Отброяване на дните до Коледа: как да изработим празничен календар

| от Десислава Михайлова |


Аз съм от хората с диагноза коледохолик и си го признавам открито. Не защото около този празник в живота ми са се случвали само хубави неща, напротив, а защото избирам да вярвам, че съществуват чудеса. И така, аз съм от онази дразнеща порода хора, които имат коледна плейлиста, нямат търпение да извадят украсата за елхата и дори пият от специална чаша в този период от годината.

Връщайки лентата назад, моята обсесия започна в детството.

Освен рекламата на Кока-кола с влака на добрия Старец, за състоянието си обвинявам и един друг продукт, който децата на 90-те много добре знаят – шоколадовите коледни календари.

Не става дума за комерсиализма, който ни залива днес. Сега е лесно, изборът е огромен. Може да задоволим сетивата си с луксозен Линд календар или да изберем на детето си календар с любим герой от анимационен филм.

Преди беше по-различно и в това се криеше очарованието му.

Когато бях дете, имаше само 2-3 варианта на календар, шоколадът беше страшно вкусен, макар и да не принадлежеше на определена марка, а картинката най-често изобразяваше уютна коледна сцена. Освен че така намазвах всеки ден лакомство, накрая, голямата награда на 24 декември, беше шоколадче, което е с по-голям размер от останалите. Спомням си как надувах главата на родителите си да ми купят такъв календар, когато декември наближаваше и как с трепет отварях всяко прозорче.

Като един виден коледохолик, когато пораснах реших, че това не ми стига. Наречете го синдромът „Момичетата Гилмор“, които празнуват рождените си дни по цяла седмица. Аз пък исках да отбелязвам с почести всеки ден преди Коледа.

Индустрията надуши тази ниша от коледни „запалянковци“ и създаде козметични коледни календари, луксозни шоколадови календари, календари с бижута, Лего коледни календари и какво ли още не. Аз обаче съм извън тази категория, защото не са предметните изненадки това, което най-силно ме вълнува.

Исках да уловя духа на празника и радостта от малките неща. За мое щастие открих и точните съучастници – моите малки фъстъчета.

Когато дъщеря ми беше на годинка, реших, че е настъпил моментът за реализиране на моята идея за голям събитиен коледен календар.

Американците са луди по това и майките имат хиляди варианти на т.нр. Christmas Advent Calendars – Адвентен коледен календар.

Изчетох десетки статии и видях много варианти за направата на календар. Съществуват два основни проблема при анализиране на такава информация. Първо, всяка дейност зависи изключително много от възрастта на детето. Второ, добре е да се придвиди малък бюджет. Трето, кой вариант на календар да направя, като всички са толкова красиви!?!

Всеки сам решава за себе си според възможностите времето, с което разполага, и личните си майсторски умения. Но със скромни сили и много желание, без това да коства празничната трапеза, може да се постигне едно истинско мини коледно приключение преди големия празник.

Тази година, покрай всички нерви, затваряне и страхове, това може да се окаже един добър начин не само да се заредите с положителни емоции, но и да намерите баланса между работата от вкъщи и гледането на децата. Защо това да не е тяхната специална награда ако оставят мама или тати да си проведат работната среща?

Cute little kid opening handmade advent calendar with color paper triangles. Sweets and candies are hidden in colorful triangles hanging on branch. Seasonal activity for kids, family winter holidays

Снимка: iStock

Моделът календар:

Ако не сте особено умели в „техниката и предприемачеството“, може като мен да си вземете един готов календар от магазина. Той се продава празен и обикновено е направен от плат. Освен в брошури на марки като Лидл и Кауфланд, може да се намери и във вериги като Джъмбо.

Ако пък сте от хората, на които се отдава да създават красота с ръцете си, може да откриете множество варианти как да си направите календари.

Те могат да бъдат ушити, сглобени от малки кутийки, направени от кибритени кутийки, съставени от малки метални кофички, изпработени от бурканчета, малки вързопи и т.н. Формата на календара може да е правоъгълна, като елха, като коледен венец или като къщичка. Разбира се, има и трети вариант на опростени календари, направени от връв, на която се нанизват с щипки малки бележки или картончета, опаковани като коледни подаръчета. Отново се получава много красиво цветно и различно.

На каквото и да се спрете като модел най-важното е с какво ще го напълните.

Обикновено аз отделям време да помисля какво е подходящо за нас в определената година, предвид възрастта на детето и натовареността на работа. Вземам под внимание и почивните дни, които са подходящи за дейности, изискващи повече време.

