Как да осакатим сина си в пет стъпки

| от Рая Славова |


На Балканите, както в средиземноморските страни, отношенията майка-син винаги са били една идея по-специфични от обичайните такива в останалата част на планетата.

Тук майката-орлица не просто дава живот, тя ражда най-прекрасния мъж на света и в своя собствен живот. Този, който вечно ще бъде до нея, ще я обича, подкрепя, абе изобщо…. Има нещо леко извратено в тази концепция за нещата, не смятате ли?

Независимо дали гледате момче или момиче, има някои неща, които не бива да си позволявате във възпитанието, колкото и широко застъпени да са те сред останалата част от населението.

Ето пет изключително непрепоръчителни действия спрямо вашата мъжка рожба:

Да го предпазвате от всичко. Винаги и непрекъснато

Независимо от какъв пол е вашето дете, да сте свръхпредпазващ родител като цяло не е добро решение.

„Иванеееееее, НЕ ПИПАЙ ЗЕМЯТА, ЧЕ Е МРЪСНО ТАМ, ИВАНЕ, ЕЛА ТУКА ВЕДНАГА!!!!!!“….

Знаете колко неприятно е, когато чуете онази майка да крещи в парка/на плажа/ на площадката пред блока… За нейното дете винаги катерушката е твърде опасна, водата – твърде студена, тревата – с твърде много кърлежи и т.н.

Съответно нейно отроче почти никога не прави нещата, които другите деца правят. А представете си сега да сте на негово място. Колко ли пъти на ден милото чува „Не прави това“, „Не така“, „Това не може“ и т.н. За жалост подобно възпитание води до трупане на страхове, което пък е прекрасна почва за формирането на непълноценни и безотговорни личности.

Да очаквате от него да е мъж, докато още е дете

„Недей да плачеш, ти си мъж!“ – много майки говорят така на синовете си, без да осъзнават колко е погрешно това. Изключително остарялото схващане, че момчетата не бива да показват емоциите си, е причината за множество проблеми в общуването между хората в по-зряла възраст.

Преди да кажете това на сина си, замислете се дали на вас ви е приятно да не знаете какво чувства мъжът ви в един или друг момент, защото той е избрал да е потаен и да не показва чувствата си.

Истински силните хора не се тревожат да бъдат уязвими пред най-близките си и вместо да казвате на сина си, че мъжете не плачат, по-добре му обяснете, че няма нищо срамно в това човек да изрази емоция.

Да му казвате коя е подходящата за него компания

Знаете, за всеки родител неговото гардже си е най-хубавото и просто няма никакъв шанс някой друг да е на нивото му. Ето защо някои майки още от много ранна детска възраст започват да внушават на детето си, че този или онзи не е добра компания за него. Това, разбира се, често е придружено и с нужната доза нездрава ревност от страна на майката към съвършеното й творение.

Всички знаем колко много зрели мъже имат твърде близки отношения с майките си и така и не успяват да се откъснат от тяхното мощно влияние, дори когато вече са семейни и самостоятелни индивиди.

Това, само по себе си, често води до особено неуспешен личен живот. Малко партньори биха позволили подобна намеса в отношенията си…

Да му казвате, че никой друг не може да го обича, както мама

Пълен ужас! Много майки повтарят на синовете си, че никой друг не може да ги обича толкова много и така, както ТАЗИ, която ги е РОДИЛА.

Веднъж проникнало в крехката детска психика, това убеждение може да остане там завинаги. Впоследствие вече зрелият мъж никога няма да допусне женска близост в живота си, поне не и толкова голяма, колкото майчината.

Собственическото чувство е нещо често срещано при много майки, все пак детето чисто физически е било част от организма им 9 месеца. Но когато си наистина обичащ родител, знаеш, че твоят син, макар и най-прекрасен на света, не е твое притежание.

Да му се сърдите

Особено долна форма на манипулация, изнудване и контрол. Много майки смятат, че една приемлива алтернатива на повишаването на тон и шамарът-табу, е това да се сърдиш на детето си и да не му говориш.

Всъщност наказването с мълчание е много болезнен за отсрещната страна акт на пасивна агресия и емоционален тормоз над крехката детска личност. Свикнало на подобен тип отношение, вашето момче се чувства самотно и отхвърлено, но по-лошото е, че приема, че такава е нормалната комуникация между хората. Вследствие на това трудно изгражда стабилни, откровени и честни партньорства в бъдеще.


Повече информация Виж всички