4 причини жените да си падат по „лоши момчета“

| от MamaMia |


„Лошите момчета“ са навсякъде. Скандалджии, гангстери, престъпници, алкохолици, наркомани, дилъри, побойници, женкари, нарцисисти, егоцентрици, психопати, социопати, неудачници, мошеници… Списъкът с типовете „лоши“ мъже е безкраен, а социалното разнообразие – огромно. Можете да ги намерите както в затвора, така и на лидерските позиции в редица компании, в медиите, бизнеса и политиката.

Според еволюционните биолози „лошите момчета“ въплъщават хипермъжествеността. Професорът по психология от Университета в Луисвил, Кентъки, Майкъл Кънингъм обяснява: „Това са мъже с повишенинива на тестостерон, което води до безразсъдствои се свързва с по-висока сексуалност“. Те могат също така да са настроени антисоциално и да са емоционално недостъпни.

В най-лошите случаи този тип мъже притежават качествата, характерни за психологическата „тъмна триада“: нарцисизъм (чувство за собствена правота във всичко и грандомания), макиавелизъм (склонност към манипулация и експлоатация на другите) и психопатия (антисоцилно и импулсивно поведение).

Въпреки трудните си качества обаче „лошите момчета“ са като магнит за някои жени, което е истинска загадка, тъй като обикновено от тях не излизат нито добри бащи, нито добри партньори.

Слава богу, по-голямата част от жените притежават „вътрешна аларма“, която ги застрахова срещу „опасния чар“ на този тип мъже. Те предпочитат да се обвързват с уравновесени, верни и здравомислещи мъже, които са добри съпрузи и грижовни бащи. Но има и жени, които редовно попадат в капана на „лошите момчета“ и сякаш не могат да се измъкнат от тяхното влияние. С какво тези създаващи неприятности и проблеми мъже привличат някои жени?

В основата на привличането към „лошите момчета“ стоят някои биологични и личностни особености на жените.

1. Овулацията е виновна

Изследване от 2012 година, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, разкрива, че някои от хормоналните промени по време на овулацията влияят върху начина, по който жените виждат фигурата на бащата на бъдещите си деца. Според изследването, още в пубертета около дните на овулацията, момичетата демонстрират силен интерес към добре изглеждащи, но буйни момчета с неконтролируемо поведение.

2. „Лошите момчета“ умеят да се представят в добра светлина

Психологическо изследване на Николас Холтзман и Майкъл Щрубе от Вашингтонския университет в Сейнт Луис разкрива, че повечето хора не намиратнарцисизмът и психопатията за желателни качества за техните партньори. Въпреки това тези качества мистериозно привличат останалите. Част от тайната е в това, че мъжете и жените с качества от „тъмната триада“ умеят да се представят в много добра светлина пред околните, грижат се добре за себе си и като цяло изглеждат атрактивни физически.

3. Авантюризмът на „лошите момчета“ е привлекателен за жените

Едно от позитивните качества на „лошите момчета“ е, че обичат приключенията. А някои жени наистина не могат да устоят на този авантюристичен дух. Според другоизследване, публикувано в Scientific American, мъжете и жените с патологични личностни черти (например невротичност и импулсивност) имат повече връзки и дори повече деца от средното. Фернандо Гутиерес от Hospital Clinic of Barcelona, автор на изследването, коментира: „Въпреки че са егоцентрични, нарушаващи правилата, неразумни и бунтарски настроени, тези хора са също така смели, безрасъдни и разчитащи на себе си. Те водят хаотичен, интересен живот, което запленява много хора“.

4. Чрез „лошите момчета“ някои жени се свързват с „лошото момиче“ в себе си

Според психолога Робин Маккиймного момичета също имат непокорен и антисоциален нрав, но тези качества се потискат много рано в детството чрез възпитанието, тъй като се очаква, че жените трябва да бъдат мили, отстъпчиви и добронамерени. Но някои жени, при които вътрешното „лошо момиче“ е останало потиснато, намират отдушник в партньора си. Обвързвайки се с буен по темперамент мъж, те демонстрират тази своя страна. Те се възхищават от смелостта, с която този тип мъже демонстрират антисоциалните си качества.