Преди пандемията проверявах и какви събития се планират в града през съответния месец, както и каква ще е програмата на кината. Това не може да се направи тази година, но е чудесна идея за по-натам, когато положението ще е различно.

Също така си създадох файл, в който под формата на цветни картончета с коледни мотиви изписвам дните от месеца. Всяка година сменям картинките.

В интернет има страхотна база данни printables на Christmas Advent Calendars. Излизат ми около 4 страници, които принтирам цветно върху бял картон.

В последните дни на ноември ги изрязвам и предварително ги слагам във всеки един ден от готовия календар и върху тях, щом наближи съответната дата, изписвам по една дейност, която да правим семейно, като обикновено предните месеци съм си записвала случайни хрумки на компютър или в тефтер.

Първите години пробвах вариант да напечатвам събитията предварително. Не е нужно да споменавам колко неща могат да се променят в живота и в съответния ден да се окаже невъзможно да се осъществи дейността. Абсолютно ненужно е да се поставя такава програма максимум. По-добре дейностите да са предварително намислени, но ден за ден да се вписват на съответното картонче.

Girl making handmade advent calendar house from toilet paper rolls and carton box, close up. Sustainable Christmas, upcycling, zero waste, affordable gift.

Снимка: iStock

Събития за Christmas Advent Calendar:

Без определен ред ще дам идеи, които съм използвала през годините и които са се харесвали както на деца, така и на възрастни:

1. Да украсим коледната елха/ Да запалим коледните светлинки

Подходящо е за някои от първите дни на декември. Към събитието може да се сложи и малка коледна играчка, която да закачите на дървото.

2. Да напишем писмо до дядо Коледа

Също е добре да се сложи през първите дни от календара за декември. В моя случай тази дейност доби смисъл около третата година на детето, защото тогава си казваше вече по-отчетливо желанията. Може да направите писмото заедно или да попълните готов шаблон. Когато детето е достатъчно голямо нека само си го направи, доколкото може да пише. Едно от моите писма в детството, например, беше като комикс, в който ясно описвам на дядо Коледа какво трябва да направи на празника, за да ме зарадва.

3. Направи добро

Това е дейност, която учи децата да помагат на другите. Може да е да помогнат на възрастен човек или да направите нещо благотворително заедно. Има много инициативи около празника – календари с каузи, подаряване на играчки и дрехи на деца и възрастни в нужда, правене на картички за домове за възрастни хора и много други. Може да изберете нещо и да го направите заедно, което ще е прекрасен пример за детето как може да дарява щастие на другите.

4. Да направим гирлянд от хартия/ от пуканки

Може да купите няколко цветни листа и да ги нарежете на лентички, които след това детето да направи на кръгчета, нанизвайки ги едно за друго. Имаше го в учебника ми по „труд и техника“ като бях дете. Супер забавно е и може да се направи и от много малки деца – на 2/3 години. С пуканките е малко по-сложно. Лесно ще намерите и изпукате, но трудно се нанизват с игла и по-дебел конец, защото се чупят лесно. Тъй като иглата е остра е добре това да се прави от по-големи деца. Бонусът е, че една пуканка я ядеш, една – нижеш.

5. Да направим коледна дискотека

Намерете плейлиста с любими коледни песни – You Tube и Spotify имат много варианти както на класики, така и на модерни кавъри. Заредете песните, увеличете музиката и потанцувайте с децата известно време. Ако имате коледни шапки, може да си ги сложите и да се маскирате. Това само ще увеличи забавата.

6. Игра с коледни балони/ Дъжд от хартиени снежинки

Ако имате нерви и време, може да изрежете известно количество снежинки от хартия и когато това събитие дойде, да поиграете с децата, хвърляйки ги. Ако ли не – балоните в коледни цветове или с коледни орнаменти са чудесен вариант. Ако детето е по-голямо, може да му принтирате то да изрязва снежинки или да намерите в интернет друг вариант за изработка.

7. Да печем коледни сладки

Едно от най-любимите събития на цялото семейство. Брашно, захар и аромат на портокали. Може да направите с децата маслени сладки, меденки или джинджифилови курабийки. Времето в кухнята, смехът и последвалото удоволствие от хапването са гарантирани. Има много рецепти, а и в повечето случаи самото печене става бързо. Трябват ви само коледни формички за сладки или малки чаши, с които да изрязвате тестото под формата на кръгчета. Ако имате време, може да направите и джинджифилена къщичка. Модели се продават например в магазин Икеа. В интернет има и рецепти как да си я направите сами.

