Убитите от мъжете си жени – дребен „семеен проблем“ в Азербайджан

| от MamaMiа |


В бившата съветска република Азербайджан случаите на убийства на жени в рамките на упражнено домашно насилие ескалират с всяка изминала година. За това алармират активисти, а репортаж за новините на Агенция Франс Прес (AFP News) разказва трагичната лична история на една от жертвите – Дилара Багяева.

41-годишната учителка по английски е жертва на десетилетен домашен тормоз.

Миналия ноември, след пиянство, нейният мъж се връща в апартамента им на 13-ия етаж в жилищна сграда в Баку – столицата на Азербайджан – и започва да бие Багяева. Първо я бие в спалнята, после в коридора и след това в кухнята, където се опитва да я хвърли през балкона.

Преди жената да загуби съзнание, тя чува своята 8-годишна дъщеря Фара да моли баща си: „Тате, не удряй мама“. Но когато идва на себе си, Дилара не може да намери дъщеря си. Оказва се, че съпругът й е хвърлил детето през прозореца. Полицията не позволява на потресената жена да види тялото.

„Същата вечер той ме извлече на балкона, за да ме изхвърли. Вместо мен обаче, той хвърли детето ми през прозореца“, разказва тя.

„Тя ми беше всичко“, добавя майката, разглеждайки снимки на дъщеря си на телефона.

Багяева е сред хилядите жени, жертви на домашно насилие в Азербайджан.

Фемицидът (женооубийството) в консервативната ислямска страна достига до нечувани нива, алармират неправителствените организации.

През миналата година живота си са загубили 71 жени, убити от съпрузи или роднини от мъжки пол. Само за първите осем месеца на 2021-а, жертвите са 48. Това са официални данни от главната прокуратура в Азербайджан, дадени на AFP.

Азербайджан е първата мюсюлманска държава, въвела универсалното избирателно право за мъжете и жените още през 1919 година. Тя е и сред най-светските ислямски държави в света, но въпреки това съпругите и дъщерите продължават да са потискани в патриархалното общество, което е твърде толерантено към домашното насилие.

Официално всяка година се получават над 2000 сигнала за случаи на домашно насилие, но това вероятно е съвсем малка част от случаите, тъй като огромната част от жертвите предпочитат да запазят мълчание.

„Много жени не се обаждат на полицията от страх от възмездие от страна на членовете на семейството“, казва Талия Ибрахимова от държавния комитет по женските въпроси.

Миналата година правителството на Азербайджан одобрява 4-годишен план за борба с домашното насилие, който включва създаването на гореща линия и държавни жилища за защита на жертвите.

Азербайджан предстои да се приеме и нова категория в Наказателния кодекс, която да третира домашното насилие като отделно престъпление.

Но според активистите мерките не са достатъчни. Те обвиняват авторитарното управление на президента Илям Алиев в несправяне с защитата на жените.

„Фемицидът е политически въпрос, защото справянето с него изисква политическа воля“, смята активиста за женски права Гулнара Мехдиева, цитирана от AFP. Според нея политическата система в страната е „деспотична“ и властите не желаят гражданите да знаят и да упражняват правата си. Активистите пък са подложени на натиск от консервативни групи. Така е още от 8 март миналата година, когато в страната имаше митинг срещу насилието над жените. В обществото по нейни думи има негативна нагласа срещу жените, които са обвинявани, че са главните виновнички за упадъка на семейните ценности.

Азебрайджан, както и България, е сред малкото държави, които НЕ СА РАТИФИЦИРАЛИ международната ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) – първият сериозен легален международен договор, който адресира сериозното отношение към решаването на този универсален проблем.

БЪЛГАРИЯ Е И ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ, КОЯТО НЕ Е РАТИФИЦИРАЛА КОНВЕНЦИЯТА.

Заглавна снимка: Полиция задържа активистка за женски права, протестираща срещу ескалацията на домашното насилие в Азербайджан. Баку, 8 март, 2021/ Aziz Karimov/ Getty Images

Вижте още:

Тълкуване на Закона за защита от домашно насилие по македонски


Повече информация Виж всички