Няма как да скриете порното от децата си

| от Хрис Караиванова |


Когато аз бях в тийнейджърските си години интернетът се намираше по-скоро в зората си и не приличаше на тази гигантска машина днес, събрала в себе си буквално всичко. Но въпреки че всичко беше тромаво, чатовете бяха в IRC, а една песен се теглеше по 40 минути, още тогава всички ние знаехме какво е порно и всеки беше гледал такова.

Срещата с порното тогава ставаше основно по два начина. Някой като малък попадаше на странна видеокасета, която уж започваше с романтична комедия, но след 20 минути върху лентата рязко се появяваше насложен отгоре запис. Какичка и батко се намираха в леглото, бъркайки по дупките си и викайки в захлас. Обикновено тази среща с порното завършваше с пълно мълчание от страна на детето, което се е страхувало да обясни на родителите си, че е ровило из касетите им.

Друга група деца разбираше за съществуването на прекалено еротичните клипове посредством сателитната телевизия – вкъщи, на гости, в някой хотел. Може би и вие помните нощните часове, когато TV 1000 се открехваше не само да ужасии като „Челюсти“, но и на нежни ласки от рода на „Мръсни палави момичета Vol. 3”.

Ето така всички деца, гласно или негласно, знаеха за съществуването на порното. Знаеха, че то е забранено, долно и гадно нещо, за което в никакъв случай не трябва да се говори. В семействата не се отваряше дума за него, за да може с течение на годините то да се превърне в истински голям слон, обитаващ стаята. Нямаше проблем всеки да има стократно разлистен Playboy под дюшека, важното е това да не се обсъжда. И така е до днес.

Много родители и по настоящем са смъртно уплашени, че децата им могат да гледат някое страшно извратено порно и измислят всевъзможни начини да ограничат сърфирането в онлайн пространството. Само че това е пълна илюзия – смятам, че всички го знаем.

Окей, ако детето все още не е влязло в онази деликатна възраст около 13, когато сякаш се превръща в друг човек, тогава имате шансове да скриете порното от него. Малък шанс, но го имате, въпреки че лично аз не бих се възползвала от подобна опция.

Когато си говорим за децата и порното, първият зададен въпрос не би трябвало да бъде „Как веднъж и завинаги да блокирам порно съдържанието, за да го скрия от децата си?“. Истината е, че няма как. В случая искате да заровите глава в пясъка и да не се занимавате с този касус. Мразите всички тези сайтове и социални медии, които се опитват да оплетат детето ви в мрежите си.

Да, тези онлайн платформи са коварни, но не са те тези, които са отговорни за възпитанието на децата. Зад тях стоят търговци, които искат да печелят от аудиторията си и са готови да я облъчват навсякъде и по всяко време. И това важи за всеки продукт или услуга, не само за порното.

Именно затова, ако пъхнете глава в пясъка, борбата с порното ще бъде изгубена. Ако днес детето ви е малко и не разбира достатъчно от технологии, утре то ще е по-голямо и по-нахъсано да види какво е скрито зад паролите и кодовете. Ако има желание, има и начин.

В крайна сметка ще се изправите пред един много изобретателен тийнейджър, който е на „ти“ с новите джаджи и който без да пита никого, се образова сам в света на порно индустрията. Тогава ще е доста късно да започнете разговора, който толкова силно се опитвате да избегнете.

Разговорът за порното е толкова важен, колкото и този за секса, но е също толкова отлаган и недолюбван. Това е дълбоко вкоренено в нас и датира поколения назад, така че спокойно, не сте единствени. Ако обаче наистина искате да предпазите децата си от порното, трябва да проведете този разговор. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Разговорите по темата трябва да започнат, веднага щом детето прояви интерес относно любовта, секса, бебетата, човешката анатомия. И да продължат, докато стигнете до темата за порното и нереалистичните представи, които създава. Не си представяйте, че можете да започнете директно с това, без да сте изляли основата. Защото без да има понятие от междуполовите взаимоотношения, от секса като цяло, детето ви няма как да проумее защо порното изкривява възприятията.

Ето защо, най-добре е да приемете истината – че децата ви рано или късно ще гледат порно, и да действате в посока разясняване на това явление. Дори вашите родители да не са направили същото за вас, време е да разбиете статуквото и да поемете нещата в свои ръце. Защото в противен случай оставяте децата си сами срещу всички онлайн чудовища и лично назначавате PornHub за техен сексуален наставник.


Повече информация Виж всички