„Иска ми се мъжете да разбираха, че…“: Девет отговора на жени

| от MamaMia |


Въпреки всички маршове, петиции и феминистки тениски, стикери и знаменца, ние все още живеем в свят, в който жените (особено представителките на малцинства) често се сблъскват с несправедливости, които създават чувството, че на обществото не му пука особено за нас. Това не е така и го знаем, но много често някои от страховете, проблемите и дилемите ни, оформени от обществото, което живеем, се губят в превода. Имайки предвид всичко по-горе, решихме да попитаме извадка от жени какво биха искали повече мъже да разберат за предизвикателствата в живота им. Ето девет честни отговора от жени:

„Иска ми се повече мъже да разберат какъв късмет имат в ежедневието си да не се страхуват за безопасността си. Повечето от тях не трябва да се замислят дали да излязат на разходка/тичане късно през нощта или рано сутринта, да къмпингуват сами, да прекарат една нощ сами вкъщи, да пътуват сами, да минават покрай или през тълпи от хора и т.н. Всеки път, когато искам да направя едно от тези неща, трябва да оценя рисковете и евентуално да променя начина, по който правя нещата, за да гарантирам безопасността си. Бих дала всичко да не ми се налага постоянно да мисля дали не трябва да ме е страх от нещо.“ – Б.

„Страхът да вървя сама по тъмно няколко метра от станцията на метрото до колата си, даже и да е само 19:00.“ – М.

„Колко време и енергия изразходваме за анализиране на заобикалящата ни среда. В безопасност ли сме? Мога ли да се доверя на този този непознат човек, на този таксиметров шофьор, на този човек, с когото искам да се прибера от бара? Мога ли да нося това облекло, без да търпя тъпи коментари или да „провокирам“ някого за нещо? Ние поемаме цялата отговорност за това как се отнасяме с нас и за минимизиране на нивата на риск, когато в края на деня всички знаем, че няма значение какво правим – не можем да контролираме действията на човек, който иска да ни нарани, застраши или обиди. Изтощаващо е.“ – А.

„Количеството усилия, които жените полагат от много ранна възраст, за да впечатлят мъжкия поглед, като се вкарат в определени стандарти за красота (епилация, изправяне на косата, поддържане на определено тегло, носене на грим, носене на токчета).“ – Р.

„Гневът, който изпитваме, когато мъжете ни прекъсват, предполагат, че знаят повече от нас, без дори да ни изслушват, и след това понякога си приписват заслугите за нашите идеи.“ – М.

Вижте още: „Няма такова нещо като менсплейнинг, слушай да ти обясня…“

„Няколко неща: Нашите цикли продължават около 28 дни, а вашите са 24 часа. Следователно вие можете надеждно да планирате вашите дни/тренировки/настроения да се повтарят, ние не можем. 2. Мокра не ознавача възбудена, но суха със сигурност означава невъзбудена. 3. Просто не можем да отидем до магазина вечер сами, без да се налага вечно да внимаваме. 4. Това, че сме мили с вас, не означава, че се интересуваме. Когато кажем, че се интересуваме от вас, тогава се интересуваме от вас. 5. Ние се гримираме за себе си, не за вас. 6. Когато мислите, че сме истерични, вие просто се сблъсквате със собствените си недостатъци – не ги проектирайте върху нас.“ – А.

Вижте още: Гости от Червен бряг и „седмица на свирките“: Поради що се срамим, че сме в цикъл

„Да те карат да се чувстваш „твърде настоятелна“, „твърде нахална“, „твърде разкрепостена“, „твърде амбициозна“, когато искаш същите неща, които искат мъжете и се приема за нормално, е крайно уморително.“ – Н.

„Иска ми се повече мъже да разберат колко много травми ни нанасят неща като сексуалния тормоз, сексуалното насилие, манипулирането и експлоатацията, които повечето от нас под една или друга форма преживяват. Прекарах години в опити да се отуча от хиперсексуалните склонности, чрез които валидирах себе си, защото вярвах, че единственото тялото и сексуалността ми ми придават някаква стойност. Когато се опитвам да говоря откровено за това с мъже, те се държат така, сякаш не е голяма работа, въпреки че годините на грешки и лоши решения са оказали влияние върху психичното ми здраве.“ – А.

Вижте още: Топ 20 най-засрамващи реплики, които жени са чували от мъже

„Колкото повече остарявам, толкова повече осъзнавам, че обществото представя жените като по-малоценни хора. Трябваше да пораснем, слушайки фрази като „не бъди малка кучка“, „не бъди п*тка“ или „тичаш/хвърляш като момиче“. Попитайте всяка жена, която познавате, и те вероятно ще ви разкажат шепа истории за моменти, когато мъжете са ги подценявали, омаловажавали или просто не са ги уважавали (ако не и по-лошо) и въпреки че може да сме доста добри в това да приемем някоя глупост, да вдигнем чело и да продължим напред, всичко това ни оказва влияние. Така че, когато ви кажем как думите или преживяванията ни карат да се чувстваме, моля, изслушайте ни. Не се опитваме да бъдем драматични. Не се оплакваме, за да опитаме да привлечем внимание. Опитваме се да ви кажем, че ни боли. Чуйте ни.“ – Ф.

Вижте още: 

Мария Шопова и Ивана Попова: За нас, жените, не е безопасно навън


Повече информация Виж всички