„Просто кажи „Да“: 10 мъже разказват за брачния живот

| от Златина Димитрова |


Според едно популярно меме 90% от това да си женен се състои в подвикване на „Какво“ от другата стая.

Бракът може да е и много повече от това – да си обръщаш чорапите правилно, когато ги слагаш за пране, и да ги прибираш в правилния шкаф, след като изсъхнат.

Бракът може да е и букет цветя всеки месец от датата на сватбата в продължение на години. Или удоволствието винаги да имаш с кого да споделиш тайна, която не трябва да казваш на никого. Или да носиш на пръста си копие на Безценното от „Властелинът на пръстените“ (и жена ти да няма против името й да е изписано на черната реч например).

Да кажеш „да“ може да е много вълнуващо изживяване. Оказва се, че през последните години така си мислят все повече хора. Според данни на НСИ броят на браковете в България се увеличава за 2018 година, като сключените бракосъчетания са 28961 – с 368 повече спрямо предходната година.

И ако за някои единствената пречка пред голямото събитие е финансовата, то за четвърта поредна година ракия „Пещерска“ ще подкрепи финансово сватбите на три двойки в конкурса „Просто кажи „Да“.

Кампанията цели да насърчи влюбените, които искат да създадат семейство, а наградата е по 5000 лв. за всяка от двойките. Организаторите от „Пещерска“ осигуряват видео и фото заснемане на събитието и алкохола за тържеството.

Всяка една двойка, която иска да сключи брак между 26 август 2019 – 31 декември 2019 г., може да вземе участие в играта, като разкаже своята кратка история на уебстраницатаwww.justsayyes.bg. Там желаещите трябва да качат описание за себе си и своята мечтана сватба, обща снимка, а ако имат и заснето видео.

Колкото по-оригинално е съдържанието, толкова по-голям е шансът да влязат сред финалистите за голямата награда. Кандидатурите се приемат до 18 август.

В допълнение, на сайта могат да се регистрират и „сватбари“ – хора, които нямат планове да се женят, но искат да следят кампанията, да подкрепят някоя от кандидатстващите двойки и да участват за седмичните награди. На лотариен принцип всяка седмица десет от сватбарите ще получават бутилка „Пещерска“.

И ако обичайно, когато си говорим за сватби, във фокуса на вниманието са жените, ние решаваме да обърнем перспективата.Според клишето дамите са тези, които си мечтаят за бялата рокля от ранно детство и са планирали сватбата си до детайл, преди дори да са намерили подходящия човек. За щастие, живеем в XXI век и отдавна сме преминали отвъд клишетата.

За да го докажем, насочваме вниманието си към мъжете. Разпитахме десетима мъже на различна възраст (част от тях – женени, част от тях – не) за отношението им към брака, като им зададохме само два въпроса – какво мислят за брака и какво би ги накарало да се оженят. Някои са романтични, други – прагматични, но до голяма степен вижданията им се припокриват.

Е, последната дума е запазена за мъж с над 30 години опит в брачния живот, който наистина знае за какво говори.

В галерията можете да видите какво отговориха те.