Тъкмо родих… и вече съм в менопауза?!?

| от MamaMia |


Какво означава менопаузата за жените и защо има толкова разнопосочна информация по въпроса? Краят на репродуктивната възраст е тема табу, за която все още се говори недостатъчно или с известен елемент на срам и стигма. По този повод 43-годишната Кристи Каспър, майка на 3 момчета, задава въпроси за възрастта, в която все още можеш да имаш дете, но „те отписват“. Как така? Защо дори лекарите не са достатъчно подготвени по темата за мистичния, често почти 10-годишен период, в който жените губят менструацията си? В текст за сайта Scary Mommy, Кристи споделя как преди година е спряла да кърми, но нейният доктор вече я диагностицира в периода на перименопаузата, както и колко шокиращо може да бъде това:

„Умора. Изтощение. Майките на всяка възраст са запознати с тези усещания и аз не правя изключение.

Нередовен цикъл. И това имам и не съм сигурна дали е единствено от стреса покрай COVID-19, покрай хормоналната ми вътрематочна спирала  или пък е нещо друго.

Разговор с моя доктор обаче доведе до изненадваща диагноза-бомба: перименопауза. Така че изброените симптоми, в комбинация с възрастта ми – 43 години – внезапно ме поставиха в тази фаза на живота. Бях шокирана.

Преди три години родих. Спрях да кърмя преди малко повече от година. Нуждаех се от вътрематочна спирала, защото приключих със забременяванията, но все още технически съм способна на тях. Как може моето тяло да бъде едновременно толкова близо до фертилността и също толкова еднакво близо до края й?

Разбира се, като жена, знам че менопаузата е бъдещето ми – но то изглеждаше толкова далече. Някак смътно си представях числото 50. Дори не мисля, че съм го обмисляла кой знае колко и определено никога не съм получавала някакво особено обучение по темата. Никой не задава въпроси за менопаузата по време на часовете за сексуално образование в училище и определено никога не съм чела нищо за нея в учебниците по биология, освен бегло споменаване.

Когато си тийнейджър, очакваш менструацията си. Знаеш възрастовия диапазон, в който може да ти дойде, и знаеш, че това означава началото на твоята фертилност и че всеки месец ще трябва да се справяш с кръвотеченията. Ако, и когато, решиш да имаш деца, можеш да станеш още по-наясно с цикъла си и кога точно е овулацията и след това когато изпуснеш период, си напълно наясно какво означава.

Менопаузата обаче е просто сигнал за края. Това всъщност не е пауза, защото нищо не се възобновява. Това си е краят. Краят на способността да имаш деца и краят на твоя менструален цикъл. Обаче го свързваме и с края на нашата младост и жизненост. Добавянето на представката „пери“ не прави нищо да облекчи негативността на тази стигматизирана дума. Какво значение има в кой период на менопаузата си? Всичко извиква едни и същи остарели стереотипи: на средна възраст, поовехнала, преминала хубавите си години, одъртяла. Имало ли е някога позитивно прилагателно, асоциирано с менопаузата? Не мога да се сетя за нито едно. Знаете ли за какво още не мога да се сетя? За песен, книга, филм или телевизионно шоу, където героинята да преминава през менопаузата, без да е осмяна (обикновено чрез изобразяване на горещите вълни като единствен симптом).

И сега като имам тази информация за своята собствена перименопауза, какво да правя с нея? Казвам информация, а не диагноза, защото според моето проучване, менопаузата има доста широк набор от симптоми, които също така биха могли да бъдат симптоми и на много други неща, така че просто защото влизам в годините на менопаузата, тези симптоми сега са определени като показващи я. И какво? Просто да седя и да очаквам други симптоми, които ще имам късмета да пресекат моя жизнен път? Или да скръстя ръце в очакване, че когато ми потече струйка пот, ще се окаже гореща вълна?

Не само че менопаузата не е включена в популярната култура, но за нея не пише и в медицинските книги. В действителност, докторите дори не учат както трябва за нея в медицинските академии. Помислете само за секунда. Нещо, през което ВСЯКА една жена ще премине за около десет години в живота си, не се изучава достатъчно в медицинските училища! И така, как лекарите да могат изобщо правилно да лекуват жените в тази фаза от живота им? А какво да кажем за цветнокожите жени, които вече са в неравностойно положение спрямо здравната система, заради расови предразсъдъци?

Забравете за медицинския аспект на менопаузата за момент и се запитайте защо жените дори не разговарят за този период една с друга. Опитах се да подхвана темата и можеше да се усети как сякаш внезапно въздухът се изпари от стаята (или от FaceTime, както е модерно да се разговаря напоследък). Никой не искаше да участва.

Намирам се на кръстопът, където съм на години, в които аз (и близките ми по възраст приятелки) всъщност все още можем да забременеем. Обаче също така сме във възрастта, където имаме тези симптоми на менопаузата. Предполагам, че никой не иска да бъде сред първите, които губят фертилността си. Наистина ли искате да привлечете вниманието към себе си като онази, която не е способна да прави нещо, дори и ако е нещо, което не иска повече да прави. Вижте ме, аз не мога повече да се репродуцирам!

И все пак усещам, че този целият разговор забравя да освети една от големите позитивни страни – обещанието, че мензисът приключва. Дали на някого ще липсва? Мразила съм всяка секунда от него от първия му ден насам. Той е непредсказуем, досаден, скъп и натрапчив. Няма да ми липса ни най-малко. Всъщност част от причината да имам вътрематочна спирала е защото в голяма част елиминира цикъла ми. Това само по себе си е повод за празненство. Да живеят светлите панталони!

Не казвам, че е задължително да честваме идването на менопаузата, макар че защо не? Моята надежда е, че менопаузата ще стане нещо, за което можем да говорим без стигма или срам, защото наистина е повратна точка и имаме нужда да бъдем добре информирани, за да се справим с това. Надявам се, че можем да нормализираме тази фаза на живота и да говорим отворено и честно за нея.

Иска ми се да има достатъчно изследвания, на които да се позоваваме, както и някои твърди факти за симптомите и лечението им.

Смятам, че заслужаваме по-добро разбиране за това какво е менопаузата и какво означава за нас, жените.“

Вижте още:

Да влезеш в менопауза на 24 години


Повече информация Виж всички