор №1 за тема на празничната вечеря. Не благодаря!

Какви други причини има хората да се развеждат? Като начало това, че по празниците се сблъскваме с тези спящи през голяма част от другото време предизвикателства:

  • стресът от свекъри и свекърви, от тъстове и тъщи
  • паричните проблеми
  • предизвикателствата в кариерата
  • натискът да бъдеш щастлив всеки ден, по цял ден, през цялото време.

Напрежението, предизвикано от изброените преживявания, може да доведе до това някои мъже и жени да изневеряват на партньорите си през това време.

Проучване на празничната депресия отбелязва, че от тези, които изневеряват на своите съпрузи – 56% от мъжете и 42% от жените – го правят по време на празничния сезон.

Разкритите афери могат да предизвикат вълна от молби за развод в месеците след Нова година.

Вижте още: Джорджина за „раздялата“ с Роналдо: Идиотите вярват в клюки

Ако се чудите защо януари не е месец на развода вместо това (тъй като технически всички големи празници приключват през декември), причината е много прозаична. Хората все още искат среща и подаръци за Свети Валентин. Подло! И не просто подло, а и показателно за ролята на маркетинга и консуматорската култура в животите ни. Ако ще се развеждаш с някого, може и да получиш скъпа вечеря преди това. Не е важно има ли любов, а ще я демонстрираме ли, както „се прави“.

Друга причина много хора да се развеждат от март насетне? Тя е още по-ужасяващо прозаична… А именно подаването на годишна данъчна декларация. По-лесно е да се направи това, преди да си извършил кардинални промени в семейното си положение.

Толкова по въпроса за любовта и романтиката.

Вижте още:

Когато старата любов хване ръжда