8. Да оцветним коледна картинка/ Да нарисуваме коледна картинка

Според възрастта и предпочитанията на детето може да се избере изображението. Може да свалите и принтирате много приятни коледни картинки от интернет или да купите книжка за оцветяване на коледна тематика.

9. Да почетем коледна приказка

Също като при рисуването, тук може или да подарите на детето нова малка коледна книжка, или да му прочетете някоя, която вече има. За да е по-различно от друг път може да се отдадете на артистична интерпретация. Целта е да е забавно и различно, затова не се страхувайте да сте клоуни пред децата си.

10. Коледно съкровище

Това е така популярната Scavenger Hunt. Поставяте улики из къщата под формата на текст, може и да са под формата на стихчета. Детето ги открива една по една, докато накрая стигне до голямата награда – подаръче – изненада. Може да е лакомство или нещо символично, няма значение – важно е самото търсене. За по-малки деца също е подходяща, просто вие ще им четете уликите.

11. Закуска за вечеря

Това също е сред любимите дейности. Изберете предпочитана от семейството закуска – палачинки, мекички, баница, паста, кифлички и си доставете удовоствието да я сервирате на вечеря. Истински купон! Може дори да украсите/ плейтнете тематично. Например, дядо Коледа, който има брада от сметана и очи от боровинки.

12. Коледно клипче/ Коледна фотосесия

Не е нужно да ходите специално в студио. Идеята е да запечатате вълшебното време заедно. Може да се облечете празнично, по пижами, коледно, да се маскирате, каквото и да решите – усмихвайте се и се нащракайте едно хубаво.

13. Домашно коледно кино

Най-добре е да изберете любим коледен филм. Силно препоръчвам например анимации като „Артър Кристмас“ и „Klaus“ (Нетфликс) или класики като „Чудото на 34 улица“ и „Сам вкъщи“.

14. Да направим коледен орнамент

Тази играчка може да е чудесен бонус-подарък за близки и роднини. Може да се вдъхновите от направи-сам клипче или да вземете готов комплект от някой магазин. Подходящи са също така обикновените дървени играчки, които можете да оцветите с бои заедно с децата.

15. Да направим коледни картички

Ако си мислите, че това няма да е подходящо за най-малките – не е така. Може да намерите шаблони на коледен фон, да ги разпечатате цветно на картон и след това да дадете един лист с коледни стикери на малкото ви човече и то да се забавлява като лепи. За по-големите има доста разнообразни идеи и техники и вече може да прецените според интересите.

16. Топло семейно какао или чайче

Няма нищо по-хубаво от топла напитка в студено време. Може да е какао, домашен топъл шоколад или чай от джинджифил. Сгушете се заедно и му се насладете.

17. Коледна шарада

Тази игра се оказа много забавна. Видях я в „Замръзналото кралство 2“. Може да разпечатате картинки на коледни неща като елха, елфче, дядо Коледа, шейна и тн. Разбърквате ги, разделяте се на отбори, теглите и се опитвате да обясните думата само с жестове. Ако децата са големи, може да стане като просто напишете думите на листчета.

18. Да направим снежен човек и да си играем в снега

Това събитие зависи от атмосферните условия, но се надявам все един ден през декември да завали сняг. Облечете се топло и още докато вали и снегът е чист и хубав, излезте за игри и снежни ангелчета.

19. Да научим нова коледна песен/стихче

Има толкова много прекрасни коледни песни и стихове. Ще е чудесно да разучите някои от тях с децата.

20. Семейна игра/ Коледна криеница

Ако имате любима настолна игра, може да се позабавлявате с нея. Ако децата са по-малки – криеницата е чудесен вариант. Кой не обича малки крачета, които се подават под масата.

21. Тайните пощи на дядо Коледа

Това занимание е супер забавно и в настоящите условия може да ви позволи да зарадвате любимите хора от разстояние. Ако сте в един град с роднините си – обиколете ги тайно и пуснете в пощата им коледна картичка. Ако сте далеч – може да изпратите чрез куриери.

22. Пейте коледни песни

Не е важно дали можете да пеете. Важно е желанието. Изпейте за лека нощ на детето си любимата ви коледна песен.

23. Разкажете легендата за Коледа

Ако решите, може да разкажете приказка, свързана с Коледа или самата история на Рождетство Христово.

24. Направете топло коледно хлебче

Това вкусно събитие, у дома го правим винаги на 24 декември и е последното картонче, защото така и така меся питката за Бъдни вечер. Децата винаги се включват с много ентусиазъм.

Надявам се тези идейки да направят очакването на празника по-вълнуващо и да ви забавляват в настоящите облачни времена.

Весели празници!