Благословеното дърво Ним и неговите ценни свойства

| от Лилия Огнянова |


В епохата на супер храните и еко-био-хендмейд културата прекалено много задълбахме в кокосовото и арганово масло, в чията и авокадото. А интересното е, че има още толкова добре забравени уникални природни продукти, които се отразяват буквално чудотворно на тялото и здравето ни.

Малки примери са булгурът, който е бил изключително типичен за нашите географски ширини и използван широко в кухнята ни, кафевият ориз, старият фасул – една от най-полезните и изгодни храни, които можете да консумирате, розовата вода и т.н.

Има обаче едно по-далечно и непознато за нас растение, което от векове е тачено в родината си и околните на нея страни като истински лечител и извор на младостта. Става дума за дървото Ним (Azadirachia indica) и продуктите, правени от него.

Корените му са потънали в земята и историята на Бирма, но е добре познато, тачено и търсено от всички съседни на Мианмар държави като Тайланд, Бангладеш и Индия. Славата на “благословеното дърво”, както е наричано, набира сила през годините, за да навлезе и в западния свят.

Ним е широко използвано в аюрведичната медицина и козметика.Употребявано е в пасти за зъби, мехлеми, сапуни и хранителни добавки. Древните са вярвали, че Ним има способността да пречиства кръвта и да лекува лоши болести, което в последствие модерната медицина до голяма степен показва.

Различни опити с лабораторни мишки доказват, че екстракт от дървото спомага за намаляването на тумора на простата, както и с отразява благотворно на целия организъм.

Приложен в козметиката, Ним хидратира в дълбочина кожата, подхранва я и ѝ придава здрав и сияен вид. Маслото от дървото е богато на витамин Е, аминокиселини, природни антибиотици и има антисептично и регенериращо действие.

Благословеното дърво участва като водеща съставка в различни хигиенни и козметични продукти, но ако решите да си вземете органично масло от него и да прилагате върху кожата, то трябва да го правите само, когатотя е влажна, за да попие добре.

Всички натурални масла следва да се нанасят на мокра кожа и коса, защото в протовен случай не попиват и остават неприятно мазен филм, а и не действат ефективно.

С масло от Ним можете да мажете натъртени и посинени места на тялото за по-бързо възстановяване.

Самите листа от дървото са прекалено горчиви и стипчиви и не е добра идея да ги консумирате самостоятелно на отвара или под друга форма.

Ако искате да се възползвате от страхотните здравословни свойства на билката, то можете да я потърсите като обработена хранителна добавка.


Повече информация Виж всички