Рецептите на MamaMia: Здравословно брауни „Пинокио“

| от Росица Гърджелийска |


Кръстих това брауни така, защото е уж здравословно, но всъщност само се прави на такова, за да да успокои съвестта ни.

Все пак здравословно, здравословно, ама трябва и да е вкусно, нали така?

DSCN5458

Нужни продукти

за браунито:

3 яйца
1 ч.ч. захар, може кафява или кокосова
80 гр. тъмно какао
30-40 гр. кокосово брашно, около половин ч.ч. (благодарение на тази съставка наричаме този десерт „здравословен“)
60 гр. масло
ванилия

за глазурата:

(на око) 2 с.л. масло
няколко глътки мляко
2-3 с.л. какао
шепа захар

украса:
запечени орехи

DSCN5468

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на около 180 градуса с вентилатор или на 200 – без.
В голяма купа разбийте яйцата и захарта до получаване на пухкава, гъста, светла смес.
Добавете какаото и кокосовото брашно и пак разбийте.
Добавете ванилията и разтопеното масло и разбъркайте добре с лъжица или силиконова шпатула.
Изсипете сместта в тавичка с хартия за печене на дъното.
Печете около 20-25 мин.
Извадете от фурната.
Докато браунито се охлажда пригответе глазурата. като разтопите маслото, млякото и захарта в малка тенджерка.
Добавете какаото и енергично бъркайте с тел. Сместта не бива да завира, но трябва да се сгъсти толкова, че като погледнете лъжицата, тя да е покрита цялата с глазура и да не се вижда металната повърхност.
Залейте браунито, украсете със запечени орехи и го сложете в хладилника за 2-3 часа.
Сервирайте нарязано на малки хапки, а ако гостите ви не са претенциозни – сервирайте с лъжички и гребете директно от тавата.
Не забравяйте да допълните този кулинарен експириънс със саундрак от звуци като „мммммм“, „ааааааа“ и „мляс“.