Колко шоколад трябва да консумираме на ден?

| от |


Шоколадът не е вреден за нашия организъм, но трябва да знаем и внимаваме какво количество от него трябва да изяждаме на ден. Той може да ни навреди при прекомерната му консумация, но от друга страна има качества, които могат да ни помогнат в дадени ситуации. Оказва се, че употребата на шоколад три пъти в месеца удължава живота ни с една година. За сметка на това ако ядете прекалено много от него, може да се повиши рискът от сърдечни заболявания, поради високото съдържание на мазнини.

Трябва да консумираме шоколад, който е с над 65% съдържание на какао. Колкото повече какао има в него, толкова по-полезен е за нашето здраве. Млечният шоколад е най-калоричен и съдържа най-много добавки в себе си.

3 парченца черен шоколад със 70% какао съдържат – 160 калории, 12 грама мазнини, 8 грама захар, 2 до 4 грама фибри. 3 парченца черен шоколад с 80% какао съдържат: също толкова калории и 14 грама мазнини.

На ден е допустимо да хапнете три парченца шоколад – това е оптималното количество, което е полезно за вашето здраве. Тъй като тези парченца черен шоколад се равняват на 10% от дневните хранителни нужди.

И ако се питате дали може всеки ден да ядете шоколад – отговорът е да, но без да прекалявате, защото независимо от ползите му, 100 грама черен шоколад се равняват на близо 600 калории.

Противно на очакванията ви черният шоколад понижава кръвното налягане, за да се случи това са необходими само два шоколадови бонбона на ден, но задължително те трябва да са от черен шоколад.

През Възраждането с шоколад са лекували подагра, треска и простуда – колко по-добре щеше да бъде аналгинът да е от шоколад, нали?!