Протеини, протеини, протеини… непрекъснато четем за начини да си набавим достатъчно. Или колко да ядем с цел отслабване. Или с цел изграждане на мускули. Вариантите могат да бъдат от хуманни растителни източници като боб, соя и леща до животински източници като пиле, риба и говеждо месо. Но като всички храни, има по-здравословни варианти и не толкова здравословни варианти въз основа на набора от хранителни вещества, които протеиновата храна съдържа.
Когато става въпрос за нездравословен протеин, нека е ясно, че все пак ще получите от него някои полезни за вас хранителни вещества като аминокиселини и цинк. Въпреки това, мината с нездравословни опции обикновено е с високо съдържание на наситени мазнини и натрий, които при редовна консумация могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои форми на рак. Но не всички нездравословни протеинови опции са нездравословни поради тази причина.
По-долу ще намерите 10 протеинови храни, които не трябва да бъдат редовна част от плана ви за здравословно хранене. Това не означава, че трябва да ги избягвате на всяка цена, а просто да не наблягате на тях. Но това означава, че можете да изберете по-здравословни версии на храната или да самата храна само поняккога. Разгледайте списъка по-долу, за да разберете как да се насладите на любимите си „нездравословни“ протеини по здравословен начин.
Сандвич с него би бил лесен вариант за обяд или вечеря, но може не се вписва в идеята за здравословно хранене. Едно резенче (около 33 грама) осигурява 92,7 калории, 2,44 г наситени мазнини и 455 милиграма натрий. Но когато приготвяте сандвича си с такъв колбас използвате четири, пет или дори шест (или повече!) резена от това прекалено обработено месо. Ако избирате деликатеса, нарязаната шунка и пуешкото месо са по-добри варианти с по-ниско съдържание на наситени мазнини. Ако се спирате на етичен вариант за хранене, може да опитате луканка от цвекло.
Това е обичан немски колбас, но любителите му трябва да внимават! Едно стандартно парче (85 грама) свински братвурст осигурява 283 калории, 8,5 грама наситени мазнини и 719 милиграма натрий. Отново се сблъсквате с прекалено преработено месо, което води до продукти с твърде високо съдържание на запушващи артериите наситени мазнини и увреждащ сърцето натрий. Ако жадувате за братвурст, хапвайте го не повече от веднъж в месец.
Не е желателно човек да си забранява напълно консумация на храни, но избягвайте максимално шкембето. Високият прием на наситени мазнини е свързан със сърдечно-съдови заболявания и честата му консумация крие точно този риск. Ако харесвате шкембе, е препоръчително да ядете по-малка порция заедно с други богати на хранителни вещества храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци и боб.
Толкова силно преработени меса крият опасност от развитие на сърдечносъдови проблеми. Наред с това, хот-догът съдържа нитрити и нитрати, които са свързани с определени форми на рак. Неслучайно много хора го избягват. Ако жадувате за хотдог, по-добре изберете веган алтернатива и я консумирайте не повече от веднъж месечно, тъй като тя също е преработен продукт, макар и да е вреден в далеч по-ниска степен.
За него ще кажем само, че една порция от няколко парченца (колкото за нормален сандвич) съдържа около 60% от дневния препоръчителен максимум наситени мазнини и 111% от дневния препоръчителен максимум натрий! Изводите оставяме на вас.
Вижте още: Идеалното съотношение между въглехидрати и протеини
Популярен съвет е да се консумират морски дарове поне два пъти седмично, заради предимствата на омега-3 мастните киселини. Обаче не всички морски храни са еднакви. Например рибата меч е един от морските дарове с най-високо съдържание на живак. На бременните и кърмещите се препоръчва да я избягват. Консумирането на високи нива на живак може да има неблагоприятни последици за здравето и да засегне мозъка. Това повдигна загриженост относно приема на живак и болестни състояния като паркинсон, алцхаймер и тревожност. Вместо да пренебрегвате изцяло морските дарове, ако по принцип ги консумирате, изберете варианти с по-ниско съдържание на живак като сьомга или скариди.
Независимо дали става въпрос за колбаси, бургери или други заместители на „месо“ на растителна основа, желанието да се премине на тях е благородно. Ако погледнете някои от панелите им с хранителни факти, ще установите, че именно най-популярните брандове често са далеч от здравословното. Някои от опциите на растителна основа са с много високо съдържание на натрий и не трябва да бъдат ежедневен избор във вашия план за здравословно хранене. Ако харесвате заместители, по-добре опитайте пресни бургери от цвекло, грах, картофи, киноа, елда и т.н., вместо пакетирани и силно преработени продукти. Ако имате желание цялостно да преминете към вегетарианско или веган хранене, това е чудесно. По-добре се ориентирайте към естествени растителни протеини (като нахут и други бобови култури) като основен компонент на храненето си, а заместителите на месо ползвайте само за разнообразие понякога.
Лоши новини: любимият колбас за пица също съдържа нитрити и нитрати. Те се използват за удължаване на срока на годност и минимизиране на микробния растеж. Въпреки това, както бе споменато по-горе, редовната консумация на храни, съдържащи нитрити и нитрати, може да бъде свързана с определени форми на рак. Ако сте любител на пеперони, сигурно е заради приятния пикантен и леко лют вкус. Можете да опитате замяна с други приятно люти вкусове за компенсация.
Вижте още: Протеиновите трюфели, които не сте опитвали
Още веднъж, и това силно преработено месо е нездравословен протеин, който е с по-високо съдържание на калории, наситени мазнини и натрий, отколкото наистина искате да приемате редовно. Ако обичате колбасите като част от плана си за хранене, има варианти с по-ниско съдържание, но те са от по-висок ценови клас.
Класиката яйца с бекон за закуска е и класика в примерите за нездравословно предложение. Редовната консумация на храни с високо съдържание на наситени мазнини и натрий може да увеличи риска от хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт. Потърсете опция с по-малко мазнини, натрий и калории и все пак я хапвайте рядко.
Вижте още: