Изневяра ли е да си чатиш тайно с друг?

| от MamaMia |


Как определяме изневярата в епохата на интернет и социалните медии? Изневяра ли е гледането на порно? А изневяра ли е да си чатиш тайно с някой друг? Да харесваш чужди снимки и постове в Instagram и Facebook изневяра ли е? А да флиртуваш, без да се стига до секс – това брои ли се за изневяра?

Въпреки, че не са директно свързани с физическата интимност, всички тези действия могат сериозно да навредят на стабилните отношения.

Но кога това се превръща в проблем?

Според австралийското издание на Daily Mail все по-често при съвременните отношения се среща онова, което психолозите наричат „микро изневяра“. Това е, когато вниманиетона единия не е на 100% процента съсредоточено върху партньора.

Микро изневяра е например да си чатиш тайно с друг човек, да флиртуваш онлайн или да криеш, че си обвързан, докато комуникираш. Благодарение на социалните медии, микро изневярата добива заплашителни мащаби. В много случаи този вид отношения не приключват със сексуални действия, но могат да подкопаят основите и на най-стабилния брак.

Как заплашваме връзката си, използвайки социалните медии?

Брачните психолози забелязват нарастване на микро изневерите и проблемите във връзките, свързани с поведението онлайн. Хората определено имат проблеми в това да установят кога се прекрачват границите.

Според експерта по отношения доктор Ники Голдщайн не може да се приема за изневяра публичното харесване на статуси и снимки, но не така седи положението с изпращането на лични съобщения, които партньора изпитва нужда да пази в тайна. Тогава е ясно, че има нещо повече от просто невинен текст.

А дали харесването на провокативни снимки в Instagram се брои за изневяра, това вече зависи отценноститена партньора.

„Истинският проблем с изневярата е, че всички имаме различни представи какво точно означава тя. Границите могат да бъдат всякакви – от посещение на стриптийз клубове, през гледане на порно, до изпращането на тайни съобщения“.

Да види, че партньора харесва чужди снимки или статуси, може и да е болезнено за някой, но изобщо да не притеснява някой друг. Ето защо е важно да обсъдите как дефинирате изневярата още в началото на връзката“, казва доктор Голдщайн.

Тя обяснява, че често хората избягват да говорят за неудобните въпроси около секса, интимността и доверието, защото много смятат, че това ще унищожи романтичната страна на отношенията им.

Но за да се избегне изневярата, според нея е много важно партньорите даопределят границите си възможно най-бързо.

„Трябва да проведете честен разговор. В крайна сметка, ако не споделяте общи ценности, може и да се окаже, че не сте един за друг“.

Брои ли се гледането на порно за изневяра?

Лесният достъп до порно в интернет се оказва сериозен проблем при модерните връзки.

Има двойки, които не толерират гледането на порно в рамките на връзката и чувстват отношенията си заплашени.

Според брачния терапевт Дан Ауербаг от Асоциацията на брачните и семейни консултанти в Сидни гледането на порно само по себе си не би трябвало да подкопава доверието у партньорите, но често се случва точно обратното:„Гледането на порно рядко е проблем, там където връзките почиват на солидна основа и на интимност“.

„Проблемът, който често ми споделят за порното е, че единият партньор усеща, че другият е привлечен от нещо, което липсва във връзката. В крайна сметка така на единия му се струва, че другият вече не го харесва или има нужда от нещо повече. Порнографията е много сложна област, но някои хора просто виждат в нея предателство. Това може да идва от дълбоко вкоренена несигурност от предишните връзки или като резултат от липса на доверие в настоящите отношения.“

Според Ауербаг основата на здравите отношения е в сигурността, общуването и доверието.

„Гледането на порно трябва да се обсъжда в двойката, защото е важно да се знае дали то няма да накара другия да се чувства зле.Порното е проблем, ако единият партньор се чувства нежелан. Също така може да вреди на интимността, ако дава сигнал на единия, че сексът не е достатъчно много или достатъчно качествен. Разбира се, заплахата за отношенията става много по-голяма, когато се използват опциите порно на живо или секс чатове“.

Според анонимно проучване, проведено от Daily Mail в Австралия, основно мъжете споделят, че имат проблем с гледането на порно във връзката. Тези, които се чувстват притеснени от това, че жените им гледат порно обаче не коментират своето собствено поведение онлайн.

„Ако моята приятелка гледа порно, предпочитам да съм с нея, а не да го прави сама“,споделя мъж. Друг обяснява, че би предпочел приятелката му да гопита, преди да гледа, и му се струва, че порното е „изключително лошо за психичното здраве в дългосрочен план“.

„Ок е да гледаш сам и е ок да гледате заедно, но е смешно това да се приема за изневяра“,е мнението на анонимна жена.

 


Повече информация Виж всички