Работещите майки – новите супергерои

| от MamaMia |


Какво е да си работеща майка в 21 век? Какво коства в днешно време на жените да съчетават работните със семейните ангажименти? Ясно е, че отговорите на тези въпроси няма как да бъдат еднозначни. Но едно нещо със сигурност не можем да отречем. Съвременната средностатистическа работеща мама е един истински супергерой.

Във филмите обикновено тази роля е отредена на мъжете, но в реалността всъщност тя повече пасва на жените, макар и никой да не го признава гласно. Все още човечеството не е измислило телепортирането и клонирането на много места едновременно, но днешната работеща майка притежава направо магически сили. Тя е точно като Шесторъкия Шива. Налага се да жонглира, доказано успешно, с многобройните си ангажименти – тези на служител, родител, възпитател, съпруга, домакиня, приятел, психолог, терапевт с всичките плюсове и минуси, които носят те. При това в режим „24/7”.

В тoзи първи текст от новата ни рубрика „Супермама” ще ви запознаем с една такава съвременна работеща майка.

Ще надникнем в ежедневието й – в най-съкровените кътчета на дома и душата й. Ще съпреживеем заедно с нея радостите и тревогите й.Ще попаднем в ситуации, в каквито със сигурност сме попадали и друг път.

Много от вас вероятно ще разпознаят себе си в нейно лице. И дори никога да не сте си давали сметка колко значимо е това, което всъщност правите всеки ден, може би именно в тези моменти ще осъзнаете, че и вие сте една от майките – истински супергерои на новото време.

Ралица Стефанова

Творец по призвание и телевизионер по занимание, Ралица Стефанова е типичният пример за работеща майка. С филми и телевизия започва да се занимава през 2001 г., през сърцето й минават множество продукции, но голямата й любов и „нейно първо дете“ (както обича да казва) е предаването „Преди обед“. То се утвърди в ефира на бТВ и се радва на вярна аудитория вече 9-ти пореден сезон. Отдадена на работата си, тя става майка за първи път едва на 34 години, но после бързо наваксва с още две поредни бременности. Днес Ралица е майка на две момчета (Адриян на 7 г. и Боян на 1 г.), а скоро очаква и момиченце. Ако се чудите може ли една влюбена в работата си жена да се отдаде по същия начин и на децата си, ще разберете, като надникнете директно в живота й.

Какво е да си бременна, майка на 2 деца и работохолик в извънредно положение?

Въвеждането на извънредната обстановка в страната заради пандемията от COVID-19 ме завари активно работеща и щастливо бременна в седми месец. Работата ми беше в разцвет – снимки, монтажи, организация… Като автор на поредицата „Не/зависимите” в предаването „Преди обед“ бях в ефир всяка седмица, а малкото момиченце в мен растеше неусетно.

Истината е, че нито една от трите ми бременности не успяха да ме „вържат“ вкъщи така, както коронавирусът. Отпаднаха ми редица проекти. Останаха главно нещата, които мога да извършвам дистанционно. Някак по принуда приоритетите ми се промениха, като грижата за здравето на децата и семейството излезе на преден план. До този момент не съм изпитвала притеснения в сезоните на грип и настинка, защото имам изпитани средства и успявам да се справя без тежки усложнения.

Какви са особеностите на една напреднала бременност по време на пандемия и как предпазвам себе си и семейството си ще споделя в първото видео от поредицата. За мен това е ново предизвикателство на една мама–работохолик по време на изолация: