Какво е феминистко порно?

| от mama mia по Sluttish, Female First, Film Daily |


Порнографията формира една трета от трафика в интернет, Порнхъб има 75 милиона посещения дневно, всяко четвърто търсене в Гугъл е порно. Децата гледат порно преди да имат сексуални контакти, т.е. използват го като форма на образование.

Същевременно порното е една от най-консервативните сфери. Да, правилно. Средствата и начините за гледане се модернизират непрестанно, но съдържанието е едно и също – жени, които изглеждат като одушевени кукли, удовлетворяват мъжки фатазии. Порното продължава да представя мъжката гледна точка и фантазии и да обективира жените.

Сексуалната революция се случи преди около половин век и оттогава насетне никой не се шокира от факта, че жените имат сексуални желания и предпочитания и изпитват удоволствие от секса. Само че порноиндустрията като че ли неглижира този факт и продължава да продуцира едни и същи фантазми, които жените в по-голямата им част нямат желание да гледат.

Което не означава, че нямат желание да гледат нещо друго. За това разказва Ерика Лъст в забележителната си TED презентация. Тя е една от жените, които решават, че порното трябва да се промени. Да започне да отразява женската гледна точка и чувствителност. Тя е продуцент на феминистко порно. Което не е оксиморон. Понеже на този свят има достатъчно феминистки, които обичат секса, но не харесват секса в порното. Лъст настоява повече жени да застават зад камерата и да снимат различен тип филми за големи.

Филми, в които жените притежават телата и сексуалността си и в които мъжете и жените са равноправни партньори в сексуалната игра. В нейните филми отсъстват сцени на насилие, принуда или изнасилване.
Порното няма висока репутация, в някои американски щати даже е обявено за „риск за общественото здраве“, но според Лъст то не бива да е негативна част от обществото. „Ако предлагаме многообразие, ако представяме различни части от обществото и хората, които го съставят, публиката трябва да може да гледа секс, да бъде вдъхновявана, образована и отворена към различните типове сексуалност, които съществуват.“

Ана Ричардс от FrolicMe – уебсайт, предлагащ изтънчена еротика, също смята, че с навлизането на новите технологии сексът е станал достъпен, евтин и все по-шокиращ в надпреварата за трафик. Дошло е време за по-различна визия, подсказваща, че има и по-добър секс. А най-добрият секс е този, който доставя еднакво удолоствие на всички участващи в него.

„Ако гледаме само мейнстрийм порното, няма да открием нищо красиво или позитивно, свързано със секса – казва Анджи Раунтрий, основателка на Sssh’s. Това не значи, че във фенимисткото порно липсва BDSM, лесбийско, соло или гей порно. Просто се снима от друга перспектива и с много по-широк спектър участници с различна фигура, цвят на кожата и възраст. Различно е и отношението към актьорите, на които се гледа като на пълноценни човешки същества, а не като машини.

Ерика Лъст е приела за своя мисия да промени порното за добро. Тя го прави чрез платформата XConfessions – уебсайт, на които потребителите анонимно споделят сексуалните си фантазии и истории, а тя избира част от тях и ги поверява на различни режисьори да заснемат по тях кратки филмчета. Платформата се финансира частично от зрителите, така че те са ангажирани в процеса на правене на филмите.

Раунтрий също използва краудсорсинг, в търсене на вдъхновение за уебсайта си Sssh. „Всичките ми филми са снимани като отговор на споделеното от потребителите. Това много ми помага като режисьор и продуцент, понеже разполагам с пътна карта на фантазиите и желанията на онова, което хората искат.“

Колкото до обвиненията на редица активисти от движението #Me too, че порното е нормализирало сексуалното посегателство, продуцентките и авторките на етично порно твърдят, че е грешка всичко да се слага под общ знаменател и че за разлика от Холивуд, където едва отскоро се заговори за равно заплащане и за повече жени на ръководни позиции – порното е пример за бранш, в който жените успешно се интегрират в една доскоро доминирана от мъжете индустрия и намират начин да изразяват себе си да помагат на други жени да го правят.


Повече информация Виж всички