Една ябълка дневно държала доктора надалече. Някога замисляли ли сте се защо се казва точно за този плод?
Всички плодове носят много ползи за органзима ни и ябълките не правят изключение. Една голяма ябълка съдържа средно пет грама фибри и ни носи изобилие от полезни хранителни вещества, между кои калций, магнезий, фосфор, калий, витамин С и витамин А. У нас ябълките са едни от най-разпространените в търговската мрежа плодове. При това целогодишно.
Редовната консумация на ябълки ще има ефект върху организма ви почти веднага. Ако заместите бедната на хранителни вещества закуска с една ябълка дневно, е много вероятно бързо да забележите разликата. Има най-малко пет начина да се случи това.
Ябълките са добър източник на фибри, което е важно за балансираното храносмилане. Фибрите помагат на храната да се движи през храносмилателната система. Затова консумацията на ябълки предотвратява запичането.
Ябълките също така подхранват избирателно конкретно добрите бактерии в червата – както откъм обем, така и откъм разнообразие.
Може би една от основните причини, поради които ябълките са спечелили репутацията си, е връзката им със здравето на сърцето. Разтворимите фибри в тези плодове са свързани с понижаването на LDL холестерола, или така наречения „лош холестерол“, който може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Едно научно изследване установи, че възрастни с леко завишен холестерол, които консумират две ябълки на ден, са имали забележимо понижаване на LDL холестерола, което съответно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Ако здравословното отслабване е сред вашите цели, яденето на една ябълка дневно може да работи във ваша полза. Фибрите в ябълките засищат, което означава, че относително по-рядко ще ви се прияждат бързи храни и ултрапреработени продукти. Едно научно изследване е установило, че жените с наднормено тегло, които хапват три ябълки (или круши) на ден, губят повече тегло за 12 седмици, отколкото жените с наднормено тегло, които хапват овесени бисквити.
Вижте още: Преработените храни ни вредят повече от предполаганото: Буквално си губим ума от тях
Научните изследвания показват връзка между консумацията на ябълки и намаления риск от някои видове рак. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в ябълките. Антиоксидантите предпазват тялото от вредното въздействие на свободните радикали, които е невъзможно да се избегнат. Ябълките съдържат специално антиоксиданта кверцетин, който е особено мощен за намаляване на възпалението и поддържане на имунната система.
Въпреки че естествено съдържа фруктоза (плодова захар), ябълката всъщност се свързва с намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. В едно научно изследване, в което са взети предвид 10 000 души, се оказва, че тези, които ядат ябълки редовно, са по-малко склонни да развият диабет тип 2, отколкото хората, които не ядат редовно ябълки.
Нарязаните ябълки могат да се добавят към овесени ядки или парфе с кисело мляко за закуска или да се добавят към салата за обяд.-Tе дори могат да бъдат вкусна гарнитура за сандвичи.
Ако искате да включите ябълка в закуската си, комбинирайте с източник на протеини, за да ви държи сити през деня.
Наред с това ,печените ябълки с канела могат да бъдат и вкусен и питателен десерт. Просто нарежете ябълките, поръсете с канела отгоре и ги изпечете във средно висока температура във фурната за около 20 минута, като по средата не забравите да ги обърнете.
Добър апетит и нека и сами проверим има ли нещо вярно в тази „една ябълка дневно“…
Вижте още: